Του Ανδρέα Τσιφτσιάν – «Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα» (Α. Λίνκολν)

24 Μαΐου 2023
16:19

Λυπάμαι πολύ για τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, συμμερίζομαι τη στεναχώρια τους και τους συγχαίρω για τον αγώνα τους, επειδή πίστευαν ότι αυτό είναι το σωστό για την Ελλάδα.

Ίσως όμως δεν κατάλαβαν κάτι που  καταλάβαμε όλοι οι υπόλοιποι. Δεν ψέγω κανέναν, ειδικά σε αυτό, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω.  Ο Μίκης Θεοδωράκης έλεγε, η έννοια του Λαού είναι έννοια με αδιαπραγμάτευτη ηθική αξία. Ο Λαός μπορεί να τα βάζει με όλους και με όλα, αλλά ποτέ εναντίον του εαυτού του. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να δαιμονοποιούμε την ελευθερία των κομματικών επιλογών. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται, να ενίσταται, να αντιδρά, να κρίνει πολιτικούς και πολιτικές, αλλά ποτέ δεν επιτρέπεται να καλεί σε απολογία άλλους πολίτες για τις δικές τους επιλογές.  Κι έτσι πράττω.

Η  επιτυχία όμως της κυβέρνησης είναι η  αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα εισέρχεται στην επόμενη και ίσως πιο δύσκολη μεταμνημονιακή της περίοδο  και κινδυνεύει να μείνει χωρίς δυνατή αντιπολίτευση. Το κατάφερε και αυτό ο μαθητευόμενος μάγος που είπε την ελπίδα, αυταπάτη.   Μαζεύτηκαν πολλά και ξεχείλισε το ποτήρι.

Μόνο στο παράδειγμα της εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας θα αναφερθώ.

Αδίστακτοι μπροστά στο θέλγητρο της εξουσίας, δε ντράπηκαν να αφομοιώσουν και να αναπαράγουν την ρητορική της τουρκικής προπαγάνδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:

– Η ανύπαρκτη «μικρή Μαρία», για την οποία δε ζήτησαν ποτέ συγγνώμη. Δεν έχασαν την  ευκαιρία για  αναπαραγωγή fake ειδήσεων τουρκικών και γερμανικών ΜΜΕ που χρηματοδοτούνταν από την ΜΙΤ. Κατέθεσαν μάλιστα  τροπολογία  για μπλόκο στη   χρηματοδότηση του φράχτη στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούσαν την Ελλάδα σε απολογία με καταγγελίες όπως  «το ελληνικό λιμενικό πνίγει πρόσφυγες» και  κατέθεταν κατά ριπάς σειρά επερωτήσεων  στην ευρωβουλή για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».

– Πρέσπες του Αιγαίου, μορατόριουμ στο Αιγαίο και στο βάθος συνεκμετάλλευση, έννοια την οποία επί της ουσίας δεν αρνήθηκαν και δε διέψευσαν ποτέ. Δημιουργοί θολούρας.

– Καταψήφιση των εξοπλισμών. Θυμίζω, ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμα και στα χρόνια έντονης κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ καταψήφιζε όλους του προϋπολογισμούς της ΝΔ, εξαιρούσε πάντα το αντίστοιχο άρθρο για την άμυνα. Αλλοπρόσαλλες και σουρεαλιστικές  ψηφοφορίες για  αγορά Belhara και Rafale,  εξαγγελία για επαναδιαπραγμάτευση των ναυπηγικών συμβάσεων των πλοίων του ΠΝ με κίνδυνο περαιτέρω καθυστερήσεων σε ένα πρόγραμμα που καιγόμαστε για να ολοκληρωθεί. Και αυτό από ποιον; Από τον εθνικό μας διαπραγματευτή που κάθε φορά που διαπραγματεύονταν τρέμαμε.

– Καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας που προέβλεπε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Προφασίστηκαν βέβαια το Σαχέλ, αλλά ξέχασαν μάλλον ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε την EU Intervention στο Σαχέλ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το 2018. Όταν έγινε η πρώτη παραγγελία των Rafale είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι η παραγγελία δε συνδέεται με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, όπως υποτίθεται ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως αυτή ήρθε με την παραγγελία των Belhara, την καταψήφισε.

