Σε τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας δια του προέδρου του κου Ζυγούρη Φώτη που πραγματοποιήθηκε χθες 10/5/2023 και ώρα 10 π.μ. μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Ενέργειας κας Αλεξάνδρας Σδούκου παρουσία του Αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ κου Μάργαρη Ιωάννη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ήταν:

  1. Η πορεία αδειοδότησης των μικρών φωτοβολταϊκών στην Δυτική Μακεδονία και κυρίως τα κοινά αιτήματα σύνδεσης αρμοδιότητας ΑΔΜΗΕ,
  2. Δυνατότητες χωρητικότητας του Δικτύου,
  3. Εξελίξεις στην Αποθήκευση ενέργειας,

Ο Πρόεδρος του ΣΕΦΠΕ μετέφερε την αγωνία των χιλιάδων επενδυτών όσον αφορά την τύχη των αιτημάτων τους και το πάγιο αίτημα της προτεραιοποίησης της εξέτασης αυτών από τον ΑΔΜΗΕ. Η Δυτική Μακεδονία που υπήρξε το ενεργειακό κέντρο της χώρας για αρκετές δεκαετίες  θέλει να συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο και στον κλάδο των ΑΠΕ, αλλά με συμμετοχή των μικρών επενδυτών αντισταθμίζοντας έτσι και την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται  από την απολιγνιτοποίηση.

Η Γενική Γραμματέας επισήμανε την δέσμευση του Υπουργείου Ενέργειας στα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση έργων ΑΠΕ στην Δυτική Μακεδονία ειδικά όταν αυτά αφορούν πλήθος φορέων, επενδυτών και πολιτών. Έχοντας ωριμάσει στο προηγούμενο διάστημα μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν σε κίνητρα για την αποθήκευση, σε αυστηροποίηση των χρόνων διάρκειας παλιών όρων σύνδεσης που δεσμεύουν χώρο στα δίκτυα, περιέγραψε τα βήματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον χώρο της ενέργειας τους επόμενους μήνες ώστε η ενεργειακή μετάβαση σε περιοχές όπως της Δυτικής Μακεδονίας να λάβει μέρος με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ανέλυσε τις δυνατότητες χωρητικότητας του δικτύου καθώς και την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα σύμφωνα πάντα με το ισχύον νομικό καθεστώς και τις υπουργικές αποφάσεις. Ανέφερε επίσης ότι οι δυνατότητες του δικτύου είναι περιορισμένες, ως τόσο όμως αυτό εξελίσσεται και θα απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος με την ένταξη μονάδων αποθήκευσης εντός των έργων ΑΠΕ. Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εξασφαλίσει τόσο την σταθερότητα του δικτύου όσο και την βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ, με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη τροφοδοσία του συστήματος με καθαρή ενέργεια και την παράλληλη μείωση της τιμής ενέργειας για τον καταναλωτή.

Ο πρόεδρος του ΣΕΦΠΕ

Ζυγούρης Αθ. Φώτιος