Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δ.Μ.: “Ενημέρωση σχετικά με τον Επαναϋπολογισμό των συντάξεων σύμφωνα με το νόμο 4387/16”

20 Μαρτίου 2023
10:50

 

Συνάδελφοι.

       Σύμφωνα με το νόμο 4387 του 2016 γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου έγιναν επαναϋπολογισμοί των συντάξεων, επαναϋπολογισμοί με βάση τους οποίους προέκυψε η προσωπική διαφορά, προσωπική διαφορά η οποία ανεβοκατέβαινε όταν διαφοροποιούνταν οι ημέρες εργασίες για την επιπρόσθετη εισφορά που αφορά τον ασφαλιστικό χρόνο από το 1993 έως την ημέρα συνταξιοδότησης και από την οποία προέκυπτε διαφορετικός συντελεστής αναπλήρωσης.

    Η ομοσπονδία σε συνάντηση που είχε με τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων την κυρία Νιαρχάκου και σε συνεργασία με το νομικό τμήμα εξέδωσε το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα :

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ  ΑΓΣΕΕ

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων  με βάση τα άρθρα 30 ν. 4387/2016.

             Αξιότιμοι κύριοι,

     Την Παρασκευή 03/02/2023 η ΑΓΣΣΕ προσκλήθηκε από την Γενική Διευθύντρια Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ κ.κ. Νιαρχάκου όπως αποστείλει σχετική αντιπροσωπεία στο γραφείο της (Αχαρνών 29, Αθήνα) με σκοπό την εύρεση λύσης στο φλέγον ζήτημα του επαναϋπολογισμού των συντάξεων όλων όσων είχαν αυξημένες εισφορές κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου (αρ. 8,14 και 30ν.4387/2016 όπως ισχύει).

   Ως γνωστόν το άρθρο 30ν.4387/2016 όπως ισχύει ορίζει τα εξής :

«Προσαύξηση σύνταξης όσων κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές

  1. Στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι, υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτή την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς. Οι διατάξεις του άρθρου 28 εφαρμόζονται αναλόγως.

  «Εξαιρούνται τα πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου 3 της υπ` αριθμ. Φ.11321/ οικ.47523/1570/23.10.2015 απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β` 2311)[ πλην των …. του άρθρου 46 του ν. 2084/1992], πλην των παλαιών ασφαλισμένων (ασφαλισμένων πριν την 1.1.1993) που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΤΑΠ – ΔΕΗ. Τα τελευταία πρόσωπα δικαιούνται την προσαύξηση του πρώτου εδαφίου για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς που υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη Κλάδου Σύνταξης και επασφαλίστρου βαρέων επαγγελμάτων των αντίστοιχων κατηγοριών εργαζομένων- υπαγομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τους ασφαλισμένους που δεν συνταξιοδοτούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου3 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.».

Η δε εγκύκλιος του Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου με αριθμό Πρωτ. : Φ.80000/οικ.51391/1153/11-10-2018 ορίζει ότι: «Στο άρθρο 30 του Ν. 4387/2016 ορίζεται ότι για όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του (13.5.2016), οι οποίοι, σύμφωνα με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, κατέβαλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξής τους, θα υπολογίζεται και ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς σε κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά. Σύμφωνα με το ίδιο ως άνω άρθρο, ο συντάξιμος μισθός στην περίπτωση αυτή θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς, εφαρμοζομένων αναλόγως και των διατάξεων του άρθρου 28 του νόμου αυτού.Ως γνωστόν, λόγω τεχνικών δυσχερειών και ελλείψεων στα μηχανογραφικά συστήματα των τ. ασφαλιστικών Ταμείων, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 13.5.2016 έως 31.12.2016, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές κλάδου σύνταξης, από το έτος 2002 και εντεύθεν. Από 1.1.2017 και για κάθε επόμενο έτος η περίοδος αυτή αναφοράς αυξάνεται κατ` ένα έτος. Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμένων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστον πενταετίας) από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, αναζητείται χρόνος ασφάλισης και κατά το, πριν το 2002, χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης».

Θα πρέπει συνεπώς ο κάθε συνταξιούχος που υπάγεται σε αυτή την κατηγορία, να αποστείλει σχετικό αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του e– ΕΦΚΑ (Αχαρνών 29 -4ος όροφος), όπου έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για τον σκοπό αυτό από την κ.κ. Νιαρχάκου, με σκοπό τον επαναϋπολογισμό της σύνταξής του με βάση το ά. 30 ν. 4387/2016. Επισυνάπτεται για λόγους διευκόλυνσης, σχετικό υπόδειγμα. Προσοχη! Νασυμπληρωθεί σωστά το αίτημα και να επισυναφθεί το σημείωμα επαναϋπολογισμού της σύνταξής του.

 

   Στο Σωματείο μας υπάρχει η σχετική Αίτηση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                  ΤΣΙΟΤΣΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Ένα σχόλιο

  • ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΟΣ.Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.AYTA EIΝΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ. ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ ΠΡΟΕΔΡΕ?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.