Στη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το απόγευμα της Πέμπτης 11/5, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Πτολεμαΐδα

12 Μαΐου 2023
16:13
Κανένα σχόλιο

Στη κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το απόγευμα της Πέμπτης 11/5, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Πτολεμαϊδα, η οποία μεταφέρθηκε εκεί λόγω καιρικών συνθηκών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης του ΚΚΕ, Σταύρος Μωυσιάδης. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ακόμα η Φωτεινή Δημαράκη και η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφιες βουλεύτριες Κοζάνης του ΚΚΕ, όπως και η Μαρία Βογιατζή, υποψήφια βουλεύτρια Φλώρινας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Μπορούμε και πρέπει να καταδικάσουμε όσους κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, όλους αυτούς που δεσμεύονται να συνεχίσουν την επόμενη ημέρα στις ίδιες ράγες οι οποίες μας έχουν φέρει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Μπορούμε να ενισχύσουμε όσο πιο πολύ γίνεται το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που δεσμεύεται να σταθεί απέναντι, να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν την επόμενη ημέρα, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί.

Μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο, τον δρόμο της ανατροπής ενός σάπιου συστήματος που εμπορεύεται όλες τις ανάγκες μας και δολοφονεί κυριολεκτικά τη ζωή μας, όπως έδειξε το έγκλημα στα Τέμπη.

Γιατί για όλους εμάς τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους του μόχθου στις πόλεις και στα χωριά, τα νέα παιδιά στα σχολεία και στις σχολές, το ζήτημα δεν είναι, δεν πρέπει να είναι το αν θα συνεχιστεί η σημερινή πολιτική που μαυρίζει τη ζωή μας, με ή χωρίς τον Μητσοτάκη».

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας.

Το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα για την Ενέργεια

“Παρά τα προεκλογικά τους συνθήματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται να κινηθούν ξανά στις ίδιες ράγες που καθορίζουν η άρχουσα τάξη και η ΕΕ και την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές.

Όλοι τους δεσμεύονται να προωθήσουν τις νέες επενδύσεις των ομίλων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις, τους όρους και τις προϋποθέσεις του σχεδίου Δίκαιης Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ. Και την ίδια στιγμή κατηγορεί ο ένας τον άλλον ότι τάχα δεν διαθέτει σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις.

Όλοι μαζί προωθούν την απολιγνιτοποίηση, τις δεσμεύσεις του κοινοτικού εμπορίου ρύπων που μετέτρεψαν τεχνητά σε ακριβό το φθηνό ρεύμα της εγχώριας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Και εμφανίζονται να διαφωνούν μόνο για την ημερομηνία θανάτου της τελευταίας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας.

Όλοι τους δεσμεύονται να χορηγήσουν ένα νέο πακτωλό χρηματοδότησης για να προσελκύσουν τις επενδύσεις των πράσινων ομίλων, με ειδικούς αναπτυξιακούς νόμους, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και bonus.

Επενδύσεις που θα στηρίξουν την κερδοφορία τους στις μαύρες εργασιακές σχέσεις, την προσωρινή απασχόληση, τους χαμηλούς μισθούς και τις ακριβές τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Και την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπόσχονται περισσότερα κοινοτικά κονδύλια για τις μικρές επιχειρήσεις και για έργα των ενεργειακών κοινοτήτων που καλύπτουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας για τις τοπικές ανάγκες, κρύβοντας ότι η ΕΕ δίνει προτεραιότητα και εγκρίνει τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Κρύβοντας τους όρους διασφάλισης των κερδών τους, που θέτουν οι τράπεζες και οι κατασκευαστικές εταιρείες για να δανείσουν, να εγγυηθούν και να υλοποιήσουν τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων. Γεγονός που εξηγεί γιατί πάνω απ’ το 95% των σημερινών έργων των 1.400 ενεργειακών κοινοτήτων αφορά τις πωλήσεις ρεύματος στο δίκτυο μεταφοράς της Ενέργειας, δηλαδή την παραγωγή με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται να προωθήσουν νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που διευκολύνει την αδειοδότηση των επενδύσεων ΑΠΕ, με βάση το κοινοτικό πλαίσιο που μετατρέπει ολόκληρα δάση και ορεινούς όγκους σε ειδικές οικονομικές ζώνες. Μαζί προωθούν επίσης στα δημοτικά συμβούλια τις δημοπρατήσεις μεγάλων κοινοτικών εκτάσεων. Μαζί διαμόρφωσαν το αντιδραστικό πλαίσιο, με το οποίο ασκούνται διώξεις στις τοπικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αντιστέκονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευσή του με τη ΝΔ, προβάλλοντας ως μεγάλη διαφορά την πρότασή του για την επανακρατικοποίηση του 51% της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνίστησε στην πορεία ιδιωτικοποίησης και μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις μνημονιακές απαιτήσεις.

