Απάντηση σε δημόσια τοποθέτηση υποψήφιου δημοτικού συμβούλου για το δήμο Βοΐου.

Αγαπητέ Δημήτρη, Με σεβασμό στην προσωπικότητα σου και στην επιλογή σου να εκτεθείς στον δημόσιο πολιτικό βίο, θα σου συνιστούσα προτού προβείς σε οποιαδήποτε έκφραση πολιτικού λόγου να φροντίζεις να ενημερώνεσαι από τις αρμόδιες υπηρεσίες με πληρέστερο τρόπο και να αποφεύγεις την επιπόλαιη και αποσπασματική ενημέρωση. Η ΔΕΥΑ Βοϊου δεν έχει αυτά τα επίπεδα οφειλών προς την ΔΕΗ ΑΕ. Το θέμα αυτό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην λειτουργική μας διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, επι της προεδρίας μου, δουλεύουμε με συστηματικό τρόπο για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας. Προς ενημέρωσή σου παραθέτω τα εξής για το θέμα:

• Η ΔΕΥΑ Βοϊου συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με την ερευνητική ομάδα του κυρίου Τουρλιδάκη για την ανάπτυξη μηχανισμών παραγωγής ενέργειας δια μέσου του δικτύου ύδρευσης μας.

• Η ΔΕΥΑ Βοΐου συμμετέχει σε δύο ενεργειακές κοινότητες (NET METERING) συνολικής ισχύος 10 MWh και σε αυτό το σημείο να σε θυμίσω ότι η συγκεκριμένη πρόταση ΔΕΝ ψηφίσθηκε από την παράταξη σου.

• Στον Ιούλιο υπέγραψα σύμβαση ,ως εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Βοϊου, με την ανάδοχο του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση διαφόρων ενεργοβόρων σημείων του δικτύου μας, όπως για παράδειγμα τα αντλιοστάσια Α1,Α2,Α3 κτλ.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με το ποσό των 1,8 εκ. ευρώ από κοινοτικά πλαίσια στήριξης και με την υλοποίηση του θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 30% από την κατανάλωση ενέργειας. Επιπρόσθετα στις οικονομικές χρήσεις στις οποίες αναφέρεσαι, έγιναν φιλότιμες προσπάθειες για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Σε αριθμό KWh η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε. Η χρηματική αποτύπωση αυξήθηκε λόγω της δραματικής αύξησης της τιμής της KWh. Σε σχέση με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς την υπηρεσία μας, σε ενημερώνω ότι όλοι οι πολίτες είτε πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες είτε πρόκειται για μικροοφειλέτες, αντιμετωπίζονται με το ίδιο τρόπο. Η διαδικασία ορίζεται βάσει νομοθεσίας και ακολουθείται απαρέγκλιτα. Τέλος αναφορικά με τις διάφορες πηγές τις οποίες επικαλείσαι, σαφώς και γίνεται καλλιέργειά τους. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που προκύπτουν και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι για τις πηγές του Μπούρινου που ήδη εκμαστεύονται, προωθούμε μελέτη για την αντικατάσταση και επικαιροποίηση του δικτύου ύδρευσης των πηγών. Το έργο θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά εργαλεία της Ε.Ε. όπως ακριβώς έγινε και με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που υλοποιούμε. Οι προσπάθειες για την προσθήκη και νέων πηγών στο δίκτυό μας θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν όχι απαραίτητα μόνο για λόγους οικονομικούς και οικολογικούς αλλά πρώτιστα για λόγους έλλειψης σε υδατικούς όγκους. Το υδατικό ισοζύγιο δυστυχώς μεταβάλλεται με αρνητικό πρόσημο. Το γεγονός ότι πλέον στους τόπους μας δεν υπάρχουν χιόνια, δυσχεραίνει την κατάσταση και μας υποχρεώνει να εκμεταλλευτούμε κάθε πηγή που βρίσκεται στην διάθεσή μας. Ελπίζω με την απάντησή μου να σε διαφώτισα αγαπητέ Δημήτρη. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στον αγώνα σου και σου ζητώ να πράττεις πλέον με γνώμονα το πολιτικό ήθος και όχι την παραπληροφόρηση.

 

Αλεξανδρος Ζιμπιλίδης 

 

Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις σχετικά με την υδροδότηση του δήμου Βοΐου (του Δ.Τσιόγκα, Υποψήφιος σύμβουλος στο Δήμο Βοΐου με τη Λαϊκή Συσπείρωση)