Η Ελλάδα του Κρασιού – Αμύνταιο: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

3 Νοεμβρίου 2023
16:37
Κανένα σχόλιο

Η αμπελουργική ζώνη του Αμύνταιου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στη Δυτική Μακεδονία. Η Φλώρινα στα ανατολικά συνορεύει με την Πέλλα, στα νότια με την Κοζάνη και την Καστοριά, στα δυτικά με την Αλβανία και στα βόρεια βρίσκεται η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η τοπογραφία της περιοχής μεταβάλλεται μεταξύ ορεινής, ημιορεινής και πεδινής, από υψόμετρο περίπου 600 μέτρων έως 2.524 μέτρων. Το όρος Βαρνούντας δεσπόζει στα βόρεια μεταξύ των Πρεσπών και της πόλης της Φλώρινας. Το Βίτσι (2.128 μέτρα) χωρίζει τη Φλώρινα από την Καστοριά ενώ το Καϊμακτσαλάν, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με κορυφή στα 2.524 μέτρα, είναι το φυσικό σύνορο με τη γειτονική Πέλλα. Οι οικότοποι του Καϊμακτσαλάν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκεί συναντάμε διάφορες ποικιλίες δέντρων και πάνω από 150 ομάδες φυτών. Σε αυτό υπάρχει το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Το Βίτσι και το Καϊμακτσαλάν ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000.

Εκτός από την παρουσία των τριών βουνών στο νομό υπάρχουν έξι φυσικές λίμνες που επίσης αποτελούν σημαντικούς βιότοπους. Στα βορειοδυτικά βρίσκονται οι λίμνες Μικρή Πρέσπα και Μεγάλη Πρέσπα. Στο παρελθόν ήταν ενωμένες. Σήμερα, μια λεπτή λωρίδα γης τις χωρίζει. Η πρώτη στη συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας και ένα μόλις μικρό τμήμα στην αλβανική. Η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Σε αυτή βρίσκονται αρκετά είδη ψαριών με σπεσιαλιτέ το γριβάδι, ένα μεγάλο ψάρι που συναντάμε αποκλειστικά εκεί. Η αλιεία είναι μια σημαντική δραστηριότητα για τον τοπικό πληθυσμό και στις όχθες της υπάρχει ο παραδοσιακός οικισμός «Ψαράδες». Εκεί, οι επισκέπτες απολαμβάνουν παραδοσιακούς μεζέδες στα καφενεία και στις ταβέρνες, βαρκάδες στη λίμνη, και επισκέψεις στα ασκηταριά, λαξευμένες σπηλιές στα βράχια με θρησκευτικές τοιχογραφίες.

Στα νοτιοανατολικά βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον σύμπλεγμα τεσσάρων λιμνών που ενώνονται μεταξύ τους μέσω υπέργειων και υπόγειων διαδρομών. Η λίμνη Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000 και βρίσκονται στο Αμύνταιο, ενώ οι μικρότερες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα βρίσκονται νοτιότερα, κοντά στο Σκλήθρο. Η Βεγορίτιδα φθάνει τα 70 μέτρα βάθος και είναι η μεγαλύτερη της περιοχής. Η λίμνη Πετρών φθάνει μόλις τα 3,5 μέτρα βάθος και τροφοδοτεί με νερό τη Βεγορίτιδα, ενώ με τη σειρά της λαμβάνει νερό από τη Χειμαδίτιδα. Η λίμνη Ζάζαρη είναι από τις πιο όμορφες της χώρας, τροφοδοτείται από το ποτάμι του Σκλήθρου και υπόγειες πηγές, ενώ στέλνει νερά στη διπλανή της λίμνη, τη Χειμαδίτιδα.

Το κλίμα του νομού είναι ηπειρωτικό και τα δροσερά καλοκαιρινά βράδια ανακουφίζουν τα φυτά από το καύσο του μεσημεριού. Γενικά, ο νομός είναι από τους πιο ψυχρούς της Ελλάδας με μέση θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 11,50ºC. Παρόλα αυτά, το υψίπεδο του Αμύνταιου διαφέρει σημαντικά από εκείνα της Φλώρινας και των Πρεσπών. Οι λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών, κυρίως, και λιγότερο οι Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη λειτουργούν ως δοχεία αδράνειας μετριάζοντας τις ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα και του καλοκαιριού. Επιπλέον, οι υδρατμοί τους προκαλούν συχνές χιονοπτώσεις που προστατεύουν τα φυτά από τις παγωνιές και καθαρίζουν το πεδίο από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το έδαφος στη ζώνη του Αμύνταιου παρουσιάζει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο λόγω της σύστασης, όσο και λόγο της υφής του. Πολλά χρόνια πίσω, όλες οι σημερινές καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκονταν στον πυθμένα μιας ενιαίας λίμνης. Αυτό έχει εμπλουτίσει το χώμα με πολύτιμα άλατα και μεταλλικά στοιχεία που προσδίδουν στα κρασιά μια ορυκτότητα και συνάμα ιδιαιτερότητα. Η πλειοψηφία των εδαφών είναι ελαφριά με υψηλό ποσοστό άμμου. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία πιο αρωματικών κρασιών με περισσότερο φινέτσα και λιγότερη στιβαρότητα. Επιπλέον, η περιοχή φημίζεται για τους παλιούς της αμπελώνες. Υπάρχουν φυτά που ξεπερνούν τον ένα αιώνα ζωής όπως εκείνα που βρίσκονται στον αμπελώνα «Μπαρμπαγιάννης». Σε αυτό συνέβαλε ουσιαστικά η αμμουδερή σύσταση του εδάφους καθώς αυτά είναι αφιλόξενα για το έντομο της φυλλοξέρας που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού αμπελώνα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του επόμενου.

Η αμπελουργική ζώνη ιδρύθηκε το 1972 και είναι πλήρως αφιερωμένη στην ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο. Είναι η μοναδική ΠΟΠ ζώνη της χώρας που αφορά εκτός από ερυθρά και ροζέ κρασιά ήσυχα αλλά και αφρώδη. Πολλοί είναι εκείνοι που παράγουν από Ξινόμαυρο και λευκά κρασιά (blanc de noirs), χωρίς όμως να μπορούν να φέρουν την ονομασία προέλευσης «ΠΟΠ Αμύνταιο». Άλλες σημαντικές ποικιλίες της περιοχής είναι το Merlot, το Syrah, το Sauvignon Blanc, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Chardonnay, το Gewürztraminer και άλλες.

Οι επισκέπτες της περιοχής, εκτός από το πανέμορφο φυσικό τοπίο, μπορούν να απολαύσουν υψηλή γαστρονομία στα εστιατόρια της περιοχής, με πιο φημισμένα τη «ταβέρνα του Θωμά» στο Σκλήθρο και το «εστιατόριο Κοντοσώρου» στο Ξινό Νερό. Σημαντικοί οικισμοί του νομού είναι το Νυμφαίο, το Σκλήθρο και το Πισοδέρι που βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρου του Καϊμακτσαλάν. Το Νυμφαίο, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της χώρας, είναι χτισμένο στα 1.350 μέτρα στο όρος Βίτσι, η αρχιτεκτονική του είναι εντυπωσιακή και το φυσικό περιβάλλον επιβλητικό.

Τοπικά προϊόντα με ιδιαίτερη αξία και φήμη είναι το φυσικό ανθρακούχο νερό «Ξινό νερό», οι γλυκές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης που καταναλώνονται ψητές, γεμιστές και τεμαχισμένες σε σαλάτες και άλλες παρασκευές όπως τα λουκάνικα, και τα όσπρια «γίγαντες» από τις Πρέσπες. Σε όλα τα πιάτα της τοπικής κουζίνας κυριαρχεί το κόκκινο πιπέρι και το μπούκοβο. Οι επίδραση της μικρασιατικής και ποντιακής κουζίνας είναι εμφανής στη περιοχή.