Όμως ακόμα και αν λέει αυτή τη φορά την αλήθεια, πώς θα διασφαλίσει η ΔΕΗ τα κέρδη των μετοχών της και πώς θα ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό με τους άλλους ομίλους στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς;

Ξέρουμε την απάντηση. Με το ξεζούμισμα των εργαζομένων της, με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και τις ακριβές τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό συνέβαινε και όταν το κράτος είχε το 51% των μετοχών, αυτό συμβαίνει και τώρα που το κράτος ελέγχει το μάνατζμεντ. Αν πάλι η κυβέρνηση αποφασίσει να τη μετατρέψει ξανά σε ζημιογόνα τη ΔΕΗ, πάλι ο λαός θα φορτωθεί τις ζημιές ως φορολογούμενος και όχι ως καταναλωτής. Αυτό συνέβη πρόσφατα με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αυτό συνέβη και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, όταν ακούμε τις γενικόλογες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «μηδενικό αναπτυξιακό έλλειμμα», μετά τη διάπραξη του εγκλήματος της απολιγνιτοποίησης, πρέπει να σκεφτούμε το ερώτημα: Μηδενικό για ποιον; Για τους πράσινους ομίλους ή για τους εργαζόμενους, για τις ανάγκες του λαού; Φυσικά ξέρουμε την απάντηση.

Υπάρχει διέξοδος. Είναι ο σοσιαλισμός.

Πάνω απ’ όλα ο σοσιαλισμός θα κατοχυρώσει ότι όχι μόνο τα καύσιμα, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα τρόφιμα, η υγεία και η ίδια η εργατική δύναμη δεν θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα.

Μας ρωτούν ορισμένοι, πολλές φορές καλοπροαίρετα: Μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Είναι ρεαλιστικά.

Μα έγιναν, υλοποιήθηκαν στον 20ό αιώνα. Γιατί στον 21ο αιώνα, που έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μη μπορούν να ξαναγίνουν;

Σκεφτείτε ότι στη Σοβιετική Ένωση, που γιορτάσαμε τα 100 χρόνια απ’ την ίδρυσή της, δεν υπήρχε ενεργειακή φτώχεια και ενεργειακή ακρίβεια, γιατί η ενέργεια δεν αποτελούσε πλέον εμπόρευμα. Είχε κατοχυρωθεί το σχετικό κοινωνικό δικαίωμα. Στους -15ο δεν κρύωνε κανείς στη χιονισμένη Μόσχα και στο Λένινγκραντ. Γιατί είναι λογικό να πεθαίνουν σήμερα από αναθυμιάσεις από μαγκάλια ηλικιωμένοι που δεν βρίσκουν άλλο φτηνό τρόπο να ζεσταθούν και να έχουμε σπίτια με κομμένο ρεύμα, σπίτια που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο;».

Ακόμα, ο Μάκης Παπαδόπουλος, τόνισε πως το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά μπροστά στους αγώνες:

Για να καταργηθούν οι έμμεσοι κρατικοί φόροι, όπως ο ΦΠΑ, στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα είδη βασικής ανάγκης, κόντρα στις απαιτήσεις για ματωμένα πλεονάσματα.

Για φθηνό ρεύμα και νερό για όλο τον λαό, με άμεση μείωση τιμολογίων για τη φτωχή – λαϊκή οικογένεια.

Είμαστε μπροστά ενάντια στο έγκλημα της απολιγνιτοποίησης, για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, όπως το Εμπόριο Ρύπων.

Για την προστασία των χωριών, των δασικών εκτάσεων και του υδροφόρου ορίζοντα απ’ τα «πράσινα γεράκια», που θέλουν να γεμίσουν άναρχα την περιοχή με γιγαντιαία φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Στηρίζουμε τους αγώνες στην Καλαμιά, στη Γαλατινή, στη Σιάτιστα. Είμαστε μπροστά στην υπόθεση των μετεγκαταστάσεων, όπως της Ακρινής.

Είμαστε μπροστά στον αγώνα για να καλυφθούν άμεσα τα μεγάλα κενά γιατρών και νοσηλευτών στο Μαμάτσειο και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, για να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Δίνουμε τη μάχη κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ για να σταματήσει η υγεία να αποτελεί εμπόρευμα και προνόμιο για όποιον έχει να πληρώσει.

Η απάντηση είναι ΚΚΕ

Και στη ζωή και στην κάλπη την 21η Μάη, συγκρούονται η πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τα κέρδη τους και η πολιτική που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες μας. Συγκρούονται δύο αντίθετες κατευθύνσεις, δύο αντίθετες στρατηγικές που δεν μπορούν να έχουν ούτε 10, ούτε 5 κοινά σημεία.

Το πραγματικό ερώτημα είναι: Με τα μονοπώλια, τους ομίλους, το κεφάλαιο, ή με τον λαό; Και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι εμείς οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, είναι μόνοι τους και όλοι μας. Η απάντηση φίλες και φίλοι είναι ΚΚΕ!».

Στον χαιρετισμό του, ο Σταύρος Μωυσιάδης, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εμείς οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια έχουμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε το ΚΚΕ μιας και νιώθουμε στο πετσί μας τι πάει να πει απελευθέρωση του κλάδου. Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω, θα θυμηθούμε τι μας έλεγαν οι χειροκροτητές της απελευθέρωσης του κλάδου, ότι δηλαδή θα έχουμε φθηνή ενέργεια, καλύτερους μισθούς, και μάλιστα οι παρατάξεις τους στο Συνδικάτο καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μετοχές στη διαδικασία της μετοχοποίησης της ΔΕΗ για να “γίνουν πλούσιοι”.

Σαν ΚΚΕ, είμαστε το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ήταν οδηγία της ΕΕ και στη χώρα μας ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Συνασπισμό και το πρόπλασμά του, τον ΣΥΡΙΖΑ».

12/5/2023

Από το Γραφείο Τύπου

 της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.