Καλλιόπη Βέττα – «Ομιλία στην Βουλή για την ψήφο των αποδήμων: Πρέπει να δώσουμε στους απόδημους το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κι όχι να τους αντιμετωπίζουμε ως εκλογική πελατεία»

25 Ιουλίου 2023
13:07

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων.

Η κ. Βέττα αρχικά αναφέρθηκε στην αποτυχία της κυβέρνησης στους τομείς της δασικής προστασίας και της πυρόσβεσης καθώς εδώ και πολλές ημέρες μαίνονται πυρκαγιές σε όλη την χώρα, με μόνο μέτρο την εκκένωση πληθυσμού χωρίς, δυστυχώς, να σώζεται η φύση και να προστατεύονται οι παραγωγικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι η σπουδή της κυβέρνησης να εισάγει νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων ελάχιστες ημέρες μετά τις εκλογές, οδήγησε σε έλλειψη διακομματικής συναίνεσης για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Ειδικότερα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τίθεται ομόφωνα υπέρ του ακώλυτου και απροϋπόθετου δικαιώματος των αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο τους, ενώ υπερθεμάτισε πως οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν διαρκή, γόνιμη και τακτική επαφή με την χώρα.

Ωστόσο, τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο την ώρα που τροποποιεί σημαντικά το εκλογικό σώμα δεν δίνει στους απόδημους το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, της αντιπροσώπευσης και της λογοδοσίας γεγονός που θεραπεύει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. περί δημιουργίας ειδικών περιφερειών με Βουλευτές από τον απόδημο Ελληνισμό.

Παράλληλα, στηλίτευσε την αδιαφορία της κυβέρνησης να μεριμνήσει για την ψήφο των Ελλήνων του εσωτερικού που, για οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες εκλογές.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, τόνισε ότι για πολλούς από τους απόδημους που έφυγαν την περίοδο 2010-2014 λόγω των μνημονιακών πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η πλήρης και απροϋπόθετη απόδοση δικαιωμάτων αποτελεί χρέος και ηθική ικανοποίηση, ενώ κατέληξε:  «Δεν αξίζει στους συμπατριώτες μας τους εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως εκλογική πελατεία, απαξιώνοντας την αγάπη τους για την Ελλάδα. ​Είναι ευθύνη όλων μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς και να μη ευτελίσουμε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα τους αλλά και τη φιλοπατρία τους.»

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=YekHZRJa3k0&feature=youtu.be

Ένα σχόλιο

  • Σεβόμαστε τους Απόδημους συμπατριώτες μας
    Αλλά όταν δεν έχουν καμία οικονομική δραστηριότητα δεν υπηρετούν τις ένοπλες μας δυνάμεις αλήθεια πρέπει να κρίνουν το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας
    Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε ποιους θα δώσουμε την δυνατότητα πολιτικής έκφρασης
    Αλλά δεν είναι αντισυνταγματικό μόνο να εκλεγείς και όχι εκλέγεστε τι υποκρισία
    Αλήθεια τα αποτελέσματα πως θα δημοσιοποιούνται και χωρίς παρουσία αντιπροσώπων των κομμάτων ωραία Δημοκρατία
    Μπράβο σας !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.