Το Βελβεντό καθίσταται ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της ΠΕ Κοζάνης σε σχέση με την πρωτεύουσα του Νομού (Γράφει ο Κοσμάς Λιάμος)

21 Μαρτίου 2023
22:30
Το Βελβεντό μετά τις τελευταίες εξελίξεις (απαγόρευση κυκλοφορίας από την υψηλή γέφυρα των Σερβίων) καθίσταται ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της ΠΕ Κοζάνης σε σχέση με την πρωτεύουσα του Νομού. Οι 3800 περίπου κάτοικοι του Βελβεντού χρειάζονται (με τις ευνοϊκότερες συνθήκες και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ) 1 τουλάχιστον ώρα οδήγησης (σε μια βεβαρυμένη κυκλοφοριακά και όχι απόλυτα ασφαλή, κατά την ταπεινή μου άποψη, διαδρομή 54 χιλιομέτρων ) για να φτάσουν στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Για τον οικισμό του Καταφυγίου τα χιλιόμετρα είναι 78 και η διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα και 45 λεπτά!(Αισιόδοξη πρόβλεψη). Για το Παλαιογράτσανο 63 χιλιόμετρα και 1 ώρα και 14 τουλάχιστον λεπτά. Πιθανότατα αυτοί οι χρόνοι μπορούν να βελτιωθούν απο οχήματα εκτάκτων αναγκών ( π.χ. ασθενοφόρα). Στον δήμο Βελβεντού, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 4 δήμους της ΠΕ Κοζάνης(Δήμος Κοζάνης, Δημος Εορδαίας, Δήμος Σερβίων και Δήμος Βοΐου) δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση κάποια υγειονομική δομή.
Το Βελβεντό διαθέτει 2θέσιο Περιφερειακό Ιατρείο στο οποίο με ΦΕΚ διορίστηκαν, με εισαγωγικό βαθμό επιμελητή Β’, 2 μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής. Ο πρώτος διορίστηκε προ 15 περίπου ετών (Διευθυντής Ε. Σ. Υ. πλέον) και ο δεύτερος (ο υπογράφων) προ 12 περίπου ετών (Επιμελητής Α’) . Στο Π. Ι. Βελβεντού υπηρετούσε επίσης νοσηλεύτρια αποσπασμένη απο το Κέντρο Υγείας Σερβίων. Τα τελευταία 3 χρόνια το Περιφερειακό Ιατρείο δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση παρά μόνο ελάχιστες ημέρες τον μήνα. Υπήρξαν δε περίοδοι μηνών που έμεινε εντελώς κλειστό.
Οι ιατροί κατα το διάστημα αυτό μετακινήθηκαν για μεγάλα διαστήματα στα ΤΕΠ του Μαμάτσειου και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, ενώ κατα το υπόλοιπο διάστημα βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο Κέντρο Υγείας Σερβίων. Σήμερα υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες για τον Δήμο Βελβεντού, γίνονται συζητήσεις για την υγειονομική ενίσχυση και θωράκιση του. Πολλά θα λεχθούν, πολλά θα προταθούν από σχετικούς και μη. Θα είναι όμως υποκριτικό το ενδιαφέρον της Πολιτείας αν δε γίνει σεβαστή η απαίτηση των πολιτών για το αυτονόητο, την επιστροφή των ιατρών του Βελβεντού και την λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου σε καθημερινή βάση.

9 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.