Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις σχετικά με την υδροδότηση του δήμου Βοΐου (του Δ.Τσιόγκα, Υποψήφιος σύμβουλος στο Δήμο Βοΐου με τη Λαϊκή Συσπείρωση)

6 Σεπτεμβρίου 2023
12:54

     Τη στιγμή που οι πηγές του Ασκίου, του Βούρινου και του Έξαρχου παραμένουν ανεκμετάλλευτες και το νερό τους καταλήγει στα ρέματα, περιοχές όπως η Σιάτιστα και η Γαλατινή υδρεύονται από το φράγμα της Πραμόριτσας, που για να φτάσει το νερό εκεί λόγω του μεγάλου υψομέτρου με τις ενεργοβόρες αντλίες, το κόστος εκτοξεύεται, με αποτέλεσμα να επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές του δήμου, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να υδροδοτηθούν από τις πηγές τις Μότσιαλης Ασκίου με μηδενικό λειτουργικό κόστος, λόγω διαφοράς υψομέτρου και με νερό ασύγκριτης ποιότητας.

     Έφτασε λοιπόν η ΔΕΥΑΒ μέσα σε 4 χρόνια να αυξήσει το χρέος στη ΔΕΗ από τα 4.000.000 στα 16.000.000. Από την άλλη μεριά η μελέτη για την ύδρευση από το φράγμα της Πραμόριτσας  έγινε σύμφωνα με τον πληθυσμό της απογραφής του 1991 που ήταν 30.000 περίπου κάτοικοι, πράγμα που σημαίνει ότι και να χάριζε η ΔΕΗ τα χρέη πάλι θα δημιουργούνταν, μιας και οι κάτοικοι με την απογραφή του 2021 είναι τώρα γύρω στις 15.000.

     Επίσης, το νερό της Πραμόριτσας χρήζει επιπλέον επεξεργασίας λόγω της οζονοποίησης, πράγμα που προσθέτει επιπλέον κόστος. Άξιο αναφοράς είναι και το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο νερό της Σιάτιστας τον Δεκέμβριο του 2019, που λόγω ρύπανσης το με το επιβλαβές τετραχλωροαιθυλένιο, για μέρες το νερό ήταν ακατάλληλο όχι μόνο για πόση αλλά και για την προσωπική υγιεινή.

     Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.500 νοικοκυριά στο δήμο οφείλουν από 300 μέχρι 1000 ευρώ και πολλοί επιχειρηματίες πάνω από 20.000 ευρώ. Σαν λύση στο πρόβλημα, προτείνω, αφού δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές,  να γίνεται η ύδρευση στις κατά τόπους περιοχές από τις πηγές του Ασκίου, του Βούρινου, του Έξαρχου κλπ. και συμπληρωματικά με το νερό της Πραμόριτσας. Ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε έτσι ώστε οι κάτοικοι του δήμου Βοΐου να έχουν πιο φθηνό και πιο καθαρό νερό.

Τσιόγκας Δημήτρης

Υποψήφιος σύμβουλος στο δήμο Βοΐου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Email, [email protected]

Kιν. 6982443889

7 σχόλια

    • Η Μότσιαλη έχει τη δυνατότητα να υδροδοτήσει και τη Σιάτιστα,ενώ αδυνατεί να εξυπηρετήσει εξ ολοκλήρου τη Γαλατινή;

      • Πρέπει να γίνει καλλιέργεια των πηγών και μετά θα μάθουμε, ας γίνει λοιπόν πρώτα και τα ξαναλέμε. Και αν δεν αρκεί υπάρχουν και άλλες πηγές στο Άσκιο, φαίνεται ότι προτιμάς το μολυσμένο νερό, ίσως έχεις δίκιο σκοτώνει και τα μικρόβια!!

  • ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΩΝΑ ΗΤΑΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ , ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΙΚΟ
    ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ .
    ΕΔΩ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ.
    ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΘΕΕ ΜΟΥ

  • Απάντηση σε δημόσια τοποθέτηση υποψήφιου δημοτικού συμβούλου για το δήμο Βοϊου.