– Μειονοτική πολιτική στη Θράκη; Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. «Ωμή και αισχρή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές της Ροδόπης» καταγγέλλει η Ελένη Λαφτσή, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.  Λειτουργούν τα αντανακλαστικά και σε πατριωτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προφανώς υπάρχουν απέναντι στη γενικότερη κομματική εθνομηδενιστική γραμμή της παρέας του Τσίπρα.   Η Ελένη Λαφτσή φωτογραφίζει  τον Φερχάτ Οζκιούρ ως «ερντογανικό δεκανίκι». Να αγιάσει το στόμα σου κυρία μου.

– Ξεσηκωμός της νεολαίας  ΣΥΡΙΖΑ κατά των ελληνικών δυνάμεων στις Καστανιές του Έβρου  που προσπαθούσαν να αποκρούσουν υβριδική επίθεση του Ερντογάν που θα οδηγούσε σε  εισροή δύο εκατομμυρίων ανθρώπων με  κατακερματισμό της εθνικής ασφάλειας και πρόκληση εσωτερικής ανωμαλίας.

Παρενθετικά βέβαια να πώ, ότι αυτό δεν ήταν έκπληξη από τη διαβόητη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμόμαστε (αν και παλαιότερη ιστορία),  ότι κλιμάκιό της είχε  λάβει μέρος στα Σκόπια, στη  «διαδήλωση αντιεθνικιστικών και αντιμιλιταρικών κινημάτων από την Ελλάδα και τη Μακεδονία» (σύμφωνα με την ανακοίνωση), όπου εμφανίστηκαν και πανό που έγραφαν «Solun will be the capital of Macedonia again». Διαδήλωναν βέβαια μεταξύ άλλων για την  «απόσυρση των μακεδονικών στρατευμάτων από το Ιράκ». Τί στο καλό μ’αυτούς τους a la carte αντιφασίστες πια, μόνο ο ελληνικός φασισμός τους ενοχλεί; Ο ξένος μέλι έχει;

– Στα παραπάνω θυμόμαστε επίσης:

«η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» (Γιώργος Τσίπρας),

«θα το ρισκάρουμε με τους Τούρκους χωρίς εξοπλισμούς» (Γιάννης Μπαλάφας),

«δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος, υπάρχει μόνο Νότια Αλβανία» (Νίκος Φίλης),

«δεν ήταν Γενοκτονία, ήταν εθνοκάθαρση»(Νίκος Φίλης),

«Πρέσπες του Αιγαίου» (Νίκος Φίλης),

«ήταν ένας ναρκομανής που απειλούσε με όπλο» (για τον ακτιβιστή των αγώνων της ελληνικής μειονότητας  Κωνσταντίνου Κατσίφα),

«ήταν νίκη εναντίον του ελληνικού εθνικισμού» (Έφη Αχτσιόγλου για τη Συμφωνία των Πρεσπών),

«μακεδονομάχοι και περιθωριακοί οι διαδηλωτές» (Τσίπρας σε ξένους ομολόγους του),

«να μην είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο» (Νίκος Κοτζιάς),

«έχει και η Τουρκία δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο» (Γιώργος Κατρούγκαλος),

«μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας» (πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, τον οποίο οι ίδιοι διόρισαν),

«το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο» (Γιάννης Τσιρώνης).

Σχετικά μάλιστα με το τελευταίο, ανατρέξτε στην  εξαιρετική ανάλυση του Νίκου Μελέτη με τίτλο: «Ασκήσεις γεωγραφίας και ανοησίας – Πού ανήκει και γιατί το Καστελόριζο». Για να δείτε πώς προμοτάρουν τα επιχειρήματα και την προπαγάνδα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Τί προσπαθούσαν να κάνουν όλοι αυτοί; Έριχναν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Προσπαθούσαν συντονισμένα και με σχέδιο να διαβάλουν και να εκμαυλίσουν  αργά και σταθερά την πατριωτική λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ που σφετερίστηκαν, για να την αγκιστρώσουν στη δική τους εθνομηδενιστική ιδεοληψία.

Όταν ο Δημήτρης Βίτσας φώναζε «ζήτω το Πακιστάν» ήταν αριστερός δημοκράτης. Όταν εμείς φωνάζαμε «ζήτω η Μακεδονία» ήμασταν ακροδεξιοί φασίστες.

