Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάσει αυτό το καλοκαίρι την πιο δημοφιλή κωμωδία του σπουδαίου μάστορα της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας Νιλ Σάιμον, το «Αταίριαστο Ζευγάρι».

16 Μαΐου 2023
11:40
Κανένα σχόλιο

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάσει αυτό το καλοκαίρι την πιο δημοφιλή κωμωδία του σπουδαίου μάστορα της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας Νιλ Σάιμον, το «Αταίριαστο Ζευγάρι».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νήλ Σάιμον / ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δανάη Σταματοπούλου / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λευτέρης Πλασκοβίτης / ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αντώνης Χαλκιάς / ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης / ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΣ – Βοηθός ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Αρετή Μώκαλη / Βοηθός ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Ελεωνόρα Καραβανή.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Σιάρκου Θεοδώρα, Σοντάκη Μαριάνθη, Δωροπούλου Ισιδώρα, Μακρομαρίδου Βέρα, Παπατριανταφύλλου Αλέξανδρος, Σταματοπούλου Δανάη, Φώσκολου Νίνα, Χειλάς Κωνσταντίνος.

Το «αταίριαστο ζευγάρι» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1965 και είκοσι χρόνια αργότερα το έργο παρουσιάζεται πάλι στο Μπρόντγουεϊ, αυτή τη φορά όμως στη «θηλυκή» εκδοχή του, ξανά με τεράστια επιτυχία. Έγινε μεγάλη επιτυχία και ως κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου και από τότε συνεχίζει να παίζεται στις σκηνές όλου του κόσμου και στην αντρική και στην θηλυκή του εκδοχή.

Μέσα από πανέξυπνους διαλόγους, ο αριστοτέχνης της κωμωδίας Σάιμον, φιλοτεχνεί μια εικόνα της τότε σύγχρονης Αμερικής, όταν το περίφημο αμερικάνικο όνειρο έχει πια ξεθωριάσει και δεν υπάρχει πια κάτι να το αντικαταστήσει στην καρδιά του μέσου πολίτη.

Σήμερα το έργο του Νήλ Σάιμον, παραμένει επίκαιρο και αποκτά άλλες διαστάσεις. Μπορεί να μην «κλαίμε» για το χαμένο Αμερικανικό όνειρο, αλλά ζούμε στην ζοφερή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της παντοκρατορίας του ίντερνετ και των σόσιαλ μίντια. Με μια Ελληνική κοινωνία με πολλά και πολυποίκιλα προβλήματα, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες και προβληματικές και έχουμε την ανάγκη να πιαστούμε από κάπου, για να μην γεμίσουν τα σαλόνια των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων από ψυχικά πάσχοντες.

Τα ερωτήματα που θέτει σε όλους μας ο Νήλ Σάιμον μέσα από το έργο του, είναι διαχρονικά και καθημερινά.

-Η φιλία, μια συζυγική ή συντροφική σχέση, είναι ισχυρά αντίδοτα στη μοναξιά μας, αλλά αρκούν;

-Μπορεί σε μια φιλία, σε μια σχέση, να ξεπεραστούν οι προσωπικές αντιθέσεις, τα θέλω και οι προσωπικοί εγωισμοί δύο φιλενάδων ή ενός ζευγαριού;

-Τι είναι έτοιμη να θυσιάσει μια γυναίκα για να μην χάσει την παιδική της φίλη, τον σύζυγο, τον αγαπημένο της;

-Πόσο καλά γνωρίζουμε την φίλη μας, τον σύντροφο μας, αν δεν συγκατοικήσουμε και πόσο πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συμβεί αυτό;

-Στο τέλος θα νικήσει η φιλία, η συντροφικότητα ή ο προσωπικός εγωισμός, οι βολές και ο ψυχαναγκασμός μας;

-Μήπως το να ζούμε όπως εμείς θέλουμε και επιθυμούμε, είναι προτιμότερο και πιο υγιές, από το να συμβιβαζόμαστε, να εγκλωβιζόμαστε και να ασφυκτιούμε σε μια σχέση φιλική ή συντροφική, που δεν μας ταιριάζει;

Το έργο

Δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης.

Μια παράσταση σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου.

Ένα κλασικό θηλυκό εργένικο διαμέρισμα. Μια σημερινή γυναικοπαρέα πού όταν οι πόρτες είναι κλειστές, λένε μεταξύ τους τα ΠΑΝΤΑ. Γυναίκες χωρισμένες, γυναίκες παντρεμένες, γυναίκες μόνες.

Μια κωμωδία που υμνεί το δικαίωμα στο διαφορετικό, αλλά και στην συντροφικότητα. Μια τρυφερή και συνάμα κωμική ματιά πάνω στην φιλία, στον έρωτα, στις σχέσεις αντρών και γυναικών μέσα στον γάμο αλλά …και μετά από αυτόν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

ΓΡΕΒΕΝΑ Δευτέρα 3 Ιουλίου, ΒΕΡΟΙΑ Τρίτη 4 Ιουλίου, ΚΑΣΤΟΡΙΑ Τετάρτη 5 Ιουλίου, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Πέμπτη 6 Ιουλίου, ΒΕΛΒΕΝΔΟ Παρασκευή 7 Ιουλίου, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Θέατρο Κήπου) Δευτέρα 10 Ιουλίου.

ΣΗΜ: Το τελικό πρόγραμμα των παραστάσεων της περιοδείας θα ανακοινωθεί το πρώτο 1οήμερο του Ιουνίου.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.