Εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό πραγματοποιήσαμε (24-8-2023) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Η εκδήλωση περιελάμβανε:
1. Στο Ναό Θεία Λειτουργία. Ευλόγηση εδεσμάτων εις τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, του και δασκάλου του Γένους.
2. Στο Αρχονταρίκι:
α. Ψαλτική – μελωδική απόδοση του Απολυτικίου (‘’Θείας πίστεως διδασκαλία’’ Ήχος γ’, Θείας πίστεως) και των Στιχηρών των Αίνων (‘’Των Αποστόλων τον ζήλον’’ Ήχος α’, Των ουρανίων ταγμάτων) του Αγίου Κοσμά, από τους ψάλτες-αναγνώστες (και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής “Διονύσιος Ψαριανός” της Ιεράς Μητροπόλεως Κοζάνης) Γιάννη Τζινίκο και Γιώργο Σεραφείμ.
β. Ανάγνωση Προφητειών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από το βιβλίο ‘’Εκπληρωμένες Προφητείες Κοσμά του Αιτωλού’’ (Μιχάλη Γ. Τρίτου, Δ.Θ. του Α.Π.Θ., Ιωάννινα 2019) από τους δασκάλους Γιάννη Τζινίκο και Γιώργο Σεραφείμ.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στο Καταφύγι και στο Πολύφυτο.
Ο τόπος μας είναι ευλογημένος από τον Πατρο-Κοσμά τον Αιτωλό. Επισκέφτηκε το Καταφύγι και το Πολύφυτο. (1750 μ.Χ.)
Μαρτυρία – πηγή 1η: ΚΑΤΑΦΥΓΙ.
Η εφημερίδα “Το Καταφύγι” της ΜΕΚ (αρ. Φύλλου 324-325. Ιούλιος 2006) αναφέρει ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφτηκε το Καταφύγι (στην πρώτη περιοδεία του το 1750) και το Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Καταφυγίου, στο οποίο έμεινε τρεις ημέρες. Το Εξωκλήσι το φρόντιζε κάποιος ‘’παππούς Πασχάλης’’. Μάλιστα ο Άγιος είπε εκεί και δύο – τρεις “προφητείες”, τις οποίες η εφημερίδα παρουσιάζει.
Μαρτυρία – πηγή 2η: ΠΟΛΥΦΥΤΟ.
Η προφορική παράδοση των Πολυφυτιανών αναφέρει ότι ο Πατρο-Κοσμάς επισκέφτηκε το Πολύφυτο. Λειτούργησε στην Αγία Παρασκευή Πολυφύτου, εξομολόγησε, κήρυξε. Φιλοξενήθηκε μάλιστα στο σπίτι κάποιου Βουλγαρόπουλου (υπάρχουν σήμερα τα ερείπια του σπιτιού). Οι Πολυφυτιανοί παρέθεσαν τράπεζα προς τιμήν του Πατρο-Κοσμά.
Πρότασή μας.
Οι μαρτυρίες αυτές, είναι εφικτό, να διδάσκονται – λειτουργήσουν σε τρία επίπεδα:
α. Στην οικογένεια με ευθύνη των γονέων.
β. Στους (και από τους) άμβωνες και τις εκδηλώσεις των Ενοριών (τουλάχιστον) της Α.Π.Β. με πρωτοβουλία των Κληρικών και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας.
γ. Στην (και από) την τοπική Εκπαίδευση: Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο (τουλάχιστον) στην Α.Π.Β. με πρωτοβουλία των Εκπαιδευτικών μας.
Ένα από τα πρότυπά μας (διότι ούτως ή άλλως έχουμε πρότυπα, ή φτιάχνουμε πρότυπα, ή μας επιβάλλονται πρότυπα – είδωλα, ή αυτο-ειδωλοποιούμαστε ‘’αυτείδωλον εγενόμην’’, καθώς η αυταρέσκεια δεν έχει όρια) [πρέπει να] είναι και ο Άγιος Ιερομάρτυς και Ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο και δάσκαλος του Γένους μας.
Ευχή μας, να θέλουμε να εντρυφούμε με σπουδή, διαλογικότητα, καθαρή καρδιά ‘’και πνεύμα ευθές’’ στην αγιοσύνη του και στο πολύπτυχο έργο του.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
25-8-2023
Κήρυττε το λόγο του Θεού με απλά, αλλά πειστικά λόγια, αποδεικνύοντας ότι η ορθόδοξη διδασκαλία είναι η μόνη αληθινή πίστη και η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη αληθινή Εκκλησία του Χριστού, μέσα στην οποία μπορεί να σωθεί ο άνθρωπος.
