Λάζαρος Μαλούτας: Η συμμετοχή των πολιτών και η οικονομική στήριξη από την πολιτεία βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας

24 Οκτωβρίου 2023
14:09

Το επίκαιρο ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση με τίτλο «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» είχε ως στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών πόλεων στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αλλά και στην επίτευξη της βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της ανθεκτικότητάς τους.

Το «παρών» έδωσαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου, Ευθύμιος Μπακογιάννης. Επίσης, παρόντες ήταν γενικοί γραμματείς υπουργείων και εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Στην ημερίδα παρέστη και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος στο πλαίσιο της εισήγησής του αναφέρθηκε στο  κλιματικό συμβόλαιο του Δήμου Κοζάνης που κατατέθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως υφίστανται δύο βασικές προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πράξη, ώστε να υλοποιηθούν τα κλιματικά συμβόλαια όλων των ελληνικών πόλεων:

  1. Η συμμετοχή/ενεργοποίηση/ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα συνεπάγεται αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, κινούμαστε, εργαζόμαστε. Στην ουσία χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων.

  2. Η οικονομική ενίσχυση/στήριξη από την πολιτεία με χρηματοδότηση έργων και δράσεων, έτσι ώστε αυτές οι 6 ελληνικές πόλεις να πετύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2030 (20 χρόνια νωρίτερα από τον διακηρυγμένο ευρωπαϊκό στόχο.)

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των Μαρίας Βασιλάκου και Χρύσση Νικολαΐδη, Μέλη του EU Mission Board της Αποστολής “100 climate neutral and smart cities by 2023, by and for the citizens”.

14 σχόλια

  • Η περιοχή πνέει τα λοίσθια και αυτός τον χαβά του με τα κλιματικά…
    Μπορεί να μας πει πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησε τα χρόνια που ήταν δήμαρχος;…
    Μπορεί να μας πει ποιες υποδομές παραγωγικής επιχειρηματικής στήριξης δημιούργησε;
    Καλοί οι τίτλοι, τα πτυχία και οι βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά η περιοχή πρέπει να ζήσει…
    Χρειάζονται άλλα μυαλά, πιο παραγωγικά, που να μπορούν να δουν και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία…

    • Σωστά τα λες φίλε μου αλλά Έκανε πάρα πολλά μαλούτας Να μερικά
      μερικά από τα μεγάλα έργα του μαλούτα:
      έδιωξε τους πιλότους και δεν έκανε τίποτα για να τους κρατήσει
      δεν έκανε ένα περιφερειακό δρόμο
      δεν Μάζεψε κανένα αδέσποτο Εννοείται θα τα μαζέψει σε ένα μήνα
      δεν εφερε καμιά επένδυση για να δουλέψει ο κόσμος
      δεν έφερε κανένα νέο πράγμα
      είχε μπέρδεμα με τα φωτοβολταϊκά το ξέρει ολος ο κόσμος
      εβαλε τον εαυτό του προέδρο στη βιβλιοθήκη
      το δηπεθε το εκάνε μπάχαλο γελούσε όλη η Ελλάδα
      την πισίνα ακόμα τη φτιάχνει
      έχει 30 χρόνια τους ιδιους αντιδημάρχους και δεν κάνουν τίποτα
      δεν έφερε καμία νέα σχολή στο πανεπιστήμιο

  • Το παλιό φεύγει από 01/01/2024.

    Ο απερχόμενος μήπως είπε και για το ότι η Κοζάνη, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, κατατάχθηκε 48η μεταξύ 48 πόλεων. Όταν είσαι λίγος στο να υλοποιήσεις υφιστάμενες δράσεις τότε απλά χαμογελάς και φωτογραφίζεσαι.

    Το vice έβαλε στη σειρά τις πόλεις της Ελλάδας από τη χειρότερη στη λιγότερο κακή – Η Κοζάνη στην χειρότερη θέση

    https://kozan.gr/archives/481518

  • α ρε Λάζο, αν δεν τα χάρηκες τα πληρωμένα ταξιδάκια
    Γενικότητες στις δηλώσεις, πληρωμένες βόλτες κι όλα καλά

  • Η Κοζάνη θα πετύχει 200% το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030
    Αφού ο μαλουτας ΑΕ κατάφερε μέχρι τότε:
    Να έχουν φύγει όλοι για αλλου
    Να μην μπορεί να υπάρξει καμία επιχείρηση εδώ μιας και θα έχουμε γεμίσει παντού καθρέφτες
    Άρα ποιος να ρυπαίνει?
    Αρε Φούρκα!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.