Kυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του φιλολόγου Σταύρου Γιωλτζόγλου, από τις Αυλές του Δήμου Σερβίων, με τίτλο «Ομογενειακή παιδεία σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο. Τα ρωμαίικα σχολεία στον 21ο αιώνα»

30 Αυγούστου 2023
05:51

Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του φιλολόγου Σταύρου Γιωλτζόγλου, «Ομογενειακή παιδεία σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο. Τα ρωμαίικα σχολεία στον 21ο αιώνα»

Ο ίδιος σημειώνει: «Tο βιβλίο αποτελεί το καταστάλαγμα των εμπειριών μου από τη δεκάχρονη θητεία μου στην υπηρεσία της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου. Ευχαριστώ όλους εκείνους που αρχικά με στήριξαν και με ενθάρρυναν στην άσκηση των καθηκόντων μου και αργότερα με παρακίνησαν και υποστήριξαν τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, για να αποτελέσει ένα είδος βασικού υλικού για εκείνους που θα ήθελαν να μελετήσουν το σήμερα της παιδείας στα ομογενειακά σχολεία αλλά και να προγραμματίσουν με ορθό τρόπο τα βήματα και να εξεύρουν τα μέσα με τα οποία η ομογένεια θα πορευτεί, χωρίς απώλεια της ιδιοπροσωπίας της, στον 21ο αιώνα.»

Στο οπισθόφυλλο, ο εκδότης γράφει:

«Μια πλήρης ακτινογραφία – πανοραμική, αλλά και εκ των έσω – της εκπαίδευσης, των σχολείων και των ανθρώπων τους, στις ελληνικές κοινότητες της Τουρκίας. Όραμα και πραγματικότητα, διαφορετικές προσεγγίσεις, μεταρρυθμίσεις και … μη μεταρρυθμίσεις, σε μια μικροκοινωνία εμβληματική, με κεντρική ταυτοτική σημασία για τον ελληνισμό, που ενσαρκώνει ουσιωδώς τη σύγχρονη εκδοχή του όρου «ρωμιοσύνη».

Μια σειρά από θεσμικές ευθύνες, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, δημογραφικές λεπτομέρειες, ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες και διαψεύσεις. Μια σπουδή – και παράλληλα βιωματική αφήγηση – για την παιδεία, κατάμεστη με ιστορικές πληροφορίες, μεγάλες και μικρές, με κύριο άξονα την ειλικρινή αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι σ’ ένα πνευματικό και πολιτιστικό λίκνο εκτός συνόρων».

Ευγενείς χορηγοί της έκδοσης η Optima Bank και η οικογένεια Μπιθαρά της εταιρείας BSB.

Ένα σχόλιο

  • Καλοτάξιδο το Βίβλο σου Σταύρο με το πολύ ενδιαφέρον θέμα που εμπεριέχει και το οποίο το ζεις άμεσα και το γνωρίζεις όσο λίγοι.
    Η τολμηρή πορεία σου στα γράμματα σε μια δύσκολη περίοδο με τη γείτονα Τουρκία δείχνει το υψηλό επίπεδο της πολιτισμικής σου συγκρότησης.!
    ΚΛημερα. χαιρετισμους στην οικογένεια.!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.