Φλώρινα: Ευτυχής κατάληξη στην περιπέτεια των τριών μικρών αρκούδων

26 Μαΐου 2023
15:04
Κανένα σχόλιο

Στην επανένωση τριών μικρών αρκούδων φετινής γέννας που χωρίστηκαν από τη μητέρα τους, όταν εγκλωβίστηκαν στο φράγμα Τριανταφυλλιάς Φλώρινας, προχώρησε χθες η μικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης αποτελούμενη από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «Καλλιστώ», την τοπική Δασική Υπηρεσία, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου εντοπίστηκε από θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) μία θηλυκή αρκούδα να προσπαθεί να βγάλει ανεπιτυχώς τα μικρά της από το φράγμα. Ο υπάλληλος της ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τη Δασική Υπηρεσία Φλώρινας που άμεσα ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης.

Eπιτόπου έσπευσαν εκτός από την Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και με πολύ γρήγορες ενέργειες απεγκλώβισαν τα μικρά από το φράγμα.

Αρκούδα με τρία μικρά σε κανάλι σε περιοχή της Φλώρινας. Διάσωση μικρών με συμμετοχή της ΚΟΜΑΘ

Η μαμά αρκούδα, λόγω και της ανθρώπινης παρουσίας, απομακρύνθηκε από το σημείο διατηρώντας όμως περιοδικά μία ελάχιστη οπτική επαφή με τα μικρά. Τα τρία αρκουδάκια αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους έτρεξαν προς το δάσος.

Επειδή δεν ήταν εφικτό να βεβαιωθεί η επανένωση με τη μητέρα τους, ακολούθησε διακριτική παρουσία και έλεγχος στο σημείο τόσο την Πέμπτη όσο και σήμερα Παρασκευή. Μάλιστα, σήμερα τοποθετήθηκαν από τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» παλέτες εντός του φράγματος, που μπορούν να βοηθήσουν τα αρκουδάκια να εξέλθουν σε περίπτωση που εγκλωβιστούν και πάλι μέσα στο φράγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό και πριν από τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η επανένωση.

Για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπιδράσεων της αρκούδας με τον άνθρωπο στην ευρύτερη περιοχή η «Καλλιστώ» και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» συμμετέχουν στο έργο «LIFE Bear-Smart Corridors».

Πρόκειται για μία διεθνή συνεργασία μεταξύ Ολλανδίας, Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση των πληθυσμών της εμβληματικής καφέ αρκούδας στην Κεντρική Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων συνύπαρξης».

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.