Τί να πρωτοθυμηθώ, τον αδελφό πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Τζανακόπουλο,  που διαδήλωνε έξω από την πρεσβεία μας στο Λονδίνο με πλακάτ και συνθήματα   «Έλληνες φονιάδες των λαών»; Μα, θα μου πείτε  και τί φταίει ο  αδερφός του, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά, μόνο που ο Αντώνης Τζανακόπουλος  ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την συμφωνία της λίμνης ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ελλάδας και δεξί χέρι του υπ.εξ Νίκου Κοτζιά. Σας φαίνονται λογικά όλα αυτά; Να υπηρετείς στο υπουργείο εξωτερικών από τη μια κι από την άλλη να να βγαίνεις έξω και να διαδηλώνεις εναντίον της εθνικής αντιπροσωπίας, την οποία υποτίθεται υπηρετούσες; Φυσικά, ο αδερφός του, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν παρέλειψε να επικροτήσει την πράξη και να δηλώσει ότι «αισθάνεται υπερήφανος για τον αδερφό του».

Τί να θυμηθώ, τη δήλωση του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ, ότι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του υπερήφανου ελληνικού Λαού «διαπραγματεύτηκε» και υποσχέθηκε τη «μακεδονική γλώσσα»,  στα όρθια, σε ένα πάρκινγκ στη Δοϊράνη; Ποιον Λαό νόμιζε ότι εκπροσωπεί;

Ναι, γι’αυτή ακριβώς  τη Συμφωνία μιλάω, που ονόμαζε τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» και τη δική μου Πατρίδα «βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους». Αυτή τη Συμφωνία, για την οποία ο τότε υπ.εξ. Νίκος  Κοτζιάς και για να ενεργοποιήσει τους Αλβανούς στα Σκόπια να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα είπε επί λέξη:  «οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου- που δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων- μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν». Κατά τρόπο αδίστακτο άνοιγαν ακόμη και θέμα αποζημιώσεων με την Αλβανία, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι και μόνο η δήλωση ενός υπουργού εξωτερικών μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένο απαιτήσεων.

Θυμόμαστε επίσης πώς ήταν η Μόρια επί ΣΥΡΙΖΑ και καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για απάνθρωπες συνθήκες, το κάψιμο της Μόριας από τους μετανάστες και προσπάθεια πρόκλησης εσωτερικής ανωμαλίας. Οι μεταπράτες της αγαπολογίας. Θυμόμαστε και την παρέλαση των 50άριδων «μαθητριών» στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίες  ήταν αργότερα και υποψήφιες βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξευτέλιζαν  την ημέρα μνήμης και το δέος απέναντι στη θυσία και στον θάνατο με ελευθεριάζουσες χαζομάρες.

Έβαλαν απέναντί τους την Ελλάδα, τον στρατό, το λιμενικό, τη συνοριοφυλακή, μόνο και μόνο για να στηρίξουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα απέναντι στην κυβέρνηση.

Λες και είναι ταυτόσημες έννοιες, η Ελλάδα και η κυβέρνησή της!

Όποιος τολμούσε να αντιδράσει στηλιτεύονταν  αυτομάτως ως φασίστας. Αυτή ήταν σαφής εντολή και γραμμή από  την «Κουμουνδούρου». Οποιοσδήποτε δημοκρατικός αντίλογος έπρεπε  να καταπνίγεται εν τη γενέσει του ως εθνικιστικός παροξυσμός. Το γνωρίζουμε σήμερα από ανθρώπους που αποχώρησαν. Η καθύβριση λοιπόν, δεν ήταν αποτέλεσμα αντιφασιστικής ευαισθησίας, αλλά δόλου.

Τί να σας πω τώρα από τις εμπειρίες μου. Με τους «αγανακτισμένους» βάζαμε την ελληνική σημαία πάνω στο κεφάλι για να μη μας χτυπάνε τα ΜΑΤ με τα γκλοπς. Ξέραμε ότι τους απαγορεύονταν  δια ροπάλου να χτυπήσουν τη σημαία. Με αυτό το κόλπο κατεβαίναμε να διαδηλώσουμε.  Αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ δεν «έπιανε». Καλυπτόμασταν με τη σημαία και χτυπούσαν ακριβώς εκεί, στο κεφάλι, στη σημαία!

Δεν ξεχνώ.

Δεν ξεχνώ τα χημικά που πέσανε σε μία ειρηνική διαδήλωση για το σκοπιανό στο Σύνταγμα, όταν τα έριξαν στο κέντρο του «πλήθους» (έτσι μας έλεγαν), ξαφνικά, χωρίς καμία πρόκληση και ποδοπατιόμασταν προσπαθώντας να βγούμε σε χώρο να ανασάνουμε με τα παιδάκια να τσιρίζουν και να πέφτουν λιπόθυμα δίπλα μας.  Να σε πιάνει απελπισία, να μη μπορείς να αναπνεύσεις και να μη μπορείς να διαφύγεις. Αλλά θα μου πεις, εδώ στους παππούδες συνταξιούχους έριξαν χημικά, σε εμάς τους «φασίστες» θα δείλιαζαν;

«Η κοινωνική αναταραχή είναι η αναγκαία συνθήκη που οδηγεί πάντα στην σοσιαλιστική ολοκλήρωση». Μόνοι τους μας τα έλεγαν. Αυτή ακριβώς η κοινωνική αναταραχή δεν ήταν το απευκταίο, αλλά το ζητούμενο, το μέσον που θα τους οδηγούσε στον  στρατηγικό πολιτικό τους στόχο. Από αυτήν θρέφεται ο πολιτικός τους ετεροπροσδιορισμός.

Αυτή ήταν η δική μας  αυταπάτη τότε. Αυτό που ήταν για εμάς το πρόβλημα,  ήταν για αυτούς η ευκαιρία!

Μπορούσαν να καταργούν τον νόμο Κατσέλη για προστασία της πρώτης κατοικίας, να νομοθετούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και με την ίδια ευκολία να βρίσκονται για «συμπαράσταση» στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, την οποία  με τον δικό τους νόμο πέταξαν έξω από το σπίτι της.

Μπορούν να μιλούν για ρήξη με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και την ίδια στιγμή να λέει η Πόπη  Τσαπανίδου, ότι  «διακύβευμα των εκλογών είναι να μη χάσει η χώρα τον ευρωπαϊσμό της».

Μπορούσαν να αγκαλιάζουν και να «παρηγορούν» τη μάνα του Παύλου Φύσσα στο δικαστήριο,  να παγώνουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής για τέσσερα χρόνια και την ίδια στιγμή να λέει ο Τσίπρας ότι «δεν είναι φασίστες οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής».

Μπορούν να είναι αντιμνημονιακή αντιπολίτευση με την ίδια ευκολία που μπορούν να είναι και μνημονιακή κυβέρνηση και να διεξάγουν τριτοκοσμικά δημοψηφίσματα, όχι για να ρωτήσουν τον Λαό, αλλά για να τον κάνουν συνένοχο.

Δεν έχουν τσίπα. Ο σουρεαλισμός είναι η πολιτική τους παιδεία. Έχουν «ποτιστεί» με αυτόν. Στον συρφετό ετερόκλητων συνιστωσών που πλακώνονταν στο ξύλο μεταξύ τους, δε μπορούσαν  να αυτοπροσδιοριστούν ως κάτι διακριτά συγκεκριμένο.  Η «δημιουργική ασάφεια», η διγλωσσία,  οι αντιφάσεις, είναι το πολιτικό τους έθος, η δική τους  κανονικότητα.

Δεν είναι ούτε σοσιαλδημοκράτες ούτε κεντροαριστεροί ούτε τίποτα. Κι ούτε πρόκειται να ποτέ γίνουν, διότι για να γίνουν, πρέπει να διασπατούν και να πετάξουν σχεδόν ολοκληρη την κοινοβουλευτική τους ομάδα απ’έξω.  Είναι ό,τι γουστάρουν, όλα και ταυτόχρονα τίποτα.

Προοδευτισμός δεν είναι για αυτούς η αλλαγή προς τη βελτίωση, αλλά ο μηδενισμός διαχρονικών αξιών, διότι το ιδεολόγημα της ρήξης, ο συμπλεγματισμός, ο φθόνος και το μίσος ήταν πάντα τα στοιχεία της  συνοχής και της ενότητάς τους. Ένα συνονθύλευμα συνιστωσών της περιθωριακής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς των Εξαρχείων που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και την αναμπουμπούλα, με συνιστώσες που κατοικοέδρευαν σε μαντρωμένα κτίρια με χτισμένες  πόρτες και παράθυρα.

Δεν έχουν  πατριωτική παιδεία, την ταυτίζουν με τον εθνικισμό, τον σωβινισμό και πλειοδοτούν με φούμαρα  πουλώντας  αριστερίλα. Μειοδοτούν μόνο ως χρήσιμοι ηλίθιοι υπέρ τρίτων. Δεν τους ήταν αρκετό να παραπλανήσουν τον Λαό. Για να γαντζωθούν στην εξουσία έπρεπε να τον εκμαυλίσουν κι όλας. Να του αλλάξουν το πολιτικό κριτήριο, να τον αφομοιώσουν στη δική τους μηδενιστική  πολιτική κουλτούρα.

Αντί να αφαιρέσουν τον αέρα από τα πνευμόνια στην επικίνδυνα ανερχόμενη ακροδεξιά  με πατριωτικές θέσεις, την ενδυνάμωσαν, της έδιναν «πάτημα», ρέποντας στον εθνομηδενισμό, της έδωσαν υπόσταση, ανατροφοδοτώντας τον δικό της πολιτικό ετεροπροσδιορισμό.

Λειτουργούν,  ο ένας για τον άλλον, ακροδεξιοί και  εθνομηδενιστές, ως οι χρήσιμοι «Βάρβαροι» του Καβάφη.

Όχι, δεν είχαν  αυταπάτες. Αυτοί, οι ίδιοι ήταν η αυταπάτη, από την αρχή.

Ανδρέας Τσιφτσιάν

Οικονομολόγος

38 σχόλια

 • Σωστός !!! Αν κάτσει κανείς να καταγράψει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να γράψει βιβλίο 500 σελίδων .

 • ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΣΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ!
  ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΣΥΡΙΖΑ(Ν.Δ) ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

 • Αντρέα δεν σε γνωρίζω αλλά τα είπες όλα.
  Απο το κείμενο σου καταλαβαίνω οτι είσαι ενεργός πολίτης που παρακολουθεί τα πάντα. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ

 • Να αγιάσει το στόμα σου.
  Το ερώτημα είναι τι δουλειά έχει το 18% κοντά σ’ αυτό το 2% που περιγράφεις;

 • Συγχαρητήρια! Πολύ σωστές οι σκέψεις σας. Νομίζω ότι μπορείτε να συμπεριλάβετε τις αδιαβάθμητης εθνομηδενιστικότητας θέσεις της μας Ρεπούση για τον συνωστισμό της Σμύρνης, τις εντυπωσιακές γνώσεις γεωγραφίας του Τσίπρα και άλλων στελεχών τους (Λέσβος και Μυτιλήνη τα δύο νησιά, η θάλασσα δεν έχει σύνορα κλπ), τον παγετώνα στο Καϊμακτσαλάν και την Πέλλα, τους μετανάστες της κυρά Τασίας που λιάζονται στην Ομόνοια, το χρηματιστήριο ενέργειας, τους επαγγελματίες καταληψίες και επαγγελματίες μπαχαλάκηδες κλπ κλπ κλπ και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Α! Και να μην ξεχάσουμε τις ολυμπιακών διαστάσεων επιδόσεις του συριζα στις γυμναστικές ασκήσεις: κωλοτούμπες με το σκίσιμο των μνημονίων, τους χορούς των αγορών με το νταούλι και τον ζουρνά, την μετάλλαξη του όχι σε όλα σε yes man – ναι σε όλα κλπ.

 • Συγχαρητήρια για το άρθρο καθως και για την ανάρτηση αυτου.
  Η περιγραφή και οι αναφορές καθηλώνουν τον αναγνωστη- εκφράζουν και υπενθυμίζουν με ακριβεια και ευγλωττία τα οσα βίωσε ο μέσος σκεπτόμενος πολίτης επι διακυβέρνησης υπο το εν λόγω και σε προχωρημένη πλεον αποσύνθεση “πολιτικό” μόρφωμα.

