Δυτική Μακεδονία: Η εγκατάλειψη και ερημοποίηση της περιοχής μειώνει την ανεργία (του Στέφανου Πράσσου)

3 Σεπτεμβρίου 2023
09:00

 

Στη Δυτική Μακεδονία που ήταν επί είκοσι χρόνια σταθερά πρώτη Περιφέρεια στην Ανεργία της Χώρας και πρώτη στην ανεργία των νέων σ ολόκληρη την ΕΕ Τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία έχει μειωθεί 8 μονάδες και βρίσκεται στην 5η θέση στις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη ανεργία!

Παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Χάθηκαν τουλάχιστον 6.000 άμεσες θέσεις εργασίας από τη ΔΕΗ (Μόνιμοι- Έκτακτοι και εργολαβικοί) που σύμφωνα με το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 3,9 για να βγάλουν και τις έμμεσες θέσεις εργασίας που χάθηκαν από τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Άρα τουλάχιστον 20.000 είναι οι νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
  • Ταυτόχρονα στην τριετία 2019-2022 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 21,5%
  • Οι επενδύσεις στην Περιοχή έχουν πάθει καθίζηση αφού μειώθηκαν κατά 74%
  • Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021 ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε σε σχέση με το 2011 κατά 10,1% φέρνοντάς την στην πρώτη θέση, σε μείωση πληθυσμού της Χώρας!!!
  • Μπορούμε επίσης να δούμε πως άλλαξε δραματικά η σχέση εργαζομένων μερικής και πλήρης απασχόλησης σαφώς υπέρ της πρώτης
  • Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων πρόσκαιρων και κακοπληρωμένων στις εγκαταστάσεις αιολικών και Φωτοβολταϊκών.

Συμπέρασμα: Η ανεργία στην Περιοχή μειώθηκε επειδή οι άνεργοι εγκατέλειψαν μαζικά την Περιοχή αφού δε βλέπουν προοπτικές για ανεύρεση νέας εργασίας.

Έτσι βλέπουμε ότι η ανεργία μπορεί να μειωθεί με την εγκατάλειψη και ερήμωση μιας Περιοχής…

Κι όμως αυτόν τον δείκτη, της μείωσης της ανεργίας, οι κυβερνώντες και τα τοπικά τους φερέφωνα το παρουσιάζουν ως επίτευγμα της πολιτικής τους!!!

Στέφανος Πράσσος

Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης

14 σχόλια

  • Κύριε Πράσσο γιατί το λέτε αυτό; Ο Κασαπίδης λέει ότι δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας με το υδρογόνο.
    Δεν είναι αλήθεια;

    • Το DDR απέτυχε και kaput, με το τωρινό σύστημα τι έχουμε να δούμε;
      Ανεργία, όλα πανάκριβα, μισθός το 1/3 των πραγματικών αναγκών για την συντριπτική πλειοψηφία, ερημοποίηση περιοχών και μείωση πληθυσμού,οι νόμοι, τα ωράρια και ο σεβασμός στον εργαζόμενο μηδέν με την κυβέρνηση να δίνει ωράρια τσάμπα στα αφεντικά.
      Ψέματα;

    • Όσο υπάρχουν Άνθρωποι σαν εσένα που έχεις παρωπίδες ενώ ζεις στην καπιταλιστικη Ελλάδα, δεν υπάρχει μέλλον.
      Πάρε αυτό…Σημαντική αύξηση πληθυσμού καταγράφεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (6,1%) και μικρή, της τάξης του 0,2%, στην Κρήτη. Η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (-10,3%).
      και πες λίγα λόγια για τον καπιταλισμό που ζεις χθες σήμερα αύριο.

  • το κακο με τους αριστερούς ειναι οτι κανουν μονο διαπιστωσεις. Απανταμε λοιπον: ε, και??? Εχεις να προτεινεις κατι υλοποιήσιμο?

  • Τα παιδιά μας έφυγαν από την περιοχή… η περιοχή ερημώνει… δεν παράγει τίποτα… νομός Κοζάνης, νομός συνταξιούχων… μέχρι πότε…

  • Άμα πέφτει κάθε μήνα το μηνιατικο μπορείς να λες ότι γουστάρεις άφοβα.

    Εξάλλου τους άλλους αφορά όχι εσένα.

    Εσύ βολευτηκες.

    Αντάρτικο από την πισίνα που έλεγε και ο μέγας Χάρυ Κλυνν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι