Προκαλεί η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για την απονομή των Επικουρικών Συντάξεων η οποία αναφέρει ότι περατώθηκε το 80% των Επικουρικών όταν στην περιοχή μας οι χιλιάδες συνταξιούχοι της ΔΕΗ περιμένουν εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. – Αλήθεια δεν τους έχουν ενημερώσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από τα σωματεία και από πάρα πολλούς συνταξιούχους συμπολίτες μας;

16 Μαΐου 2023
11:41

      Ο ΕΦΚΑ στις 15 Μαΐου χθες δηλαδή έβγαλε ανακοίνωση προφανώς για προεκλογικούς λόγους όπου αναφέρει ότι έχουν αποπερατωθεί το 80% των Επικουρικών Συντάξεων που εκκρεμούσαν. Στην περιοχή μας χιλιάδες συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη από τον Οκτώβρη του 2019, κοντά τέσσερα χρόνια δηλαδή,  δεν έχουν πάρει ακόμα την Επικουρική τους Σύνταξη ή νομίζουν ότι με το 100άρικο που έδωσαν έλυσαν το θέμα

     Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εργασίας, το ΕΦΚΑ έχουν κατ’ επανάληψη ενημερωθεί με επιστολές και εξώδικα για τις τραγικές καθυστερήσεις στην απόδοση των Επικουρικών Συντάξεων της ΔΕΗ.

     Ας υποθέσουμε ότι τις δικές μας ενημερώσεις,  παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες τις πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων δεν έχουν ενημερωθεί όμως από τους τοπικούς Βουλευτές οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη ενημερωθεί για το θέμα από τα Σωματεία αλλά και από τους ψηφοφόρους τους, που αριθμούνε χιλιάδες στο νομό Κοζάνης και βγαίνουν και κάνουν αυτές τις δηλώσεις μεγαλώνοντας την ήδη υπάρχουσα αγανάκτηση των συνταξιούχων;

     Και για του λόγου του αληθές και για να μην κατηγορηθούμε για αντιπολιτευτική τακτική λόγω των ημερών σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση και το ΕΦΚΑ να λύσουν επιτέλους το θέμα των τραγικών καθυστερήσεων και να δώσουν κανονικά τις Επικουρικές Συντάξεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                  ΤΣΙΟΤΣΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

15 Μαΐου 2023

590.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν σε 28 μήνες- Μεγάλη επιτάχυνση και στην απονομή επικουρικών και εφάπαξ

 

Κ. Χατζηδάκης: Η αντιμετώπιση του προβλήματος των συντάξεων δεν έτυχε, πέτυχε

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και μέσα στον Απρίλιο η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, επισφραγίζοντας τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται πλέον ο ΕΦΚΑ σε όλα τα «μέτωπα», δηλαδή κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ:

1.Κατά τον Απρίλιο 2023 εκδόθηκαν 18.100 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, 7.150 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων και 10.800 αποφάσεις εφάπαξ παροχών. Συνολικά τον περασμένο μήνα «έκλεισαν» 36.050 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες.

 1. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή μέσα σε 28 μήνες, έχουν εκδοθεί 590.000 κύριες συντάξεις. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι ενήλικες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι 1 στους 14 ενήλικες που πολλές φορές περίμενε για τη σύνταξή του 3, 5 ή 7 χρόνια έλαβε τη σύνταξη σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί σε περίπου 4.000 δηλαδή ποσοστό κάτω από 2%. (από 9.500 το Νοέμβριο 2022). Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με ιδιαιτερότητες όπως –μεταξύ άλλων- μη διευθετημένες οφειλές, δικαστικές εκκρεμότητες, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης σε αναπηρικές συντάξεις, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το δε ποσοστό εκκαθάρισης των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν μέσα στο 2022 έχει φτάσει στο 90%, με την συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών αιτήσεων να αφορά στο δ’ τρίμηνο του έτους.
 2. Η τεράστια πρόοδος στο σκέλος των κύριων συντάξεων αποτυπώνεται και στον μηδενισμό ουσιαστικά της δαπάνης για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις αφού περιορίστηκε σε μόλις 3 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 9 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και περίπου μισό δις. ευρώ (487 εκατ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2019. 4. Από την αρχή του έτους, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 εκδόθηκαν 149.600 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι 75.500 αφορούν σε κύριες συντάξεις, οι 60.100 σε επικουρικές συντάξεις και οι 14.500 σε εφάπαξ. Δόθηκε δηλαδή έμφαση στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με επέκταση της χρήσης των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και των ψηφιακών εργαλείων που εισήγαγε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα.
 3. Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το πρώτο τετράμηνο του έτους περατώθηκε το 80% περίπου των 83.000 υποθέσεων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 (και για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη), χάρη στην μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών απονομής. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι που θεμελίωναν δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης στο τέλος του περασμένου έτους έλαβαν στα μέσα Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.

6 Εξίσου θετική είναι η εικόνα και για τα εφάπαξ, καθώς σε σύνολο 20.485 εκκρεμών εφάπαξ με δυνατότητα έκδοσης στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έως το τέλος του Απριλίου είχαν εκδοθεί αποφάσεις για τη χορήγηση 14.500 εφάπαξ. Η μείωση των εκκρεμών εφάπαξ δηλαδή υπερβαίνει το 70%, κατά κύριο λόγο χάρη στις διαδικασίες αυτοματοποιημένης απονομής που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα. Η διαδικασία τόσο για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις όσο και για τα εφάπαξ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

 1. Όσον αφορά στις περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, μετά την πρόσφατη ενεργοποίηση του απαραίτητου λογισμικού έχει εκκαθαριστεί και καταβληθεί η παράλληλη σύνταξη σε 2.000 συνταξιούχους. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι οι συνολικές παράλληλες συντάξεις δεν υπερβαίνουν τις 15.000 και αναμένεται άμεσα επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων, καθώς πλέον χρησιμοποιείται και λογισμικό αυτοματοποίησης.
 2. Στο σκέλος των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου 2023 υποβλήθηκαν 63.195 αιτήσεις. Για το σύνολο του 2022 υποβλήθηκαν 211.133 νέες αιτήσεις, με τον ρυθμό των νέων αιτήσεων να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021. Σημειώνεται τέλος ότι υψηλός διατηρείται και ο ρυθμός απονομής των κύριων συντάξεων παρά την δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημερήσια παραγωγή συντάξεων ξεπερνά τις 1.100 (μέσος όρος απονομής για τους τελευταίους 28 μήνες) από 500 που εκδίδονταν το 2019.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «590.000 αποφάσεις κύριων συντάξεων εκδόθηκαν σε 28 μήνες, που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία των ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Γιατί με μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής λύσεις «έξω από το κουτί» και εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων μάνατζμεντ πετύχαμε όχι μόνο να εκκαθαρίσουμε το στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που είχε συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να μειώσουμε τους χρόνους απονομής των νέων συντάξεων στους 2 μήνες κατά μέσο όρο. Και ανεβάσαμε ταχύτητα για να εξαλείψουμε και τα «στοκ» των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Και θα γίνει ακόμα πιο σύγχρονος, ακόμα πιο φιλικός προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους με τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει όπως η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων σε ένα ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των ενσήμων των ασφαλισμένων, ο διορισμός Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. Με νέες ιδέες και δράσεις, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει, δημιουργούμε τον ΕΦΚΑ της νέας εποχής».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα σχόλιο

 • ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΕΦΥΓΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.
  ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΕΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΘΑΚΛΑΙΝΕ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΔΑΚΡΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΑΝΤΗΛΙ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΣΤΟΥΝ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.