Για ακόμη μια φορά οι αγρότες της περιοχής μας είδαν τους κόπους και τις θυσίες τους να πηγαίνουν στράφι. Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δημιούργησαν έντονα προβλήματα στην παραγωγή με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καρπόπτωση. Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Βελβεντού, με τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που γίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας και το εμπάργκο όπως και με το κλείσιμο της υψηλής γέφυρας Σερβίων.

Η κατάσταση είναι πολύ οξυμμένη αφού οι αγρότες μένουν χωρίς παραγωγή άρα χωρίς εισόδημα κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση τους, μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που έχουν κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων και με αυξημένο κόστος παραγωγής.

 Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών όπως σε αυτή την περίπτωση που οι παραγωγοί έχουν πληγεί από βροχοπτώσεις και δεν θεωρείται ζημιογόνο αίτιο.

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της περιοχής   βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής παρά τις υποσχέσεις που μοίραζε η κυβέρνηση , η περιφερειακή και δημοτική αρχή.

Καλούμε τους αγρότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους , να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που αυτές τις ημέρες μοιράζουν υποσχέσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη , ενώ στην ουσία στηρίζουν την πολιτική που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Άμεσα χρειάζεται να καταγραφούν και να εκτιμηθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ , να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100 % της παραγωγής του.

Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής.

12/9/2023