244.000 ευρώ  από την ΠΕ Κοζάνης για ενίσχυση της έρευνας και της κατάρτισης  στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης του υδρογόνου

15 Μαρτίου 2023
09:21

 

 

Η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια εισηγήθηκε την έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2017-2021 για το έργο «Χρηματοδότηση των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Οικονομική Επιτροπή ΠΔΜ της 14ης Μαρτίου 2023. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 244.000 ευρώ.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην χρηματοδότηση των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η χρηματοδότηση αυτή αφορά:

1) Στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) “Επιστήμη και Τεχνολογίες Υδρογόνου” των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών, το οποίο λειτουργεί ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο και στοχεύει στην παροχή ανώτατης εκπαίδευσης και στην κατάρτιση πλήρως εξειδικευμένων επιστημόνων που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της επιστήμης και των τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και ασφαλούς χρήσης του υδρογόνου για παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία, στα κτίρια και στα μέσα μεταφοράς.

2) Σε τρεις (3) διδακτορικές διατριβές , οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, δύο εκ των προτεινόμενων διδακτορικών διατριβών προβλέπουν την εκμετάλλευση του εκπεμπόμενου CO2  από αέρια καύσης λιγνιτικών μονάδων που θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε λειτουργία. Η τρίτη διδακτορική διατριβή η οποία προτείνεται, αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής Η2 και συγκεκριμένα μέσω της καταλυτικής αναμόρφωσης του βιοελαίου παρουσία ατμού.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής μέσα από την ολοκλήρωση των εξειδικευμένων σπουδών,  είναι η συμβολή στη δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής και χρήσης πράσινου υδρογόνου και θα δημιουργήσει για την περιοχή νέα δεδομένα περιβαλλοντικά και νέους στόχους κλιματικούς και ενεργειακούς.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις και προοπτικές εγκατάστασης στην περιοχή μας  εταιρειών,  των οποίων ο κύκλος εργασιών σχετίζεται άμεσα με τις διεργασίες παραγωγής και αξιοποίησης υδρογόνου και στην απόκτηση τεχνογνωσίας και δημιουργίας εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού. Τέλος, με τον τρόπο αυτό, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενισχύεται περαιτέρω μέσω παραγωγής υψηλού επιπέδου ερευνητικού έργου.

7 σχόλια

  • Υδρογονο που είναι και αποθήκες βρισκουμε!
    Γουρούνια που είναι και χασάπηδες βρίσκουμε που έλεγε η θεία μου η Παγωνα ,που είχε κοπάδι με γουρούνια.

  • Τεράστιο το ποσό για τρεις διδακτορικές διατριβές! Θα μπορούσαν να προσελκύσουν χρηματοδότηση από την βιομηχανία και να προκύψουν βιομηχανικά διδακτορικά σε συνεργασία, με τον ΣΕΒ.

  • Μπράβο, στηρίξτε όχι μόνο εσείς αλλά και άλλοι φορείς το Πανεπιστήμιο. Μόνο καλά μπορούν να προκύψουν.

  • χρηματοδοτείστε τους και αστους να πάνε Γερμανία μετά….αλλά απλη δικαιολόγηση χρήματων συγκεκριμένου κωδικού
    φέρτε επιχειρήσεις και θα δείτε πόσοι διδάκτορες θα έρθουν να δουλέψουν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.