Κτήμα ΑΛΦΑ

Το κτήμα ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, που προηγουμένως είχε δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η γνώση τους και η αγάπη για το κρασί μεταλαμπαδεύτηκε στην Αγγελική Ιατρίδου και στην Εμορφίλη Μαυρίδου, τη νεότερη γενιά που συνεχίζει με όρεξη και πάθος την ανάπτυξη του κοινού οράματος. Ο αμπελώνας 2.200 στρεμμάτων είναι ενιαίος και βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμύνταιου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα. Η καλλιέργεια βασίζεται σε αειφόρες πρακτικές και διεθνή πρότυπα, ενώ έμφαση δίνεται στο ανθρώπινο παράγοντα που συμβάλει με το καθημερινό του αγώνα στην παραγωγή φρούτων υψηλής ποιότητας. Οι ποικιλίες που βρίσκουμε σε αυτόν είναι οι Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer και Ασύρτικο.

Η κατασκευή του οινοποιείου είναι τέτοια που εκμεταλλεύεται την βαρύτητα για τη μεταφορά του μούστου και του κρασιού, ελαχιστοποιώντας την καταπόνησή τους. Επιπλέον, εφαρμόζεται το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης «Building Management System» που μεταξύ άλλων προσφέρει τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης των διαδικασιών παραγωγής. Η φιλοσοφία του κτήματος είναι η ανάδειξη του οικοσυστήματος με γνώμονα τον άνθρωπο. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η ερυθρή S.M.X. (ΠΓΕ Φλώρινα), που είναι το χαρμάνι των Syrah (60%), Merlot (20%) και Ξινόμαυρου (20%), και οι δύο ΠΟΠ Αμύνταιο, το single plot «Μπαρμπα Γιάννης» Ξινόμαυρο Reserve Παλιά Κλήματα, και το ροζέ single vineyard «Σκαντζόχοιρος» από 100% Ξινόμαυρο. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και λειτουργεί καθημερινά, ενώ για τα Σαββατοκύριακα απαιτείται ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: 2ο χλμ. Αμύνταιο – Άγιος Παντελεήμων, Αμύνταιο ΤΚ 53200
Τηλ: +30 23860 20111
email: [email protected]
website: www.alpha-estate.com

AMYNTAS WINES

Η ιστορία ξεκίνησε το μακρινό 1971 με τις πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις. Το ψυχρό κλίμα σε συνδυασμό με τα ελαφριά, αμμουδερά εδάφη συνέβαλαν ουσιαστικά στην παραγωγή ποιοτικών αρωματικών αφρωδών κρασιών με υψηλές οξύτητες από τη ποικιλία Ξινόμαυρο. Τον επόμενο χρόνο το ελληνικό κράτος αναγνώρισε και επίσημα την αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο καινοτομώντας καθώς εντάχθηκαν σε αυτή και ροζέ κρασιά από Ξινόμαυρο. Σήμερα, το οινοποιείο του αγροτικού συνεταιρισμού Αμύνταιου «AMYNTAS WINES» αριθμεί περίπου 54 μέλη-αμπελουργούς. Η σύμπραξη, που είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την ελληνική κυβέρνηση ως «Ομάδα Παραγωγών Αμπέλου και Οίνου», καλλιεργεί συνολικά 1.000 στρέμματα γης εφαρμόζοντας το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Agro 2.1 και Agro 2.2, πιστοποιημένο από τον Agrocet.

Το οινοποιείο δυναμικότητας 3.850 τόνων, έχει προχωρήσει σε εκσυγχρονίσεις το 2008 και το 2019, και εφαρμόζει Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά ISO 22000:2018 και BRC. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν ο ΑΜΥΝΤΑΣ αφρώδης λευκός ξηρός (blanc de noirs), η ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ροζέ αφρώδης ξηρός (sec) και ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ροζέ αφρώδης ημίξηρος (demi-sec). Παρόλο που και οι τρεις είναι από 100% Ξινόμαυρο δικαίωμα να είναι ΠΟΠ έχουν μόνο τα ροζέ sec και demi-sec. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά.

