Πάρις Κουκουλόπουλος:Το δημόσιο σύστημα υγείας στην εντατική! Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

10 Ιουνίου 2023
19:14

Η κατάσταση στην οποία παραδίδει το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από τέσσερα χρόνια είναι κυριολεκτικά τραγική. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση κρίσιμων δομών του Ε.Σ.Υ. είναι ο κανόνας που κυριαρχεί παντού και οι συνέπειες ιδιαίτερα οδυνηρές.

Σήμερα, στα Νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο της Π.Ε. Κοζάνης:

-Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι χωρίς γιατρούς και οι πιεστικές ανάγκες τους καλύπτονται εκ περιτροπής από γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων. Υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός στην Πτολεμαΐδα, ενώ στην Κοζάνη ο μοναδικός που υπήρχε, παραιτήθηκε.

– Στα χειρουργεία σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ικανού αριθμού αναισθησιολόγων που γίνεται πιο μεγάλη λόγω της υποστελέχωσης των Μ.Ε.Θ., οι οποίες προκειμένου να ενισχυθούν υποχρεώνονται αμφότερα τα νοσοκομεία να απασχολούν εκεί ένα σημαντικό μέρος από το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό.

– Στο  Μαμάτσειο η Ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με έναν επικουρικό και δυο με μπλοκάκια και στο Μποδοσάκειο η Παθολογική κλινική χωλαίνει με μόλις έναν μόνιμο γιατρό, έναν αποσπασμένο και έναν με μπλοκάκι.

-Το τεχνητό νεφρό στην Κοζάνη κινδυνεύει να μείνει άμεσα χωρίς γιατρό, όπως λειτουργεί χωρίς γιατρό η πνευμονολογική κλινική στην Πτολεμαΐδα.

Όσοι νομίζουν ότι η πιο πάνω εικόνα αφορά μόνο τη λειτουργία των δυο νοσοκομείων του τόπου μας απλά κάνουν λάθος, καθώς αντίστοιχη  εικόνα παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας.

Τα προβλήματα φυσικά χρονολογούνται αρκετά χρόνια τώρα και ενώ έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα οι λύσεις που εφαρμόστηκαν από τις δυο τελευταίες κυβερνήσεις ήταν εμβαλωματικές. Η μεγαλύτερη ευθύνη φυσικά βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση γιατί αποδείχθηκε ανεπίδεκτη μαθήσεως μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Σε όλη την Ε.Ε. δεσμεύτηκαν σοβαροί πόροι (8-11%) από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας κάθε χώρας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέσμευσε μόλις το 4% σε αυτή την κατεύθυνση.

 Δεδομένου μάλιστα ότι στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι οι υψηλότερες στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία,  η επιλογή της Ν.Δ. είναι επιεικώς απαράδεκτη και δηλωτική των προθέσεων τους.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν περίτρανα, πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις οποίες διατυπώνει σε όλους τόνους τους τελευταίους μήνες, και είναι:

–  Η άμεση ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους.

– Η διεύρυνση και η αποτελεσματική στήριξη της προληπτικής ιατρικής.

– Η αναβάθμιση του πλαισίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

– Η λειτουργία Κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα

– Η μισθοδοσία των υγειονομικών με βάση τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Η ύπαρξη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και η ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Ηαποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με την παροχή αρμοδιοτήτων και των απαραίτητων πόρων στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ τόσο με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά όσο και με το Νίκο Ανδρουλάκη ποτέ δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση γιατί έχει μία ριζικά διαφορετική αντίληψη για την υγεία.Αξιολογούνται όμως από τους πολίτες που ξέρουν καλά ότι το ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. δε χρειάζεται διαπιστευτήρια γιατί είναι ταυτισμένο με αυτή την υπόθεση.

21 σχόλια

      • Δεν μπαίνεις σε συγκυβέρνηση ή αποχωρείς όταν βλεπριε ότι έρχεται η διάλυση του ΕΣΥ στην συγκεκριμένη περίπτωση και πόσα άλλα.

    • Και πριν την συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Κουβέλη τι κάνατε; Τι έκανε ο Λοβέρδος πχ ως υπουργός υγείας επί γαπ; Και ποιοι ως βουλευτές ή υφυπουργοί χειροκροτούσαν την προσπάθεια να κλείσουν νοσοκομεία και την υποβάθμιση των νοσοκομείων; Και ό,τι δεν προλάβατε να κάνετε, το αφήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ.

  • πολύ καλά τα λέει ο Πάρις.Πας στο Νοσοκομείο με 19 πίεση και σου λένε κλείσε ραντεβού αύριο για περαιτέρω έλεγχο .

  • Εσύ ειδικά δεν μπορείς να μιλάς για την υγεία. Ο μαγική υποβάθμιση του μποδοσακειου για λόγους τοπικιστικους ήταν δικό σου έργο.

  • ο τυπος που ελεγε καποτε οτι 4 νοσοκομεια στη Δ.Μακεδονια ειναι παρα πολλα… τωρα ξαφνικα κοπτεται για το συστημα υγειας το δημοσιο αυτο που οι φιλοι του οι νουδουληδες το αποτελειωσαν αφου γνωριζουν και οι πετρες πλεον οτι το πασοκ τους εχεις καταντησει δεκανικι του Κουλη.
    Ασε μας ρε Κουκουλοπουλε…οσο κι αν πολεματε μυρισατε σαν το κορακι ανθρωπινο πτωμα και καραδοκειτε απο πανω να αρπαξετε την 2η θεση του Συριζα αλλα δεν θα σας κανουμε αυτη τη χαρη.
    Παλι 2ος θα ειναι ο Συριζα και θα φροντισουμε οσο μπορουμε να του αυξησουμε εστω και λιγο το ποσοστο του στις 25 Ιουνιου για να γινει ισχυρη αντιπολιτευση. Εσεις 3οι και πολυ σας ειναι

  • Πως κι έτσι τον φάνταξε και κάνει κριτική στη ΝΕΑ ΧΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και δεν επαναλαμβάνει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ..!
    Είναι η νέα τακτική του κόμματος του ΠΑΣΟΚ να κάνουν και λίγο κριτική στη
    Ν Δ , ή μηπωσ του τράβηξαν το αυτί για τα οφθαλμοφανή ψεματα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε το αρδευτικό της Βόρειας ζώνης , και το τραινο να μην έρθει Κοζάνη.!!!

  • Γερούν κράτα γερά. Ευτυχώς δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου. Ακόμη κι ο φίλος σας ο Άδωνις είναι πιο σταθερός από εσάς πλέον σε αυτά που λέει.

  • Ευτυχως, που το ΠΑΣΟΚ. γεμισε την Ελλαδα Κεντρα Υγειας και ο καθε πολιτης αμεσως βρισκει γιατρο.Πριν το εσυ, τι υπηρχε;τιποτα.Οι προτασεις ειναι επικαιρες και υλοποιησιμες.Αυξηση στους μισθους των υγειονομικων για να ερχονται γιατροι και στην περιφερεια.Πασοκ,σωσε μας.Πασοκ…..ωραια χρονια.

      • ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΣΥ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΟΙ,ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η Ν.Δ.ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΜΕΘ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ Μ.Ο ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΟΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 12 ΚΛΙΝΕΣ ΑΝΑ 100.000.ΧΙΛ.ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΟ 8-10.ΕΝΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 30.

  • ΝΑΙ σε ολα τα μνημονια, ξεκινησατε τη διαλυση της χωρας κ εχεις κ μουτρα!!!!

    ποσες συνταξεις παιρνεις ρε Παρουλη?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.