    Αγαπητέ Δημήτρη,
    Με σεβασμό στην προσωπικότητα σου και στην επιλογή σου να εκτεθείς στον δημόσιο πολιτικό βίο, θα σου συνιστούσα προτού προβείς σε οποιαδήποτε έκφραση πολιτικού λόγου να φροντίζεις να ενημερώνεσαι από τις αρμόδιες υπηρεσίες με πληρέστερο τρόπο και να αποφεύγεις την επιπόλαιη και αποσπασματική ενημέρωση.
    Η ΔΕΥΑ Βοϊου δεν έχει αυτά τα επίπεδα οφειλών προς την ΔΕΗ ΑΕ. Το θέμα αυτό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην λειτουργική μας διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, επι της προεδρίας μου, δουλεύουμε με συστηματικό τρόπο για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας.
    Προς ενημέρωσή σου παραθέτω τα εξής για το θέμα:
    • Η ΔΕΥΑ Βοϊου συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με την ερευνητική ομάδα του κυρίου Τουρλιδάκη για την ανάπτυξη μηχανισμών παραγωγής ενέργειας δια μέσου του δικτύου ύδρευσης μας.
    • Η ΔΕΥΑ Βοϊου συμμετέχει σε δύο ενεργειακές κοινότητες (NET METERING) συνολικής ισχύος 10 MWh και σε αυτό το σημείο να σε θυμίσω ότι η συγκεκριμένη πρόταση ΔΕΝ ψηφίσθηκε από την παράταξη σου.
    • Στον Ιούλιο υπέγραψα σύμβαση ,ως εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Βοϊου, με την ανάδοχο του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση διαφόρων ενεργοβόρων σημείων του δικτύου μας, όπως για παράδειγμα τα αντλιοστάσια Α1,Α2,Α3 κτλ. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με το ποσό των 1,8 εκ. ευρώ από κοινοτικά πλαίσια στήριξης και με την υλοποίηση του θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 30% από την κατανάλωση ενέργειας.
    Επιπρόσθετα στις οικονομικές χρήσεις στις οποίες αναφέρεσαι, έγιναν φιλότιμες προσπάθειες για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Σε αριθμό KWh η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε. Η χρηματική αποτύπωση αυξήθηκε λόγω της δραματικής αύξησης της τιμής της KWh.
    Σε σχέση με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς την υπηρεσία μας, σε ενημερώνω ότι όλοι οι πολίτες είτε πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες είτε πρόκειται για μικροοφειλέτες, αντιμετωπίζονται με το ίδιο τρόπο. Η διαδικασία ορίζεται βάσει νομοθεσίας και ακολουθείται απαρέγκλιτα.
    Τέλος αναφορικά με τις διάφορες πηγές τις οποίες επικαλείσαι, σαφώς και γίνεται καλλιέργειά τους. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που προκύπτουν και προσπαθούμε να τα λύσουμε.
    Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι για τις πηγές του Μπούρινου που ήδη εκμαστεύονται, προωθούμε μελέτη για την αντικατάσταση και επικαιροποίηση του δικτύου ύδρευσης των πηγών. Το έργο θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά εργαλεία της Ε.Ε. όπως ακριβώς έγινε και με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που υλοποιούμε.
    Οι προσπάθειες για την προσθήκη και νέων πηγών στο δίκτυό μας θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν όχι απαραίτητα μόνο για λόγους οικονομικούς και οικολογικούς αλλά πρώτιστα για λόγους έλλειψης σε υδατικούς όγκους. Το υδατικό ισοζύγιο δυστυχώς μεταβάλλεται με αρνητικό πρόσημο. Το γεγονός ότι πλέον στους τόπους μας δεν υπάρχουν χιόνια, δυσχεραίνει την κατάσταση και μας υποχρεώνει να εκμεταλλευτούμε κάθε πηγή που βρίσκεται στην διάθεσή μας.
    Ελπίζω με την απάντησή μου να σε διαφώτισα αγαπητέ Δημήτρη. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στον αγώνα σου και σου ζητώ να πράττεις πλέον με γνώμονα το πολιτικό ήθος και όχι την παραπληροφόρηση.

    • Κύριε Ζιμπιλίδη το άρθρο του Τσιόγκα ήταν εμπεριστατωμένο με αριθμούς και καθαρές προτάσεις, ενώ αυτά που εσείς γράφετε ξεχειλίζουν από θα θα θα ….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.