απόλυτα αξιόπιστες πηγές… μας θεωρούν ανεγκέφαλους….
σε θεωρούν ανεγκέφαλο ; Κάνε μιά αίτηση να διαγραφείς από τα μητρώα της Εκκλησίας ,μιά και έχεις πάρει διαζύγιο με την Ορθοδοξία και θα ηρεμήσεις ! Αρκετά βασανίζεσαι !
kozan ,για το ότι είσαι δημοκρατικό και πλουραλιστικο σάιτ σου απονεμουμε το πρώτο βραβείο ,το χρυσό!!!Τι πηγές τώρα από ιστορικούς και επιστήμονες!! Αφού το λένε παπαδικα χείλη, και η (φαιδρη) Παράδοση και ο θρύλος θετε και πολυτέλειες; Βέβαια, αν αριθμησουμε όλα τα μέρη που θρυλειται οτι πέρασε ο Κοσμάς , θα πρεπε να ζήσει εφτά ζωές!!! Σώπα βρε παπαδασκαλε, αυτά να διδαχτούν και στα σχολεία , τα κέντρα της γνώσης και της τεκμηρίωσης,γιατί έτσι είπαν κάποιοι, κάποτε,πριν αιώνες!!!
Σ’ ένα βιβλίο του Φάνη Μιχαλόπουλου για τον Άγιο Κοσμά, από τα πρώτα που γράφτηκαν για τον βίο και την πολιτεία του, το 1940, διαβάζουμε στον επίλογο: “Ρώτησαν κάποιον 100χρονίτη, ευσεβή γέρο Ηπειρώτη, που ξεψυχούσε στο Γηροκομείο των Ιωαννίνων, το 1872, τι χαράχτηκε βαθύτερα στην ψυχή του απ’ όσο έζησε. Απάντησε ο πολιός γέροντας: «Ὅταν μικρός ἄκουσα τή διδαχή τοῦ πάτερ Κοσμᾶ καί φίλησα τό χέρι του».” Με το στόμα του νομίζω μιλούσε όλη η Ρωμηοσύνη, εκφραζόταν η ευγνωμοσύνη του Γένους στον μεγάλο εθναπόστολο.
Ας μην το ξεχνούμε αυτό, τα λιοντάρια του ’21 ήταν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πνευματικοπαίδια του Αγίου. Ο αθάνατος Κατσαντώνης μαρτύρησε έχοντας το όνομά του στα χείλη του. Ο καλόγερος Σαμουήλ, ο μπουρλοτιέρης του Σουλίου, υπήρξε μαθητής του. Αλλά και Νεομάρτυρες, το «καινόν καύχημα της Ορθοδόξου Πίστεως», μαθήτευσαν παρά τους πόδας του Δασκάλου του Γένους, όπως ο εκ Σαμαρίνης νεομάρτυς Δημήτριος.
Από τις πολλές προφητείες του, αναφέρουμε τις πιο γνωστές:
«Το ποθούμενον θα γίνη στην τρίτη γενεά. Θα το ιδούν τα εγγόνια σας». Πράγματι, η γενιά του 1821 υπήρξε η τρίτη από την εποχή του Κοσμά.
«Πότε θα ‘ρθή το ποθούμενον;» ρώτησαν τον Κοσμά στα Τσαραπλανά της Ηπείρου. «Όταν θα σμίξουν αυτά» απάντησε εκείνος, δείχνοντας δύο μικρά δέντρα. Αυτά, τελικά, μεγάλωσαν κι ενώθηκαν το 1912, χρονιά των Βαλκανικών Πολέμων.
«Θα ‘ρθή καιρός που οι άνθρωποι θα μιλούν από ένα μακρυνό μέρος σε άλλο, σαν νά ‘ναι σε πλαγινά δωμάτια
Από τις πολλές προφητείες του,
«Το ποθούμενον θα γίνη στην τρίτη γενεά. Θα το ιδούν τα εγγόνια σας». Πράγματι, η γενιά του 1821 υπήρξε η τρίτη από την εποχή του Κοσμά.
«Πότε θα ‘ρθή το ποθούμενον;» ρώτησαν τον Κοσμά στα Τσαραπλανά της Ηπείρου. «Όταν θα σμίξουν αυτά» απάντησε εκείνος, δείχνοντας δύο μικρά δέντρα. Αυτά, τελικά, μεγάλωσαν κι ενώθηκαν το 1912, χρονιά των Βαλκανικών Πολέμων.
«Θα ‘ρθή καιρός που οι άνθρωποι θα μιλούν από ένα μακρυνό μέρος σε άλλο, σαν νά ‘ναι σε πλαγινά δωμάτια