 • Αν αγιάσει το στομα του,θα μας ξεφτιλισει τον
  μητσοτακη Του,το αγιασμένο εικονισμά Του,τον άσπιλο,αμόλυντο,άχραντο.
  Τον καλύτερο πρωθυπουργό της Ελλάδος….
  “Το 42% του μητσοτακη έβγαλε τα σαλιγκαρια
  στο απόβρεχο”,βρήκαν δρομο να διαβούν, να γλυστρουν πιο πολύ.

  • Τρεις μέρες και ακόμα να καταλάβεις τι έγινε. Δεν πειράζει. Το πένθος έχει πολλά στάδια και θα τα περάσετε όλα οι συριζαίοι.

  • Και τα αρουραίους να μείνουν κρυμμένοι στα λαγούμια για ακόμα τέσσερα χρόνια , μάλλον λάθος για πάντα θα είστε κρυμμένοι και θα βρίζεται μέσα από το διαδίκτυο . Τα δέοντα στα συντρόφια.

 • Κύριε ΤΣΙΦΤΣΙΑΝ καλά τα λέτε αλλά κάντε και ένα άρθρο και για την Ν.Δ εκτός εάν τα έκανε όλα σωστά η έχετε δεξιές παρωπίδες

 • Η ανύπαρκτη μικρή Μαρία τέθηκε πρωτίστως από τον Υπουργό Μηταράκη αλλά φταίει ο Συριζα .. αν καθίσω και απαριθμήσω τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα ξεπεράσω και την Οδύσσεια

 • Εσείς οι δεξιούληδες που επικροτείτε τον κύριο ΤΣΙΦΤΣΙΑΝ δεν ξέρετε τι σας περιμένει με τον άριστο

 • κ. Τσιφτσιάν , « δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!!. Αυτό ακριβώς κάνετε με το υπερπατριωτικό έως και εθνικιστικό παραλήρημά σας, αδικώντας κατά τη γνώμη μου τον εαυτό σας σύμφωνα με τα κατά καιρούς γραφόμενά σας. Σε όσους μελετούν την ιστορία της χώρας μας είναι γνωστή η παρουσία των αριστερών οργανωμένων και μη στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων της χώρας μας με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στην εθνική αντίσταση κατά των γερμανών ναζιστών και των ιταλών φασιστών στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Στη συνέχεια στην αντίσταση κατά της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών που τη ζήσαμε οι μεγαλύτεροι και γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα που οδήγησαν στην κατοχή του 40% σχεδόν της Κύπρου από τους εξ ανατολών γείτονές μας. Για να μην πάμε 100 χρόνια πίσω, στο 1920 όταν οι «υπερπατριώτες» από το σύνθημα «οίκαδε», δηλ. να επιστρέψει ο στρατός πίσω στη χώρα, μετά τις εκλογές που κέρδισαν άλλαξαν άποψη και είπαν στο λαό «εμπρός για την Κόκκινη Μηλιά» που οδήγησε στη μικρασιατική καταστροφή και των ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους μετά από 2500 χρόνια!! Κι όλα αυτά για να μοιράσουν οι μεγάλοι της εποχής εκείνης (άγγλοι, γάλλοι, αμερικανοί και ιταλοί) τα λάφυρα από τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας (πετρέλαια μέσης ανατολής κλπ.) Σήμερα, η υπερχρεωμένη τουλάχιστο μέχρι το 2060 χώρα μας ξοδεύει 15 δις. ευρώ για εξοπλισμούς με μηδενικά αντισταθμιστικά ανταλλάγματα, υπερχρεώνοντας και τα τρισέγγονά μας, όσα δλδ. θα έχουν απομείνει στη γη ετούτη με την τραγική μείωση του πληθυσμού από τα μνημόνια, κι όχι μόνο. Σας θυμίζω ότι ο Αντρέας Παπανδρέου που ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες, όπως λέτε, τουλάχιστο διασφάλιζε τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με πάρα πολλές θέσεις εργασίας, την οποία διέλυσαν κυριολεκτικά οι σημερινοί κυβερνώντες. Αυτά γιατί δεν τα αναφέρετε; Γιατί αποσιωπάτε την αύξηση του χρέους της χώρας κατά 40 δις. ευρώ την τελευταία 3ετία και το θηριώδες έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας με το πραγματικό εισόδημα των ελλήνων να βρίσκεται πίσω από τα επίπεδα του 2007; Θεωρείτε κι εσείς ως οικονομολόγος αύξηση των επενδύσεων τις αγορές υφισταμένων ήδη ακινήτων από ξένους, που δεν προσφέρουν καμιά θέση εργασίας, αυξάνουν τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων και τελικά συμβάλλουν στον αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων της χώρας; Να πούμε για το πάρτι που γίνεται στο χώρο της ενέργειας (τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας) με τη χώρα μας αρνητικό πρωταγωνιστή στην ακρίβεια και την άνοδο των τιμών στα βασικά αγαθά; Συγγνώμη, αλλά εδώ ταιριάζει απόλυτα ο τίτλος του άρθρου σας αλλά από την….αντίστροφη πλευρά!!

  • Δεν διαβάσανε τις σημερινές εφημερίδες τι τους περιμένει. Τέρμα τα 250 άρια και τα 150 άρια να αγοράζει ψήφους. Τέρμα η επιδότηση ρεύματος. Έπεται συνέχεια .

   • “Έπεται συνέχεια” ΝΑΙ, πληροφορημένε ! Πες τους να επισπεύσουν, γιατί μέχρι τότε θα παρθούν οι εκλογές.

 • Ωχ, τώρα πήραν πήραν πρέφα το άρθρο οι αναρχο”αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ και πλάκωσαν ένας ένας και συντονισμένα για “σοβαρή” κριτική και αντιπαράθεση με επιχειρήματα….

 • Η Προς Συριζαίους …
  Σκεφτείτετο λιγάκι …

  Η αλήθεια είναι

  η γνωστή λαϊκή ρήση …

  — Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ΟΥΔΕΙΣ!

  Αφού έκανε όόόλη την βρώμικη δουλειά, να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, να φέρει τους Αμερικάνους στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη, να απαλλάξει πλήρως τους εφοπλιστές από όποιον φόρο, να … να … να …, τώρα τον πετάνε σαν … μύγα από το … ζυμάρι!!!

  Τι δεν καταλαβαίνετε;

 • Γιατί δε γράφετε κι ένα άρθρο για τα τεκταινόμενα επί κυβέρνησης ΝΔ; Όλα καλά την τετραετία που περάσαμε; μόνο του ΣΥΡΙΖΑ θυμάστε;

 • Αυτος;και το προοατορικο αμάρτημα στον Τσιπρα θα το ρίξει.
  Αυτος που έγραψε το παραπάνω μισανθρωπο άρθρο, εδωσε το μήλο στον όφι.
  Τόσο μίσος για τον Τσιπρα;οι αλλοι;
  Αγιοι σαν εσένα.

 • Προς ανώνυμο 09.31.
  Όλοι που θα διαβάσουν το σχόλιό σας,πρέπει
  να το αναλύσουν πριν πανηγυρισουν για τις νέες πολιτικές εξελίξεις.
  Ο Κόσμος δυστυχώς παρασυρμένος δεν αναλύει όπως
  πρέπει τα πολιτικά δεδομένα που προέκυψαν και
  θα πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και φρουδες ελπίδες του.
  Συγχαρητήρια,μέσα απ την καρδιά μου.

 • Κύριε ΤΣΙΦΤΣΙΑΝ σαν οικονομολόγος που αναφέρεσαι ,τα σημερινά οικονομικά της κοινωνίας σας ικανοποιούν. Ο κοσμάκης δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα φοβάται να ανάψει θερμοσίφωνα ,στα SUPER MARKET παραμιλάει και εσύ λες τα δικά σου ,κάνε καμιά δουλειά, αυτά που γράφεις είναι για τους δεξιούς σαν και εσένα ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ όπως έλεγε η διαφίση

 • “Έπεται συνέχεια” ΝΑΙ, πληροφορημένε ! Πες τους να επισπεύσουν, γιατί μέχρι τότε θα παρθούν οι εκλογές.

 • Εσείς οι δεξιοί έχετε κοντή μνήμη ποιος έδωσε το όνομα Π.Δ.Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ . Ποιος αποκαλούσε ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ . Ποιος έλεγε σε 10 χρόνια θα ξεχάσουμε το όνομα .Προφανώς κάποιοι δεξιοί σαν και εσάς .Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Όταν θα φάτε το τυράκι της αυτοδυναμίας θα είναι πολύ αλμυρό. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ θα τρώτε αυτοδυναμία

 • Ως ψηφοφόρος του ΕΠΑΜ και για να σας ωθήσω να το στηρίξετε, παραθέτω παρακάτω ηχητικό (από το 2012) ως ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτικού πολιτισμού και πολιτικού διαλόγου.

