Που πήγαν τα χρήματα από τις επιχορηγήσεις του δήμου Σερβίων για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές; (Του Β. Κωνσταντόπουλου)

17 Αυγούστου 2023
11:47

 

Ο δήμος Σερβίων, όπως και όλοι οι δήμοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, εκτός των άλλων τακτικών και έκτακτων χρηματοδοτήσεων, χρηματοδοτείται με έκτακτη επιχορήγηση περίπου 305.600 € τον χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ορεινές και μειονεκτικές περιοχές χαρακτηρίζονται οι περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα, είναι χαρακτηρισμένες με ειδικό νόμο και για τον δήμο Σερβίων αφορά τα ορεινά χωριά από Πολύρραχο και πάνω, Τριγωνικό, Μεταξά, Λιβαδερό, Καμβούνια και τα ορεινά της Καστανιάς, Πλατανορεύματος.

Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για τον δήμο Σερβίων στην τετραετία 2020-2023 είναι περίπου 1.220.000 €, χρήματα που βασικά έπρεπε να κατευθυνθούν προς τον ορεινό όγκο, για την ενίσχυση των υποδομών, για ορεινή και δασική οδοποιία, ενίσχυση υποδομών αγροτών και κτηνοτρόφων κλπ.

Θα περίμενε κανείς ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων αυτών θα οδηγούνταν προς τα χωριά που είναι χαρακτηρισμένα ορεινά και μειονεκτικά.

Είναι όμως έτσι;

Ας δούμε τι έχει συμβεί στην πράξη.

Έτη 2020, 2021, 2022, 2023, σύνολο εσόδων 305.600*4=1.222.400 €

 Κατανομή δαπανών.

 Ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές διατέθηκε συνολικά μικρό ποσό σε σχέση με τα διαθέσιμα κονδύλια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Αποχιονισμοί Λιβαδερού και Καμβουνίων 12.600 €

-Διαχειριστικές μελέτες δασών Ελάτης, Λιβαδερού, Μεταξά, Καστανιάς 53.348 €

-Οικονομοτεχνική μελέτη αρδευτικού Καμβουνίων 20.000 €

-Κοινότητα Μεταξά (για διάφορες δράσεις)  65.400 €

– Κοινότητα Λιβαδερού (για διάφορες δράσεις  65.600 €

– Κοινότητα Τρανοβάλτου (για διάφορες δράσεις) 23.770 €

-Γήπεδο Λιβαδερού 8.900 €

– Τοιχία στο Πολύρραχο 19.400 €

Σύνολο δαπανών για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές 269.018 €

Υπόλοιπος δήμος Σερβίων

 Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης στον υπόλοιπο δήμο,  ακόμα και  δαπάνες που καλύπτονται από άλλες χρηματοδοτήσεις ή είναι ανταποδοτικές δαπάνες.

Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Επιχορήγηση Κοινωφελούς Επιχείρησης 200.000 €. Η Κοινωφελής επιχορηγείται αποκλειστικά από τα ίδια έσοδα του δήμου.

–  Εργολάβος ανακυκλώσιμων υλικών 30.500 €. Ο εργολάβος πληρώνεται από ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

-Λειτουργία Βιολογικών 32.000 €. Ανταποδοτική δαπάνη που εισπράττεται από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης.

-Εργολάβος αποκομιδής απορριμμάτων  16.040 €. Ο εργολάβος πληρώνεται από ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

– Μελέτη βιομάζας 40.000 €

– Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους παιδικούς σταθμούς 135.000 €

-Μελέτες αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης Αυλών και Κρανιδίων 23.000 €

– Εμποροπανήγυρη Σερβίων 47.600 €

-Αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου δημάρχου 34.000 €

– Ασφαλτοστρώσεις στα Σέρβια 25.000 €

– Πεζοδρόμια και κράσπεδα στα Σέρβια 16.200 €

-Μελέτη κατασκευής δικτύου αποχέτευσης Ιμέρων 34.000 €

-Νομική υποστήριξη δημάρχου 11.656 €

– Κουφώματα σε κτίρια της κοινότητας Γουλών 10.000 €

-Περίφραξη πλατείας Βαθυλάκκου 11.000 €

– Κοινότητα Λευκάρων (διάφορες δράσεις) 48.300 €

– Ενοίκια κτιρίων και οικοπέδων 20.000 €

 

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι από το διαθέσιμο ποσό των 1.222.400 €, πολύ μικρό ποσό (269.018 € ή ποσοστό 22% περίπου ) διατέθηκε για τους σκοπούς του προγράμματος και την ενίσχυση των περιοχών αυτών.

Ο δήμαρχος κατά παράβαση του πνεύματος του προγράμματος (όχι του νόμου) για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ασκεί προσωπική πολιτική, χωρίς ίχνος σεβασμού, δικαιοσύνης, αναλογικότητας στην κατανομή των κονδυλίων, σε βάρος των πολιτών των περιοχών αυτών. Παίρνει χρήματα από τα ορεινά και τα τοποθετεί στον υπόλοιπο δήμο, ενώ οι ανάγκες είναι αντίστροφες.