Διεύθυνση: 1ο χλμ. Αμύνταιου Φλώρινας, Αμύνταιο ΤΚ 53200
Τηλ: +30 23860 23813
email: [email protected]
website: www.amyntaswines.gr

Κτήμα ΒΕΓΟΡΙΤΗΣ

Η πορεία του κτήματος ΒΕΓΟΡΙΤΗΣ ξεκινά το 2005 με τη σύμπραξη του Μπόσκου Χρήστου και του αμπελουργού Μπόσκου Χαράλαμπου. Σε αυτή τους την προσπάθεια είχαν τη χαρά να λάβουν την αμέριστη συμπαράσταση του Γιάννη Μπουτάρη. Το όνομα «ΒΕΓΟΡΙΤΗΣ» προέκυψε από την ομώνυμη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ η ύπαρξη ενός παραδοσιακού ανεμόμυλου στη περιοχή έδωσε πηγή έμπνευσης για το λογότυπο. Το οινοποιείο βρίσκεται στο παλαιότερο αμπελοτόπι του Άγιου Παντελεήμονα, στη καρδιά της αμπελουργικής ζώνης Αμυνταίου. Στα κελάρια του ωριμάζουν τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια. Το 2004 η οικογένεια Μπόσκου καλλιεργούσε μόλις 5 στρέμματα, το αμπέλι των παππούδων. Σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας έφθασε τα 150 στρέμματα ενώ ενοικιάζει επιπλέον 120.

Η κυρίαρχη ποικιλία είναι το Ξινόμαυρο (100 στρέμματα) και ακολουθούν τα διεθνή Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chgardonnay, Gewürztraminer, Chardonnay, Riesling, Malvasia aromatica και τα ελληνικά Ροδίτης και Μαλαγουζιά. Από το κτήμα ξεχωρίζουν οι ετικέτες Μύλος λευκός (Μαλαγουζιά, Ροδίτης και Chardonnay), το μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc και το Xinomavro ΠΟΠ Αμύνταιο από τους αμπελώνες που βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Δευτέρα με Σάββατο 10:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. και τις Κυριακές κατόπιν συνεννοήσεως. Για ομαδικές ξεναγήσεις άνω των 5 ατόμων απαιτείται ραντεβού.

Διεύθυνση: Αγ. Παντελεήμονας, Αμύνταιο ΤΚ 53200
Τηλ: +30 23860 61120
email: [email protected]
website: www.vegoritis.com

Κτήμα ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

Το Αμύνταιο είναι το ένα από τα δύο σημαντικά terroir της Μακεδονίας που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Από το 2004, τα ηνία έχει αναλάβει ο οινοποιός 5ης γενιάς Στέλιος Μπουτάρης συνεχίζοντας και αναδημιουργώντας την κληρονομιά του πατέρα του Γιάννη. Στον Άγιο Παντελεήμονα σε υψόμετρο 700 μέτρων, από το μεγαλύτερά της ζώνης, βρίσκεται η Σαμαρόπετρα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας 150 στρεμμάτων με βορειοδυτική έκθεση και μέση κλίση 15%. Το έδαφος είναι αβαθές με ασβεστολιθικό υπόστρωμα. Πενήντα χρόνια μετά τις πρώτες γεωλογικές μελέτες, οι άνθρωποι του κτήματος εστιάζουν στα διαφορετικά μικρο-terroir της περιοχής λανσάροντας ετικέτες όπως οι Ταρσανάς, Ντρούμο, Πάλπο, και Ράστο.

Η καλλιέργεια βασίζεται σε πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης και αναγεννητικής αμπελοκαλλιέργειας. Η κύρια ερυθρή ποικιλία είναι το Ξινόμαυρο από το οποίο παράγονται ήσυχα, αφρώδη, λευκά (blanc de noirs), ροζέ και ερυθρά κρασιά. Επιπλέον, καλλιεργούνται οι λευκές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Gewurztraminer. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το single block «ΝΤΡΟΥΜΟ» από Sauvignon Blanc άνω των 30 ετών και οι δυο ΠΟΠ ετικέτες από 100% Ξινόμαυρο, το ροζέ «L’ ESPRIT DU LAC» και το ερυθρό «ΚΑΛΗ ΡΙΖΑ». Το κτήμα θα είναι επισκέψιμο από την άνοιξη του 2024. Στο χωρίο Νυμφαίο, στο παραδοσιακό Οινοπωλείο Dadalina’s οι οινόφιλοι μπορούν να δοκιμάζουν και να αγοράζουν τα κρασιά της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ.

Διεύθυνση: Αγ. Παντελεήμονας, Αμύνταιο ΤΚ 53200
Τηλ: +30 23860 61185
email: [email protected]
website: www.kiryianni.gr

Κτήμα ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το Κτήμα Δημόπουλος ιδρύθηκε το 2015 από τον Παναγιώτη Δημόπουλο, οινοποιό τρίτης γενιάς. Ο αμπελώνας έχει έκταση 500 στρέμματα και βρίσκεται στα 650 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Το έδαφος είναι πλούσιο σε άμμο και άργιλο, τα φυτά είναι διαμορφωμένα σε γραμμές με βόρειο προσανατολισμό και η επικλινής τοπογραφία συμβάλει στη καλή αποστράγγιση. Εκεί, καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες, Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, και οι λευκές Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer, Ασύρτικο. Οι στρεμματικές αποδόσεις περιορίζονται με εφαρμογή πράσινου τρύγου και το οινοποιείο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και υπόγειο κελάρι για την ωρίμαση των κρασιών σε δρύινα βαρέλια.

Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τα ερυθρά «ΞΙΜΟΜΑΥΡΟ RESERVE ΠΟΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ» που ωριμάζει για 25 μήνες σε δρύινα βαρέλια, και η «ΚΟΝΤΗ ΚΑΡΥΔΙΑ» με ένδειξη ΠΓΕ Φλώρινα. Επίσης, ιδιαίτερο είναι το ροζέ από Ξινόμαυρο με ένδειξη ΠΟΠ Αμύνταιο. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και δέχεται οινόφιλους από τις 10:00 π.μ. ως τις 5:00 μ.μ. κατόπιν ραντεβού. Στο οινοποιείο λειτουργεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που διατίθεται για συνέδρια, δεξιώσεις γάμων και κάθε είδους εκδηλώσεις. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: 1ο χλμ. Ξινού Νερού – Αμυνταίου, Φλώρινα TK 53200
Τηλ: +30 2386081088
email: [email protected]
website: www.dimopoulosestate.gr

SCAPERDAS FRERES

To SCAPERDAS FRERES είναι το νέο οινοποιητικό εγχείρημα του Στέλιου Μπουτάρη στο Αμύνταιο. Ουσιαστικά, είναι η πραγματοποίηση του πάθος του μοιράζεται με τον επιστήθιο συνεργάτη του οινολόγου Αντώνη Κιοσέογλου για premium αφρώδη κρασιά παραγόμενα με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Το Αμύνταιο, η ψυχρότερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, προσφέρεται για τη παραγωγή αφρωδών κρασιών από Ξινόμαυρο και αυτό αξιοποιείται στο έπακρο, επιλέγοντας συγκεκριμένα παλιά αμπελοτόπια μεγάλου υψόμετρου. Ο Στέλιος αφιέρωσε το όνομα «SCAPERDAS FRERES» στον προ-πάππου του από την πλευρά της μητέρας του, Σπυρίδωνα Σκαπέρδα, που βρέθηκε από την Καστοριά στο κοσμοπολίτικο Παρίσι στις αρχές του 19ου αιώνα αναζητώντας και τελικά πετυχαίνοντας το όνειρο της επαγγελματικής καταξίωσης και του ευ ζην. Το 2023 κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτες ετικέτες από 100% Ξινόμαυρο, η λευκή «SCAPERDAS FRERES BLANC DE NOIRS BRUT NV» και η ροζέ «SCAPERDAS FRERES ROSE NV». Η μέθοδος παραγωγής είναι η κλασική μέθοδος Καμπανίας και η ωρίμαση στη φιάλη διαρκεί 24 μήνες. Στα μελλοντικά σχέδια είναι η δημιουργία επισκέψιμου χώρου.

email: [email protected]
website: www.scaperdasfreres.gr

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET https://www.travel.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.