  Παρενθετική διευκρίνηση. Ο Καζάκης είχε ισχυριστεί τότε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι,

  “ο πληθωρισμός δεν εξαρτάται από την ισοτιμία του νομίσματος, αλλά από τις δομές της αγοράς! Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε αύξηση τιμών. Αυτό το γνωρίζει ο οποιοσδήποτε που έχει περάσει έστω και από το προαύλιο μιας οικονομικής σχολής”!

  Σε αυτό συγκεκριμένα απάντησα, στη σχέση υποτίμησης και πληθωρισμού:

  “Αναρωτιέμαι, δεν έχει ακούσει τίποτα ο κύριος Καζάκης σχετικά με τo international Fisher effect; Δεν αισθάνομαι την παραμικρή ανάγκη εν είδει εξυπνακισμού να κάνω μαθήματα μακροοικονομίας στον οποιοδήποτε, όμως αισθάνομαι ταπεινά την υποχρέωση να προστατεύσω το ακροατήριο του από την άγνοια, στην οποία φαίνεται πως επενδύει και εκ του πονηρού κεφαλαιοποιείται προφανώς σε βάρος της επιστήμης που καλείται να υπηρετήσει. Παραθέτω απλά για την ιστορία την παρακάτω εξίσωση χωρίς την απόδειξή της (1+nεσ)/(1+nεξ) = (1+πες)/(1+πεξ) = et+1/et (όπου n: ονομαστικό επιτόκιο, π: δείκτης πληθωρισμού, e: νομισματική ισοτιμία στην προσφερόμενη τιμή). Αυτή η εξίσωση του Fisher λοιπόν δε μας λέει τίποτε άλλο παρά το ότι, νομίσματα με υψηλά ονομαστικά επιτόκια έναντι άλλων με χαμηλά υποτιμούνται, πράγμα που με την σειρά του αντικατοπτρίζει αντίστοιχα υψηλές τιμές πληθωρισμού. Σε απλά ελληνικά: πληθωρισμός μεγαλώνει σε αντιστοιχία της πτώσης του νομίσματος. Αλλά και η οικονομετρία έχει αποδείξει την σχέση πληθωρισμού και ισοτιμίας του νομίσματος. Θέλω να πιστεύω, ότι κ. Καζάκης έχει ξαναδεί τον τύπο P= α0 + Σwi Mt-I + Σyj Et-j (όπου Ρ: ρυθμός μεταβολής τιμών, Μ: ρυθμός μεταβολής νομισματικής κυκλοφορίας, Ε: ρυθμός μεταβολής συναλλαγματικής ισοτιμίας). Ας μην επιχειρεί να καταργεί λοιπόν την επιστήμη του με ψεύδη”.

  Ακούστε πώς σπαρταράει στα δίχτυα σαν το ψάρι που προσπαθεί απελπισμένα να διαφύγει. Βρισιές, συκοφαντίες και στρίβειν δια του αρραβώνος. Καμία απάντηση επί της ουσίας. Η μόνη διαφυγή η συκοφαντία. Για ισοτιμίες και πληθωρισμούς μιλούσα εγώ, Μέρκελ καταλάβαινε αυτός.

  Μόνο έτσι μπορούν.

  Μόνο έτσι μπορείτε ΟΛΟΙ ΣΑΣ!

  Τόσοι είστε, τόσο μπορείτε άλλωστε. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.

  https://www.youtube.com/watch?v=z-7s_JIfhXI

  Ανδρέας Τσιφτσιάν

  ΥΓ. Ως επίσης ψηφοφόρος της ΝΔ σας παραπέμπω σε πλειάδα άρθρων στο παρελθόν, όπου όχι μόνο δε μιλάω για ΝΔ γενικά και αόριστα, αλλά του προκαλώ μάλιστα και ονομαστικά με ανοιχτές επιστολές να λάβουν θέση. Αυτοί βέβαια ήταν πιο έξυπνοι και σιώπησαν. Δεν πήγαν γυρεύοντας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.