Οι κάτοικοι των χωριών του ορεινού όγκου πρέπει να γνωρίζουν. Και στις εκλογές που έρχονται να αποφασίσουν με κριτήριο το συμφέρον του τόπου τους.

 

 

20 σχόλια

  • Αξιος στην συνεργασία με την ΣΤΑΣΗ για εκδίκηση.
    Ολα εδώ πληρώνονται, εσύ που ήσουν Δήμαρχος γιατί αδιαφορούσες για τα χωριά και σε παράτησαν όλοι οι συνεργάτες σου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να είσαι υποψήφιος, που τόσο πολύ ποθούσες.
    Γιατί όλοι οι δικοί σου Πρόεδροι πήγαν με τον Ελευθερίου;

    • ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΛΟΣΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «ΜΟΝΙΜΩΣ ΧΑΜΕΝΟ» «ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ» «ΣΕ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΟΟ ΚΟΣΜΟΣ». ΠΟΙΟΝ; ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!

  • Πολύ μα πάρα πολύ αργά αντανακλαστικά έχεις, τώρα ξύπνησες;
    Καμιά ανάρτηση από την Σπυρίδου θα δούμε ή ανέλαβες το γραφείο Τύπου της.

  • Τι καημός ρε Κωνσταντόπουλε για κριτική;φήμες λένε ότι ανέλαβες από τώρα Ειδικός Σύμβουλος της Σπυριδου ισχύει;;

    • Επειδή το “ξεχνάς” ο ΒΚ είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και της παράταξης με την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στο ΔΣ
      Μπράβο Βασίλη ΤΙΜΑΔ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΟΣΩΝ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΝ
      Άλλοι είναι αντιδήμαρχοι και δεν ξέρουμε εάν έχουν φωνή….ο ορεινός όγκος θα τους ανταμειψει

  • Αντί να δούμε την ουσία και να κάνουνε μια εποικοδομητική κριτική στον εκάστοτε δήμαρχο, λειτουργούμε σαν οπαδοί μιας ομάδας.
    Ας μου πει κάποιος πως θα είναι ο δήμος σερβίων σε δέκα, δεκαπέντε χρόνια.
    1. Εγκαταλελημενος;
    2. Γηροκομείο;
    3. Γεμάτος ζωή;

  • Αναρωτήθηκες ποτέ αν είχε ο Ελευθερίου δίκιο όταν έφυγε? Ξεκίνα από τον εαυτό σου κι όταν κάνεις την ενδοσκόπηση σου ζητά και ευθύνες από τους άλλους…

    • Ο Ελευθερίου δεν έφυγε. Αντικαταστάθηκε στην διετία, όπως συνηθίζεται να γίνεται. Έκτοτε για δύο χρόνια είχε μόνο δύο παρουσίες στο δημοτικό συμβούλιο. Κακώς που ο Κωνσταντόπουλος δεν τον διέγραψε.

  • Βασίλη οι πρόεδροι σου που έφυγαν να μην ξαναβγούν. Η πρόεδρος που την στηριξες να μην ξαναβγεί. Να πάνε εκεί που τους αξίζει. Δεν έκαναν κάτι για τα χωριά τους. Ο Ελευθερίου που τα ξόδευε σε συναυλίες και σε δράσεις όπως λες τους πήρε μαζί του.Εμεις πάντα όμως θα είμαστε με τους σοβαρούς.Δεν θέλουμε αλλά γλέντια.

  • Τη ειδικός σύμβουλος να πάει χαζός είναι 3000ευρώ περνει να πάει για 1600ευρώ θα πάει για χοντρό χρήμα εκεί για μελέτες πάλι για μελέτες και παλι6 για μελέτες και όποιος κατάλαβε κατάλαβε κοιμούνται εκεί τα χαιβανια στην Ρίτσα ας τρέχουν γιαυτονα.

  • Εσείς καλά τα λέτε αλλά εγώ ξέρω ότι δεν έχω δρόμο για να πάω στην δουλειά μου και σπάω το αυτοκίνητο μου καθημερινά….. πρέπει να απολογηθεί ο δήμαρχος που είναι κ μάγκας κ χτυπάει τα χέρια στο τραπέζι καθώς κ οι αντιδήμαρχοι

    • Πονεμένε κτηνοτρόφε κανείς δεν ρωτά πώς είναι η μέρα σου, τι δυσκολίες έχεις, πώς βγαίνει αυτό το γάλα.
      Γι’ αυτό και εμείς θα στηρίξουμε τη Ρίτσα που έβαλε υποψηφίους άξιους συναδέλφους μας για να ακουστεί η αδύναμη φωνή μας.

  • Βρε καλόπαιδο καλός είσαι του λόγου σου και εμείς τα άλλα χωριά τι θα απογίνουμε, πιστεύεις ότι ζούμε πλουσιοπάροχα.
    Μας φύλαξε ο Θεός και σε ξαπόστειλε.
    Σπυρίδου πάρτον για Σύμβουλο, να δεις τον πάτο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.