Καλλιόπη Βέττα: «Ομιλία στoν Συνήγορο του Πολίτη: Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί δραστικές λύσεις, με άμεση αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου»

24 Οκτωβρίου 2023
13:49

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε, εκπροσωπώντας την Επιτροπή, σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα «Οι προκλήσεις στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Η Βουλευτής, με αφορμή την έκδοση ειδικής έκθεσης για το θέμα από τον Συνήγορο του Πολίτη, εξήρε το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, τονίζοντας ότι επιτελούν σπουδαίο έργο ενώ, παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να απολαμβάνουν την συνταγματικά προβλεπόμενη λειτουργική ανεξαρτησία από τις μεθοδεύσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Στη συνέχεια, η κ. Βέττα τόνισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές, θεσμικές αλλά και ευρύτερα πολιτισμικές διαστάσεις που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος. Έπειτα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πορίσματα και τις διαπιστώσεις της έκθεσης, ενώ έκανε εκτενή αναφορά σε προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπρόσθετα, η κ. Βέττα έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη στρατηγικής αλλαγής του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου. Τόνισε ότι η καταλήστευση των πόρων και του περιβάλλοντος, ειδικά σε μια περίοδο πληθυσμιακής μεγέθυνσης που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους διαχείρισης και εξορθολογισμού του συστήματος.

Παραθέτοντας ένα βάσιμο προγνωστικό σενάριο για το περιβάλλον του 21ου αιώνα, τόνισε ότι οφείλουμε να κάνουμε μια ουσιώδη μεταρρύθμιση σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο που θα διασφαλίσει την διατήρηση του οικοσυστήματος. Όπως τόνισε: «Η αλλαγή του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης, δεν είναι αναχωρητισμός, συντηρητική αναδίπλωση και αποανάπτυξη, είναι αναγκαιότητα και μονόδρομος…Είναι καθήκον μας να στοχαστούμε και να σταθούμε κριτικά απέναντι στο τρέχον μοντέλο ανάπτυξης, που στενεύει τους ορίζοντες μας, υποσχόμενο μια ευτυχία που απομακρύνεται συνεχώς, την ίδια ώρα που καθιστά αβίωτη την ζωή και το περιβάλλον μας»

Κλείνοντας, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης, τόνισε ότι οι προτάσεις για την διαχείριση των αποβλήτων υπάρχουν, είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες: «Εναπόκειται σε εμάς, τους πολίτες και τους πολιτικούς, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους. Το οφείλουμε σε όλους, αλλά κυρίως το οφείλουμε στους απογόνους μας, την χλωρίδα και την πανίδα, το οικοσύστημα. Η ανθρωπόκαινος εποχή, η εποχή της δραστικής αλλαγής του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο μπορεί να συνεχιστεί, είτε με επιτάχυνση της ανθρώπινης επέμβασης και της καταστροφής, είτε με αναστροφή και διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου.Είναι στο χέρι όλων μας να επιλέξουμε το δεύτερο.»

Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης
Τομεάρχης Τουρισμού

2 σχόλια

  • Κυρία μου, πείτε σ’ αυτούς που σας γράφουν τους λόγους και τα δελτία τύπου, να είναι πιο ουσιαστικοί, να αφήσουν τις πολιτικάντικες αοριστολογίες και να προτείνουν μέτρα…
    Αν και μόνον η τήρηση των νόμων αρκεί για να δούμε αποτελέσματα…
    Εκεί να επικεντρώστε και όχι στο χάϊδεμα αυτιών…
    Προς τιμήν σας το ότι ανακοινώσατε κάτι… οι άλλοι συνάδελφοί σας των άλλων κομμάτων δεν έκαναν τον κόπο… προφανώς είναι ευχαριστημένοι με το χάλι μας…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.