Ο Ζήσης Δαρδαλης (Τζήκας ο Σιατιστινός) στη γειτονιά των Αγγέλων (Γράφει ο Δημήτριος Διδωλης)

24 Μαρτίου 2023
10:09
Κανένα σχόλιο
Θλιβερό το αγγελμα από την Μελβούρνη για τον Μεγάλο Ελληνα της διασποράς. Ο “Τζηκας ο Σιατιστινος”, όπως απλά του άρεσε να τον αποκαλούν, από ορφανός γονέων από τα παιδικά του χρόνια, μεγαλούργησε με την εξυπνάδα και την εργατικότητα στον επιχειρηματικό τομέα στην μακρινή Αυστραλια ,ιδρύοντας την εταιρεία marathon foods που από τα dim Sims και spring rolls,αναδείχθηκε από τους κορυφαίους στα προϊόντα εστίασης βαθειας καταψύξεως. Το κοινωνικό, αγαθοεργο του έργο τεράστιο.Θέλοντας να τιμήσει τους γονείς που δεν γνώρισε γιατί ορφάνεψε μικρός,από τα πρώτα κέρδη ίδρυσε στο ελληνικό γηροκομείο Μελβούρνης την πτέρυγα Ζήσης Δαρδαλης.Ανέδειξε την ποδοσφαιρική ομάδα,Ελλάς Μελβούρνης πρωταθλήτρια Αυστραλιας,όταν την ανέλαβε ως πρόεδρος, με προπονητή τον Φ. Πουσκας.Υπήρξε κατά γενική ομολογία ο καλύτερος πρεσβυς του ελληνισμού, δεχόμενος και ξεπροβοδωντας όλους τους επιφανείς Έλληνες που επισκεπτόταν την Μελβουρνη. Άριστος στις δημόσιες σχέσεις, έφερε και φιλοξενησε στη Σιάτιστα στο αρχοντικό του,από τον δήμαρχο Μελβούρνης, τον πρύτανη του Latrobe University, μέχρι τον κυβερνήτη της Victoria Kenneth, που τον αγαπούσαν για την λεβεντιά και την αυθεντικότητα που το διέκρινε. Κατορθωσε να χρηματοδοτήσει και να ιδρύσει στο πανεπιστήμιο Latrobe,την έδρα νεοελληνικών σπουδών για να μαθαίνουν την ελληνική γλωσσα και ιστορία οι φοιτητές. Με δικές του δαπάνες ίδρυσε τα αρχεία Δαρδαλη στο ιδιο πανεπιστήμιο, συλλέγοντας και φυλασσοντας ο,τι έχει σχέση με τους Έλληνες μετανάστες. Ομως ο νους και η καρδιά του χτυπούσαν στην μεγάλη αγαπημένη του την Σιάτιστα…
Πέντε με έξι φορές το χρόνο βρισκόταν για να συνεορταση με αγαπημένους γιορτές και να τηρήσει τα έθιμα.Συνεδραμε, ξέροντας τι θα πει φτώχεια πολλούς αναξιοπαθουντες,πάντα με χαμηλούς τόνους.Συνιδρυτης του west radio και west channel της Δυτικής Μακεδονίας.
Για την προσφορά του στην πατρίδα Ελλάδα και στα γράμματα και πολιτισμό,η μεν μητέρα Ελλάδα με πρόεδρο τον αείμνηστο Κωστή Στεφανοπουλο τον βράβευσε με μετάλλιο 9σε ειδική τελετή, το δε πανεπιστήμιο Latrobe,τον ανακήρυξε δόκτορα των γραμμάτων Dr Dardalis,όπως φανερώνουν οι φώτο της ανάρτησης.Η ζωή και η δράση του μεγάλου Ζήση,για όσους είχαμε την τιμή και χαρα να τον ζησουμε, με πολύ συναίσθημα, με καρδιά μικρού παιδιού, πάντα με αγάπη που ανεβλυζε για τον ελληνισμό και προπαντός για την Σιάτιστα που τόσο λάτρεψε.
Καλό παραδεισο φίλε Ζήση, σε αγαπήσαμε για την λεβεντιά σου,την αυθεντικότητα στην καθημερινότητα,την τόλμη στο επιχειρειν που σε ανέδειξε στις κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνισμού της διασποράς.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.