Εορδαία: Κατέπεσε τοίχος ιστορικού κτιρίου στον Φούφα

13 Ιουλίου 2017
11:27

Κατέπεσε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της ΤΚ Φούφα του Δήμου Εορδαίας,  τμήμα του ιστορικού οικήματος όπου εκτελέστηκε   ο Μακεδονομάχος Ζαχαρίας Ανδρούτσος η Παπαδάς, Καπετάν Φούφας,  χωρίς ευτυχώς τα παιδιά που έπαιζαν σε διπλανό χώρο να κινδυνεύσουν σοβαρά. Το γεγονός  πυροδότησε  τις αντιδράσεις των κατοίκων και άμεσα  με ενέργειες της ΤΚ Φούφα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος Νίκος Βόρσιας,  αποκλείστηκε η γύρω  περιοχή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δυσάρεστων καταστάσεων, με δεδομένο ότι το εγκαταλελειμμένο κτίσμα καταρρέει εδώ και χρόνια, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας των διερχόμενων, ενώ, ενημερώθηκε σχετικά  και ο εισαγγελέας Αρχαιολογίας.  Τόσο ο κ. Βόρσιας όσο και οι κάτοικοι του χωριού, απευθύνουν έκκληση σε κάθε αρμόδιο να επιληφθεί του θέματος, καθώς και προς τον έναν  εκ των κληρονόμων, ο οποίος δεν συμφωνεί με το τίμημα για την εξαγορά του κτιρίου, από πλευράς του Δήμου Εορδαίας, διαφορετικά το οίκημα θα καταστραφεί ολοσχερώς και θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Mαίρη Κεσκιλίδου

3 σχόλια

  • Το αίμα του ήρωα το έχει “στοιχειώσει” το κτήριο, αφού εκτελέστηκε σ’αυτό. Κι αυτό έγινε για καλό, για να μην ξεχαστεί, για να μην σβήσει στο πέρας του χρόνου το σημαντικό εκείνο κεφάλαιο της Ελληνικής Ιστορίας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού οφείλουν να λάβουν ουσιαστική δράση και να ανακαινίσουν και σώσουν το κτήριο με την ιστορική σημασία κι αξία και να το κάνουν μουσείο.
    Ας προσέξουν πολύ καλά, αν το αφήσουν να χαλάσει, αν το αφήσουν να εξαφανιστεί θα επιτρέπουν να σβήνει μέρος της Ιστορίας. Δεν αρκεί να κάνουν μια φορά το χρόνο γιορτή για τον καπετάν Φούφα, πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα για την διάσοση “στοιχείων-στοιχειών” που σχετίστηκαν με τον ήρωα. Την ευθύνη θα την φέρουν κύρια αυτοί οι κάτοικοι που βλέπόυν και δεν διορθώνουν που ακούνε και δεν ενεργοποιούνται ουσιαστικά δεν περισώνουν αυτά που πρέπει κι αξίζουνε. Και σχετικά με τις αντιρρήσεις των συγγενών-κατόχων του κτιρίου -αν ισχύουν- πρέπει να παραγκωνιστούν τάχυστα, εδώ τίθεται θέμα ιστορίας και κερδοσκοπισμοί και ιδία συμφέροντα δεν μπορούν να υπερισχύσουν, επικρατήσουν.

    • Το κτιριο αυτο αποτελει ιδιωτικη περιουσια κ δεν μπορει να γινει καμια παρεμβαση σε αυτο εαν δεν πωληθει πρωτα. Η Τοπικη Κοινοτητα εχει κανει πολλες προσπαθειες να αγορασει αυτο…. Αλλα το τιμημα που οριζει ο ενας απο τους ιδιοκτητητες μοιαζει με αστρονομικο ποσο…..

  • Σε θέματα εθνικού συμφέροντος π.χ. χάραξη δρόμων, κατασκευή εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειαςΔΕΗ, κ.α. δεν υπήρχε -δεν υπάρχει- καν σκέψη για αντίθετα κι αντιδρώντα δικαιώματα ιδιωτών και περιουσιών τους, η κτήση-η γη δεσμεύεται κι όπως κρίνεται για το γενικό συμφέρον χρησιμοποιείται. Κατά το ίδιο και περισσότερο όταν κρίνονται θέματα ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικής-πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να προστατευθούν, διατηρηθούνε, συνεχίσουνε ακέραια να υπάρχουν και λειτουργούν αντίστοιχες ενέργειες πρέπει να διενεργούνται, να γίνονται και οι τυχόν αντιδρώντες ιδιοκτήτες να καλούνται είτε να σταθούν με ευθύνη και να φροντίσουν οι ίδιοι για την συντήρηση του κτηρίου είτε να λάβουν ότι κρίνει η πολιτεία πως θα τους δίνει και να αποσύρονται χωρίς γογγυσμούς και καθυστερήσεις.
    Το λοιπόν αν το κτήριο έχει την ιστορία που λέγεται -όσο ακόμη υπάρχει κάτι απ’αυτό, κατά τα παραπάνω δράση να αναληφθεί κι ενέργειες να επιδιωχθούν και γίνουν, τα υπόλοιπα είναι ανούσια και προφάσεις εν αμαρτίαις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι