Ποιοι λέρωσαν τη λαμπερή εικόνα της Σταθερότητας; Μια ντεμοντέ συζήτηση (Γράφει η Γκουτζιαμάνη Γιάννα)

9 Ιουνίου 2023
19:36

 

Μα πώς έγινε αυτό; Το έργο ήταν απολύτως μελετημένο και ελεγχόμενο. Το είδωλο της Σταθερότητας το έφεραν πριν από λίγες μέρες στην πολιτική σκηνή πάνω στο χρυσοποίκιλτο άρμα της . Το έσερναν 40 δούλοι υποταγμένοι και 40 αρχοντάδες πλήρωσαν για όλα, να μην της λείπει τίποτα. Να τη βλέπει ο κόσμος και να ευχαριστιέται σαν να ήταν αυτός στη θέση της.

Και τώρα στα καλά καθούμενα ήρθε το απρόβλεπτο της ζωής.

Κάποιοι άλλοι 40 και χιλιάδες από πίσω τους συγγενείς και φίλοι των καρκινοπαθών της χώρας έτρεξαν να της προσφέρουν τα δικά τους δώρα. Φύσηξαν πάνω της την ανάσα, το ρόγχο του θανάτου του αβοήθητου ανθρώπου τους και της αφαίρεσε όλη τη ζωτικότητα. Το σώμα της έγινε σκελετός. Η πλούσια κόμη της έπεσε στο άγγιγμα των χεριών των εξαϋλωμένων νέων των Τεμπών. Στο μαργαριταρένιο περιδέραιο στο λαιμό της τώρα κρέμονται οι μόλις χτεσινές φωτογραφίες: Μια γυναίκα ξεψυχάει στην καρότσα, γιατί δεν υπάρχει ΕΚΑΒ, μια 20χρονη κοπέλα πεθαίνει περιμένοντας το ΕΚΑΒ και άλλη μια πεθαίνει στη στάση για τον ίδιο λόγο. Και πάνω στο σκελετωμένο σώμα της σημάδια μαύρα σαν μελάνωμα καρκινικό από  το άγγιγμα των εγκαταλειμμένων 37000 νεκρών της πανδημίας, περιμένοντας στην πόρτα της ΜΕΘ, που δεν άνοιξε ποτέ. Το στόμα της φτύνει αίμα. Είναι οι σταγόνες από το αίμα που άφησαν στο δρόμο οι αδικοσκοτωμένοι της κρατικής βίας.

Της ήρθε ανατριχίλα, όταν κοιτάχτηκε στον καθρέφτη, για να φρεσκαριστεί για την καθημερινή της εμφάνιση. Πρέπει να παίξει το ρόλο της ζωής της για 20 μέρες ακόμα. Μετά θα είναι παντοδύναμη, μια θεά στην κορυφή του Όλυμπου. Κανείς δεν θα επιτρέπεται να την πλησιάσει, ούτε να μιλήσει μαζί της.

Της κόπηκε η ανάσα, όταν είδε ότι δεν μπορεί να περπατήσει, ότι κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι έξω στη βεράντα ενός κλειδωμένου σπιτιού και δίπλα της κοιμάται και ξυπνάει ο 80χρονος διωγμένος ανάπηρος σπιτονοικοκύρης του. Εκεί θα μείνει κι αυτή να περιμένει το ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ να την περιθάλψουν.

Γελάστηκε όμως. Όταν θα φτάσει στην εσχατιά της αρρώστιας ως καρκινοπαθής, ένας μεγαλογιατρός με πνευματικότατο όνομα, θα τραβήξει μια κόκκινη γραμμή και θα πάει στο θάνατο μόνη της, εγκαταλελειμμένη.

