Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, η πρώτη ευθύνη (του Ν. Μπουκουβάλα)

12 Μαρτίου 2023
06:03
α) Τα σχέδια/μελέτες Μηχανικού για την κατασκευή της Γέφυρας δεν ήταν γνωστά ως το 2022 , είχαν χαθεί ( ! ) εδώ και χρόνια για το Ελληνικό κράτος .
β) Κανείς ποτέ στην Ελλάδα , όχι δεν ενδιαφέρθηκε , αλλά ούτε καν ρώτησε γι’ αυτά , τουλάχιστον από τότε που χάθηκαν , που δεν γνωρίζουμε πότε χάθηκαν και από ποια Υπηρεσία , υπουργική ή περιφερειακή . Δεν γνωρίζουμε καν ποιοι ήταν υπεύθυνοι στη διοικητική και πολιτική ιεραρχία τότε . Μάθαμε όμως ότι χάθηκαν , απλά , ξερά και νεοελληνικά κάποτε από κάποια Υπηρεσία χάθηκαν .
γ) Βρέθηκαν , μετά τη διαπίστωση του προβλήματος της Γέφυρας , το καλοκαίρι του 2022 στην Ιταλία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ( Γ.Α.Κ ) . Ο τότε ( αρχές 70ς ) Ιταλός μελετητής/μηχανικός , καθηγητής Ρικάρντο Μοράντι κράτησε αντίγραφο των σχεδίων , αυτό διεσώθη και ο γιός του το παρέδωσε στα Γ.Α.Κ της Ιταλίας . Ο Μοράντι συνεργάστηκε τότε με ελληνικό Τεχνικό Γραφείο Ειδικών Κατασκευαστικών Μελετών , το οποίο δεν κράτησε αντίγραφο των σχεδίων ή αν κράτησε χάθηκε !
Από τρία ίσως τυχαία και διαδοχικά γεγονότα μεν , ενδεικτικά όμως της υπεύθυνης στάσης α ) του επαγγελματία μηχανικού , β ) του πολίτη γιού του και γ ) των Γ.Α.Κ Ιταλίας δε , διεσώθησαν τα σχέδια/μελέτες της Γέφυρας μας :
– υπήρχε αντίγραφο
– διατηρήθηκε
– παραδόθηκε σε μια υπεύθυνη κρατική αρχή που δεν το ” υπογείωσε ” ως κάτι που δεν αφορούσε το ιταλικό κράτος , αλλά το αρχειοθέτησε κανονικά , γι’ αυτό και βρέθηκε . Αποτελεί δεδομένο θεμελιώδους αξίας για τις εργασίες θωράκισης και ενίσχυσης της Γέφυρας μας.
Η διαφορά εμπέδωσης της ευθύνης , ατομικής και κρατικής , είναι εμφανής σε Ελλάδα και Ιταλία . Και βέβαια οι Ιταλοί ή άλλοι Ευρωπαίοι κάνουν λάθη , εμείς όμως κάνουμε ” χοντράδες ” διαρκείας . Επαγωγικά γενικεύοντας , πορευόμενος απ’ το είδος προς το γένος, κατέληξα σε μία βεβαιότητα . Η διπολική παρουσίαση των πυλώνων ευθύνης ως : ατομική ευθύνη/παιδεία και κρατική ευθύνη/οργάνωση είναι αναληθής και στα δύο σκέλη και εκ τούτου τετριμμένη . Το κράτος για να θέσει σε ενέργεια την ευρύτερη οργάνωση του , απαραίτητα θα οργανώσει και την παιδεία του . Το άτομο για να θέσει σε ενέργεια την όποια παιδεία του, απαραίτητα θα παιδεύσει και την οργάνωση του . Το ένα είναι πυκνό στο άλλο και αντίστροφα στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες/ολιγαρχίες , πάντα . Ακόμη και σ’ αυτό λαθεύουμε , διακρίνοντας τα απολύτως. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη : η άγνοια και η καταστροφική της μακαριότητα.
Φωτογραφία : Άκης Σαββίδης

16 σχόλια

    • Ευτυχώς ο Γ. Κασαπίδης από την πρώτη στιγμή έδειξε έντονο ενδιαφέρον να βρεθεί η μελέτη και τελικά την βρήκε η Πολιτικός Μηχανικός κ Μαλαματή Βουχάρα στα Κρατικά Αρχεία της Ρώμης από όπου στην συνέχεια το γραφείο του Γ. Κασαπίδη σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Θεσ/κης τα ζήτησε και οι Ιταλοί πολύ πρόθυμα και γρήγορα τα έστειλαν.[ 200 μεγάλα σχέδια και κάποιες χιλιάδες σελίδες Α4 ].

    • ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
      ΑΝΑΨΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ.

      ΜΗΝ ΡΩΤΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ,
      ΡΩΤΑ ΤΙ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ

  • Οι Σερβιωτες καί οι Βελβεντινοι ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την περιοχή τους …. ή τόσα χρόνια βγάζουν τα μάτια μεταξύ τους.????

  • Σειρά μια χαρά τα λες.
    Κάποτε που κατέβηκα στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ιπποκράτους, για να εκπροσωπήσω την τεχνική εταιρία όπου δούλευα, είχα σοκαριστεί από την εικόνα των πεταμένων φάκελων στους διαδρόμους του Υπουργείου.
    Το δε γραφείο όπου θα διεξάγονταν η δημοπρασία ήταν τίγκα φακέλους σε ντάνες στο πάτωμα!!!
    Ποια αρχειοθέτηση…

    Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν για το πώς θα πάρουν περισσότερα με οποιονδήποτε τρόπο, με τον λιγότερο κόπο…
    Η δε κομματικοκρατία έχει φάει τα σωθικά του κράτους.

  • Εκτός του ότι δεν ασχολήθηκαν αυτοί ποτέ με την γέφυρα (αν και έκοψαν χόρτα στην γέφυρα κομπαζοντας ότι σημασία έχει η δουλειά να γίνει και όχι ποιος έχει αρμοδιότητα)
    Ο δήμαρχος τους ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ το πρόβλημα και έλεγε δεν χρειάζονται τα φανάρια που έβαλαν οι ειδικοί. Φανταστείτε να τον άκουγαν!!!
    Στην Ελλάδα δυστυχώς επιτρέπεται (καλώς) να μιλάει ο καθένας επί παντός επιστητού, ένας φροντιστής για προβλήματα γέφυρας και ένας άλλος φροντιστής να το παίζει λαογράφος και να προσβάλλει τους Κοζανίτες, καλλιτέχνες, συμπολίτες του. Το ΚΑΚΟ είναι ότι κάποιοι τους ψηφίζουν!

    “Το φανάρι, στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Κι ΑΝ Γέφυρα κινδύνευε, τώρα κινδυνεύει περισσότερο, γιατί πολύ απλά βάζουμε βάρος συσσωρευμένο”, ανέφερε μιλώντας στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του West Channel, o Δήμαρχος Σερβίων Χ. Ελευθερίου

  • Λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης,ποιά είναι η άποψη του αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Σερβίων Ποντίκη;

  • Δε μπορώ να καταλάβω την ακαταστασία σκέψεων των «αρχόντων» του Δημου Σερβίων , η οποία βγαίνει με μια τέτοια τοξική αντιπαλότητα στο δημόσιο λόγο που μόνο ζημιά κάνει στους πολίτες .
    Το ίδιο τοξικά λειτουργούν.δημόσια και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κανοντας την ίδια ζημιά με τους διοικούντες..!

    • Γιατί μίλησαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης για το θέμα και δεν τους ακούσαμε;
      Γιατί από όσο ξέρω, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν διατύπωσαν δημόσια άποψη, περιμένοντας τα συμπεράσματα των ειδικών.

  • Καλές οι διαπιστώσεις που κανείς αλλά δεν σου βγαίνει να πεις κάτι για την προσπάθεια αυτών που τα βρήκαν και ευτυχώς ασχολήθηκαν με το θέμα

  • Καλό είναι να ρωτήσεις τον δήμαρχο σου το θα γινόταν εάν τον έπαιρναν στα σοβαρά και έβγαζαν τα φανάρια. Ο άνθρωπος έλεγε ΑΝ έχει πρόβλημα η γέφυρα!

  • “ωπ να μια καλή ευκαιρεία να δούμε το πρόσωπό μας σε μια ιστοσελίδα, ας γράψουμε κάτι που το λένε όλοι, δεν προσφέρει τίποτα και δεν μιλάει και για εμάς που λέγαμε ότι δεν τρέχει και κάτι σοβαρό με την γέφυρα και τα φανάρια είναι αχρείαστα”

  • “Το φανάρι στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων δεν έχει λόγο ύπαρξης. Κι ΑΝ η Γέφυρα κινδύνευε, τώρα κινδυνεύει περισσότερο, γιατί πολύ απλά βάζουμε βάρος συσσωρευμένο” είπε ο 3Α δήμαρχος Σερβίων που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει γιατί τα ξέρει όλα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.