Συναντήσεις κλιμακίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Πέτρο Ταταρίδη με φορείς της Εορδαίας

5 Οκτωβρίου 2023
17:16
Κανένα σχόλιο

Με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκε χτες 4/10/2023 κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Πέτρο Ταταρίδη.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του συλλόγου Καρκινοπαθών μετέφερε τα αιτήματα του σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς της περιοχής μας, που έχουν να κάνουν με την χρόνια υποστελέχωση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, την ανάγκη για στελέχωση του ογκολογικού τμήματος και μετατροπής του σε κλινική, το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με την πρόθεση μετακίνησης της μιας εκ των δυο ογκολόγων του νοσοκομείου στα Γιαννιτσά για κάλυψη των εκεί ελλείψεων, το ζήτημα στέγασης του συλλόγου που εδώ και μεγάλο διάστημα λειτουργεί στο υπόγειο του δημαρχείου σε ακατάλληλο χώρο κ.α.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία μας κατέθεσε τα αιτήματα του που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης των αναπήρων της πόλης μας. Μας κατήγγειλαν την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο δήμος Εορδαίας για τα δημοτικά τέλη, την ύδρευση και την τηλεθέρμανση απέναντι στα ΑμεΑ. Το σοβαρό θέμα της προσβασιμότητας και των χώρων στάθμευσης. Μια σειρά προβλήματα υποδομών και καθημερινότητας (πχ αντικατάστασης του λευκού ταξί) κ.α.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε ότι η υγεία και πρόνοια του λαού είναι ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζουμε ενιαία σαν ευθύνη του κράτους. Είμαστε αντίθετοι με το πέρασμα αρμοδιοτήτων του τομέα υγείας στους δήμους και στις περιφέρειες γιατί αυτό θα σημάνει παραπέρα υποβάθμιση των δομών υγείας και πρόνοιας στην περιοχή. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα αναγκαστούν να επιβάλουν επιπλέον φορολόγηση και τις περιβόητες ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), δηλαδή παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Η πάγια θέση μας είναι δημόσια-δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Στα πιο συγκεκριμένα αιτήματα των συλλόγων, συμφωνούμε και δεσμευόμαστε να τα προωθήσουμε τόσο μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, όσο και μέσα από τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος που συμμετέχουμε, μέσα από το κοινοβούλιο με ερωτήσεις κλπ.

Επίσης συνάντηση έγινε και με τον σύλλογο Μικρασιατών Εορδαίας.

Ο Μικρασιατικός σύλλογος είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος Μικρασιατών της περιοχής, πιθανόν και σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, με σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα. Αριθμεί περί τα 2.000 μέλη, με ενεργά χορευτικά τμήματα ενηλίκων, εφήβων και παιδιών. Λειτουργεί επίσης πολυμελής χορωδία παραδοσιακής μουσικής, τμήμα ζωγραφικής κ.α. Η συνεισφορά το Συλλόγου στην διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού και εν γένει του προσφυγικού ελληνισμού είναι ουσιαστική, με σειρές εκδόσεων, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις κλπ.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας μετέφερε μια σειρά προβλήματα όπως της χρηματοδότησης από τους φορείς της τοπικής διοίκησης, το δήμο και την περιφέρεια. Το κτήριο του συλλόγου έχει υποστεί δυο φορές καταστροφές, μια από πυρκαγιά και μια από νεροποντή και δεν έχουν εξοφληθεί οι δαπάνες αποκατάστασης που υποσχέθηκαν από την περιφερειακή αρχή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε τον πολιτισμό ανάγκη και λειτούργημα, ειδικά όταν γίνεται με ανιδιοτέλεια και προσωπική προσφορά. Πάγια θέση μας για όλους όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό είναι η εναντίωση σε κάθε μορφή ρατσισμό, ξενοφοβία και φασισμό. Δεν νοείται απόγονος πρόσφυγα να έχει τέτοιες αντιλήψεις και καλούμε όλους όσους δρουν μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους να απομονώσουν τέτοια στοιχεία.

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος με βάση τη δράση και την ανάπτυξη του επιβάλλεται να ενισχυθεί ουσιαστικά. Το κτήριο που διαθέτει χρειάζεται συντήρηση και συστήματα ασφάλειας και πρόληψης. Επίσης να καλύπτονται τα λειτουργικά του έξοδα, θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό κλπ.

Τέλος είμαστε υπέρ της ανέγερσης του Μνημείου του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο χώρο και με τον τρόπο που θα υποδείξει ο σύλλογος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.