Είναι αυτή η κόκκινη γραμμή, που τράβηξε ο μεγαλογιατρός, που έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη, και πόνεσε η ψυχή όλων των συγγενών των καρκινοπαθών και έτρεξαν να της προσφέρουν τα δώρα τους και να της θυμίσουν ότι και ο πλέον παντοδύναμος θα φτάσει κάποτε στο κρεβάτι του πόνου στην αγωνία του θανάτου και θα έχει την ίδια ακριβώς ανάγκη.

Οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα ιδιωτικά ιατρικά μέσα, δούλεψαν μια ζωή, για να έχουν 3 πράγματα: Ένα σπίτι, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους σαν νοικοκύρηδες, να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να έχουν μια φροντίδα στα γεράματα.

Μπορεί να είναι ντεμοντέ η συζήτηση για τα ιερά και τα όσια της ανθρωπιάς, την υγεία, τη στέγη ( εστία) τη μόρφωση και τη δουλειά;

Υ.Γ Ευτυχώς υπάρχουν και οι αφανείς γιατροί και νοσηλευτές του δημόσιου νοσοκομείου, που μέσα σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας τιμούν τα ιερά και τα όσια της ανθρωπιάς. Με σεβασμό στον ασθενή, προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας και τον καλό το λόγο, που αλαφρώνει το βάρος του πονεμένου ανθρώπου.

 Κοζάνη 9-6-2023

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

8 σχόλια

  • Σωστά τα λές.Οι μανδαρίνοι της εξουσίας που πουλάνε φούμαρα και σταθερότητα κι ο λαός αποχαυνωμένος τους πιστεύει !!!! Τελικά υπάρχει λογική ;

  • Δυστυχώς συνηθίσαμε το κακό και το βαφτίσαμε λιγότερο κακό.
    Αναθεώρηση γενική χρειαζόμαστε με πρώτη την αυτοκριτική και μετά ολα τα άλλα.

  • 21:31, εσύ τράβηξες γραμμή στην ανθρωπιά σου,πέθανε κι αυτή αλλά αναπνέεις…
    Τη θέση της καρδιά σου κατέλαβε η ειρωνεία κι όμως
    αναπνέεις…λογικά και αλογα όντα αναπνεουν,εεε και; “ζεις” για ν’ αναπνέεις κι όχι το αντίστροφο!

  • Η επιλογή για Ανακουφιστική Φροντίδα στο τελευταίο στάδιο πρέπει να προέρχεται κυρίως από τη βούληση του ασθενή, να μπορεί να αντιμετωπίσει τη θνητότητά του με αξιοπρέπεια.

    Τα ιατρικά πρωτόκολλα και το σύστημα υγείας πρέπει να ενθαρρύνουν την Ανακουφιστική Φροντίδα αντί να προτρέπουν και να ενθαρρύνουν την ακατάσχετη παροχή θεραπευτικών διαδικασιών που δεν οδηγούν πουθενά αλλά τουναντίον χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

    Αν μιλήσει κάποιος με γιατρό (ο οποίος δεν έχει συμφέρον) τα ίδια θα ακούσει.

    • Έχετε δίκιο άλλο όμως η διακοπή παροχής θεραπείας να είναι απόφαση του ασθενούς και της οικογένειάς του και άλλο ένας αλγόριθμος που υπολογίζει τη σχέση κόστους οφέλους.
      Θα μπορούσε ο νομοθέτης να προβλέψει την θέληση του ασθενούς σε μία αξιοπρεπή “αποχώρηση” αλλά θέλουμε να του δώσουμε και τα “πανάκριβα” φάρμακα και να μην στεναχωρήσουμε την εκκλησία.
      Η συνταγή είναι δοκιμασμένη σε πολλές χώρες και πολλοί συμπατριώτες μας την επιλέγουν αφού το θέλουν αλλά και έχουν και την οικονομική δυνατότητα.
      Αλλά ξέχασα στη χώρα μας ακόμα και στο τέλος αξιοπρέπεια μπορούν να έχουν μόνο μόνο όσοι έχουν….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.