Τοπαλίδης Γεώργιος Μέλος ΔΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ Α.Ε.): “Aνάπτυξη του «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ)» στη Δημοτική Κοινότητα Ποντοκώμης σε έκταση εμβαδού οκτακοσίων (800) στρεμμάτων, ως «Πιλοτικό ΕΠ Ποντοκώμης”

13 Ιουνίου 2023
06:11
Στη Συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβαση ςμε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος ΔΑΜ το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ. Πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, κ. Κάρστεν Ράσμουσεν και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης,κ. Πελοπίδα Καλλίρη, στην Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης .
Στη σύντομη τοποθέτηση μου ως εκπροσώπου της “ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ Α.Ε. ” τόνισα τα παρακάτω:
• Έχουν ολοκληρωθεί, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημαντικά στοιχεία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, όπως η υπογραφή ΠΣ (προγραμματική σύμβαση) 3 που θα καθορίσει τις νέες χρήσεις γης και η υπογραφή ΠΣ4 για τη συμφωνία μεταβίβασης των εδαφών μεταξύ ΔΕΗ & ΜΕΤΑΒΑΣΗ). (Η χωροθέτηση των οικονομικών δράσεων θωρακίζεται θεσμικά μέσω της εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και της έγκρισής τους στις αποκατεστημένες λιγνιτικές εκτάσεις. Έγινε η διενέργεια διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ). Οι διαγωνισμοί αυτοί διενεργήθηκαν, και επελέγησαν (Μάρτιος 2023) ανάδοχος και για τα 3 ΕΠΣ: Πτολεμαΐδας, Φλώρινας (Αμυνταίου-Κλειδιού) και Μεγαλόπολης. Τα ΕΠΣ αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το Σεπτέμβριο 2023.). Έτσι καθορίζονται θεσμικά – με την εκπόνηση των ΕΠΣ – νέες χρήσεις γης στις περιοχές ΖΑΠ και αποσαφηνίζεται – με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων – το καθεστώς χωροθέτησής τους.
• Το ΤΑΑ (ταμείο ανάκαμψης)εξασφαλίζει πόρους για την επιτυχή περιβαλλοντική αποκατάσταση των εδαφών των λιγνιτικών περιοχών με αντάλλαγμα τη μεταβίβασή τους σε φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.) και την επιτυχή απόδοσή τους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και άλλων οικονομικών δράσεων.
• Έχουν αναληφθεί παράλληλες δράσεις για την ταχεία ανάπτυξη επιχειρηματικών-βιομηχανικών δράσεων, όπως η ανάπτυξη του ΕΠΜΜΜ στις περιοχές της Ποντοκώμης και της Μεγαλόπολης και η δυνατότητα αξιοποίησης εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ στις περιοχές ΖΑΠ*. *Σημαντική δράση είναι η ανάπτυξη του «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ)» στη Δημοτική Κοινότητα Ποντοκώμης σε έκταση εμβαδού οκτακοσίων (800) στρεμμάτων, ως «Πιλοτικό ΕΠ Ποντοκώμης.
• Η ταχεία υλοποίηση νέων Επιχειρηματικών Πάρκων (κυρίως σε αδιατάρακτα εδάφη) και η ανάπτυξη αγροτικών και δασοπονικών δραστηριοτήτων (σε αποκατεστημένα και προς αποκατάσταση εδάφη) θα συμβάλει στο μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με τη διευθέτηση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (του πρωτογενή τομέα, του τομέα μεταποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδα, για καινοτόμες και νεοφυείς δραστηριότητες, καθώς και για επενδύσεις, όπως ίδρυση ή επέκταση βιοτεχνικών, βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων, ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων και επενδύσεις(π.χ. πάρκα αναψυχής)
• παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης βιομηχανικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με συνεπακόλουθη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας
• διαφοροποιείται το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών μετάβασης με ταυτόχρονη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού
• καθορίζονται περιοχές σημαντικής ανάπτυξης αγροτικών δραστηριοτήτων και δασοπονικών δράσεων
• παραδίδονται στο κοινό χώροι αναψυχής και ανάπτυξης κοινωφελών δραστηριοτήτων.
Η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση πραγματοποιείται μέσω της οικονομικής διαφοροποίησης της παραγωγικής βάσης των περιοχών μετάβασης. Βάσει του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ-ΔΑΜ (2021-2027) με τα συνοδά εδαφικά σχέδια (ΕΣΔΙΜ).
Τοπαλίδης Τρ.Γεώργιος
Μέλος ΔΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ Α.Ε.

8 σχόλια

  • Σημαντική δράση είναι η ανάπτυξη του «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ)» στη Δημοτική Κοινότητα Ποντοκώμης σε έκταση εμβαδού οκτακοσίων (800) στρεμμάτων, ως «Πιλοτικό ΕΠ Ποντοκώμης.
    Ερώτηση προς τον κ.Τοπαλίδη.: Μπορεί να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό το επιχειρηματικό πάρκο και τι πρόκειται να γίνει σε αυτό……
    γιατί από λόγια χορτάσαμε καιρός είναι να δούμε κανένα έργο .

  • Εγώ σαν πολίτης Δυτικής Μακεδονίας έχω μια πολύ καλή πρόταση που θέλω να υλοποιήσω τώρα με το ΣΔΑΜ. Πού πρέπει να απευθυνθώ για να με βοηθήσουν να στήσω ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο και να λάβω χρηματοδότηση?

  • Γράφει στο ΦΕΚ, που βρήκε πριν ένα χρόνο, ότι θα εγκατασταθεί εταιρεία παραγωγής μπαταριών . Το θέμα είναι με αυτούς τους ρυθμούς …..ποτε θα αρχίσει να κτίζεται ; Πότε θα αρχίσει να λειτουργεί ; Τουλάχιστον μετά από 3-4 χρόνια .
    Και εφόσον …..βρεθεί επενδυτής …

  • Τέσσερα χρόνια λέτε ότι κάτι θα κάνετε.
    Ακόμη λόγια του αέρα, τίποτε συγκεκριμένο.
    Μάλλον έχετε στο μυαλό σας ότι αν περάσουν άλλα 4 χρόνια με λόγια μόνο θα ξεχαστεί και η απολιγνιτοποίηση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.