Π. Κουκουλόπουλος: «Οι μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το δρόμο στην ψήφο των αποδήμων»

21 Ιουλίου 2023
09:47

Για το Νομοσχέδιο περί άρσης των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων στο εξωτερικό, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Εισαγωγικά, με αφορμή την 49η μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι «το “Δεν ξεχνώ” αποτελεί παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για την Εθνική Αντιπροσωπεία, την οποία έχουμε χρέος να τιμούμε διαρκώς. Ελπίζω αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος να δώσει την ευκαιρία σε εμάς τους Βουλευτές, με πράξεις, όχι με λόγια, να αποδείξουμε όλοι μας ότι δεν ξεχνούμε».

Επί του Νομοσχεδίου, ανέφερε πως αυτό αποτελεί «πολύ σημαντική, ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό και για το Κοινοβούλιο», ασκώντας παράλληλα κριτική στα λεχθέντα της Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κεραμέως, η οποία «με περισσή δόση υπερβολής, εξίσωσε χρονικά την εκκρεμότητα με την ηλικία της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας».

«Δεν θα συζητούσαμε εδώ σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, εάν το καλοκαίρι του 1998 δεν είχαν καταργηθεί οι εκλογικοί κατάλογοι και αντικατασταθεί με τον ειδικό εκλογικό αριθμό. Αυτό θεσπίστηκε με το ν.2623/1998, επί Υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, όπως και ο “Καποδίστριας”. Έχω βιωματική σχέση με το ζήτημα, καθώς λίγο μετά εκλέχθηκα πρώτος αιρετός Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και κληθήκαμε από την μετέπειτα Υπουργό, κα Βάσω Παπανδρέου, να συνεργαστούμε οι Δήμοι, για να μπορέσει να γίνει πράξη ο εκσυγχρονισμός των δημοτολογίων, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το νέο σύστημα στις ιστορικές αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002, χωρίς μάλιστα τότε να διαθέτουμε τα σημερινά ψηφιακά μέσα. Ήταν πραγματικά ένας καθοριστικός εκσυγχρονισμός, με ευρείας έκτασης αλλαγές στο εκλογικό σώμα, καθώς για 1η φορά εισήχθη η καινοτομία τα δημοτολόγια να αποτελούν ουσιαστικά τους εκλογικούς καταλόγους, ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση του “Καποδίστρια”. Είχε προηγηθεί η αναθεώρηση του 2001 που έθεσε τις προϋποθέσεις, και στη συνέχεια ο “εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη” που άνοιξε νέες δυνατότητες. Από την ώρα που η εγγραφή στο δημοτολόγιο ταυτίστηκε με το δικαίωμα ψήφου, από τότε ανοίγει ο δρόμος για να προσδιοριστεί το εκλογικό σώμα της Ομογένειας», επισήμανε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε πως «το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος όσων Ελλήνων στο εξωτερικό επιχείρησαν να εγγραφούν και “κόπηκαν”, είναι απόδημοι που έφυγαν από την Ελλάδα, είτε οικειοθελώς είτε “κακήν κακώς”, την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της κρίσης. Συμπολίτες μας, εργαζόμενοι ή φοιτητές, που έφυγαν πριν λίγα χρόνια, έχουν άποψη για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας, την επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά έχουν δηλώσει φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, οφείλουμε να επιδείξουμε ακόμα μεγαλύτερη συνοχή ως Κοινοβούλιο. Έχουμε σοβαρές παρατηρήσεις, τις οποίες ανέπτυξε ο Ειδικός Αγορητής μας, παρά ταύτα στεκόμαστε αξιακά και υπερψηφίζουμε».

Αξιοσημείωτες είναι οι δύο προτάσεις που κατέθεσε ο Π. Κουκουλόπουλος. Πρώτον, «η επιτακτική ανάγκη εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, προς άρση των περιπτώσεων μη δηλωθέντων θανάτων στο εξωτερικό. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι καθοριστικός, για παράδειγμα επικοινωνώντας με τους αποδήμους, στις πρακτικές περιπτώσεις όπου εμφανώς εντοπίζονται παραδοξότητες, όπως ενδεικτικά στη Σιάτιστα με δεκάδες εγγεγραμμένους, γεννηθέντες προ εκατό ετών, αποδήμους στο Περού και σε άλλες Χώρες».

Δεύτερη πρότασή του, υπήρξε «η επανεξέταση της προθεσμίας για τους ετεροδημότες στην Ελλάδα, καθώς στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι εντελώς παράδοξο και παράταιρο η προθεσμία της διαδικασίας των διμηνιαίων αναθεωρήσεων να στερεί πρακτικά το δικαίωμα ψήφου από αναρίθμητους πολίτες, όπως δυστυχώς συνέβη στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις».

9 σχόλια

 • Παρη τι θα κάνουμε ; Θα πάμε ολοι με τον
  ΜΑΛΟΥΤΑ
  Για να λύσουμε τα πανελλαδικής κλίμακας
  πρόβληματα πρέπει να λύσουμε τα τοπικά…

 • Κύριε Βουλευτή

  Να αποφασίζει κάποιος απόδημος που ζεί ανα τον κόσμο για το ποιός θα τον Κυβερνησει κι όχι οι εργαζόμενοι εποχικά στον τουρισμό που στο χρόνο της εκλογής δεν είναι στον τόπο της κατοικίας τους.Αυτό δεν πρέπει να φροντίσεις να το λύσει η Βουλή ; Το να έχεις σοβαρές επιφυλάξεις και να μην τις κάνει δεκτές Κυβέρνηση και παρ όλα αυτα να το ψηφίζεις , αυτό είναι αφέλεια και ανοησια , εκτός αν υπάρχει άλλου είδους σκοπιμότητα.

  Η εσπευσμένη ψήφιση του νομοσχεδίου απο την Κυβέρνηση με την κατάργηση των προηγούμενων περιορισμών δείχνει το κομματικό συμφέρον της ΝΔ που προσδοκά απ τους απόδημους και σ΄αυτό βάζει πλάτη ( αφελώς ; ) και το κόμμα σας

  • Κύριε Βασίλη,
   αν ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της χώρας δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν έχουμε 40-60% αποχή δεν μπορείς να επικαλείσαι κάτι τέτοιο…

 • Θυμάμαι κατά την προεκλογική περίοδο μια κυρία στην τηλεόραση όπου είπε πως δεν ήξερε από τα προγράμματα των κομμάτων τι προτείνουν αλλά είχε έρθει από τον Καναδά για να ψηφίσει ΝΔ. Η κυρία προφανώς ψήφισε έφυγε περήφανη για το τι ψήφισε και φυσικά ότι πράξει η κυβέρνηση θετικό ή αρνητικό δεν θα την επηρεάσει…. παρά μόνον εμάς που μένουμε εδώ!!!!
  Το ίδιο θα γίνει και με την ψήφο των αποδήμων που ψηφίσατε κ. Κουκουλοπουλος μαζί με την ΝΔ με την οποία όπως λέγατε κατά την προεκλογική περίοδο δεν σας ενώνει τίποτα!!!!!!!

 • Εδώ ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά και η κυβέρνηση και οι φίλοι της καίγονται να δώσουν δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που δεν ξέρουν που πέφτει η Ελλάδα. Μπράβο σας.

 • Παλι παινέματα με ψεματα.!
  Καλά μας περνάει για βλάκες ο Παρης Κουκουλοπουλος , όταν γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και δε συμμαζεύεται , μας κυβέρνησε σχέδια 30 χρόνια και δεν έλυσε το πρόβλημα με την ψήφο των αποδήμων , και τώρα με θράσος λέει ότι το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο για την ψήφο των αποδήμων , επειδή ψήφισε τον ανεδαφικό νόμο της Ν Δ του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ..!!!

 • Σχεδόν τριάντα χρόνια το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κλπ κυβέρνησε και δεν αξιώθηκε να ψηφίσει έναν σοβαρό νόμο για την ψήφο των αποδήμων , και τώρα που ψηφίσατε μαζί με τη Ν Δ του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ έναν άθλιο ανεδαφικό νομό , μας λέτε ότι ανοίξατε το δρόμο.:! Το ψεμα με το θράσος παει μαζί ..!

 • 4 ανθελληνικα δεκανικια του Μητσοτακη ψηφισατε υπερ του να κανονιζει τις τυχες και τις ζωες μας ο καθε πουθενας απ το υπερπεραν που παταει μια στις τοσες στην Ελλαδιτσα και θελει να εχει και αποψη για τον κοσμο που ζει και εργαζεται εδω και ζει καθε μερα τα στραβα τα αναποδα αλλα και τα καλα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι