Δήμος Κοζάνης: Σε μουσείο θα μετατραπεί το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

10 Νοεμβρίου 2023
14:21

Σε Μουσείο Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας «Νικόλαος Μουτσόπουλος» θα μετατραπεί το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα, έπειτα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.Παύλο, το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα,  και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Πολυνείκη Αγγέλη, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023.

Στόχος η ανάδειξη του σημαντικού πλούτου της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με την παράλληλη μελέτη και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας,  ώστε να υπηρετείται ο ευρύτερος στόχος της πολιτιστικής ανάπτυξης που στηρίζεται στην τοπική παράδοση και τον πολιτισμό της Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών του «Γκέρτσειου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος» μετά την με Α.Π. 77932 ΕΞ 18-05-2023 απόφαση παραχώρησης, ενώ δημιουργείται ένας εμβληματικός μουσειακός χώρος που θα φιλοξενεί σημαντικές συλλογές και τεκμήρια της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσει δράσεις υπερτοπικής σημασίας και ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Οι συμβαλλόμενοι της προγραμματικής σύμβασης είναι:

  • Ο Δήμος Κοζάνης
  • το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα
  • η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης
  • o Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης
  • η Αναπτυξιακή Δήμου Κοζάνης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διακριτικό τίτλο ΑΝΔΗΚΟ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α.

Σημειώνεται, ότι η συνολική διάρκεια προγραμματικής σύμβασης ορίζεται σε επτά έτη.

28 σχόλια

  • Θα μπορουσε να μικροσυντηρηθει και να φιλοξενηση απορους συντοπιτες μας . Μουσεια ….μεγαλες πολυτελειες αυτα τα χρονισ που ζουμε. Δεν υπαρχει αισθηση της φτωχειας και αληλεγγυη.

  • Από μουσεία φτάνει…έχουμε το Λαογραφικό που θέλει συντήρηση ανάδειξη …

    Χάθηκε να το κάνουν χώρο φιλοξενίας παιδιών μαθητών φοιτητών που έχουν πραγματική ανάγκη.

  • Μήπως ήρθε η ώρα, να μετονομαστεί και το Λαογραφικό Μουσείο σε Λαογραφικό Μουσείο “Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος”; Μέχρι τώρα, 18 χρόνια από το θάνατό του δεν έχει αποδοθεί η δέουσα με βάση την προσφορά του τιμή.

  • Γκέρτσειο ονομαζεται γιατι ήταν δωρεά του Γκέρτσου. Πως ειναι δυνατον να αλλαξει ονομασια σε Μουτσοπουλος;

  • Γεμίζει έτσι σιγά-σιγά το κενό των υποδομών τουρισμού. Σε κάθε πόλη, μέσα και έξω από τη Χώρα μας,η ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής προξενεί τον θαυμασμό. Μπράβο στους έχοντες την πρωτοβουλία.

  • Καλά τις δύο τελευταίες τετραετίες ο Δήμος Κοζάνης έχει αποκτήσει ειδικότητα σε σχέδια “έργων” ισοδύναμα με πεταμένα λεφτά…ούτε καμμία πρόβλεψη για το πώς θα συντηρηθούν και θα λειτουργήσουν μελλοντικά και φυσικά καμμία ανησυχία για το πόσο άχρηστα ή αχρησιμοποίητα θα μείνουν λόγω κακού σχεδιασμού στο ποδάρι από δημόσιους υπαλλήλους της χαμηλότερης παιδείας, που μπήκαν σε δημοτικές υπηρεσίες με μέσον….και ο προηγούμενος δήμαρχος και αυτός εδώ έχουν κεντήσει ένα βουνό από αηδιες
    δήθεν “έργα” που με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί μονο προβλήματα θα δημιουργήσουν. Η ημιμάθεια και η αλαζονεία αποδεικνύονται μεγάλυτερη καταστροφή από την αμάθεια. Κάποιοι νομίζουν ότι θα φανούν με οτι ταχα μου “έργο” μας πετάξουν στην μούρη λες και δεν έχουμε βγει παραεξω απ’ την πόλη να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τί είναι έργο και τί όχι.

    • Όλα καλά αλλά ο σχεδιασμός δεν γίνεται από δημοτικούς υπαλλήλους αλλά από τους κρυφούς άσχετους συμβούλους που έχει ο κάθε δήμαρχος και προωθούν τις ιδέες τους

  • Μοιαζει με εργο ισσοροπιων και υστεροφημιας!
    ….ποια θα ειναι η προστιθεμενη αξια στην πολη;
    πως θα συνδεεται με την τουριστικη προβολη;
    τι ακριβως θελουν να κανουν;

    χρειαζομαστε ολοκληρωμενο σχεδιο αναδειξης και προβολης της ιστοριας μας.

    Ας ελπισουμε να μην ειναι αποσπασματικο εργο απλα αποροφησης κονδυλιων χωρις συνεχεια!

  • Ακριβώς, το μουσείο μας μάρανε……
    Ας δουν να δώσουν στους άπορους που πάνε στο Γκέρτσιο περισσότερα πράγματα είναι σα να τους κοροϊδεύουν και μετά τρέχουμε κ παρακαλάμε στα μαγαζιά να μαζέψουμε και αλλά να τα πάμε στα σπίτια τους……

  • Μεγαλώσαμε, με το Γκέρτσειο να είναι οικοτροφείο απόρων παίδων που είχαν τροφή και στέγη ενόσο σπούδαζαν. Με την πάροδο του χρόνου και τις αλλαγές στην Εκκλησιαστική διοίκηση, εγκαταλείφθηκε και παρήκμασε παρά τα τζακούζι που φτιάξανε για τις ανάγκες τους, ξέρουν αυτοί ποιοί είναι. Τα σχέδια για να γίνει Γηροκομείο και στο ισόγειο κοινωνικό μαγειρείο, εγκαταλήφθηκαν γιατί προφανώς δεν έφερναν έσοδα και οι άνθρωποι που το οραματίστηκαν τέθηκαν στο περιθώριο ….Τώρα παραχωρείται για να γίνει Μουσείο, λες και δεν έχουμε ήδη αρκετά στην πόλη. Αίσχος, και η ντροπή ντράπηκε μαζί σας..

  • Τι σχέση έχει ρε σεις η Κοζάνη με την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τον καθηγητή Μουτσόπουλο;
    Δεν κάνετε κανά μουσείο για τα μπρε μπρε; Αφήστε για άλλους την αρχιτεκτονική. Πως να το κάνουμε.Αυτη η πόλη έχει μαλώσει όχι μόνο με την μακεδονίτικη αλλά και με κάθε έννοια αρχιτεκτονικής

    • Η Κοζάνη ήταν γεμάτη και αυτή αρχοντικά, αλλά προτιμήθηκε να κατεδαφιστούν για να γίνουν πολυκατοικίες, ικα κλπ και μείνανε οι παράγγες όρθιες που είχανε τα μαγαζάκια… Σούρδοι…

  • Συγγνώμη το Γκερτσειο δεν είναι κληροδότημα; Επιτρέπει τέτοια χρήση; Για απορα κορίτσια έγινε, τώρα θα φιλοξενεί εκθέματα; Δε λέω καλή σκέψη αλλά έλεος, έχουμε ήδη 4 μουσεία! Κάντε κάτι και για τον φτωχό τον άνθρωπο!

  • Θεωρώ ότι ένα μουσείο, με κατάλληλες προδιαγραφές θα ήταν πολύτιμο για την τουριστική προβολή της πόλης, αλλά να γινόταν σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο και με χώρο αναψυχής τριγύρω. Άκαιρη και λανθασμένη η αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου ως προς τούτο.
    Κατά δεύτερο λόγο, θα ήταν πολύτιμο στις δύσκολες μέρες που ζούμε και σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε τους φοιτητές στον τόπο μας (βλέπε 6 σχολές του ΠΔΜ καταργούνται), οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν στέγη να ανακαινισθεί και να χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική λέσχη. Άλλωστε τις προδιαγραφές τις έχει ως προς τη σύνθεση δωματίων, χώρο κουζίνας και εστιατορίου, χώρο εκδηλώσεων και ένας όροφος γραφείων όπου στεγάζονταν η Γραμματεία της ΜΤΕΝΣ. Τόσες μαθήτριες είχαμε που έμεναν εκεί. Κακώς ερήμωσε και δεν χρησιμοποιήθηκε για στέγη δεινοπαθούντων στην περίοδο της κρίσης. Οι αρμόδιοι, που τρώνε με χρυσά κουτάλια, φέρουν μεγάλη ευθύνη!!!

    • Έχεις σύγχυση, φίλε μου. Γιατί δεν στέκεσαι στον πρώτο σου λόγο ; Αφού και χώρος γύρω υπάρχει, περισσότερο απ’ αλλού και η περιοχή του σταθμού θα γίνει χώρος αναψυχής. Αλλά έτσι, όπως στα Εξάρχεια να μην γίνει ο υπόγειος σταθμός. Πες το καθαρά, δεν είσαι υπέρ της προόδου.

  • Καταρχήν σε ποιον θα ανήκει το μουσείο: Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος συντήρησης; Μελέτη βιωσιμότητας έγινε; Ένα λαογραφικό μουσείο έχουμε, το οποίο δεν είμαστε άξιοι να το συντηρήσουμε. Πάλι τα ίδια λάθη, έλεος….
    Και βέβαια τα μουσεία δεν γίνονται μέσα στις πόλεις, αλλά περιμετρικά, να είναι προσβάσιμα σε λεωφορεία και επισκέπτες, να ανοίξει μία νέα αγορά γύρω από το μουσείο. Θα μου πείτε βέβαια περιμετρικά που;;; Όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου ΖΟΕ και κανένας δεν ενδιαφέρετε, περιμένουμε μετά ανάπτυξη και επενδύσεις, ποιον κοροϊδεύετε.
    Και τελειώνοντας, όλα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά κύριοι με σχεδιασμό, όχι δουλειές του ποδαριού….

  • Ποια πρόοδος; Έτσι είναι η πρόοδος με την ίδρυση Μουσείων .θα γεμίσει η Κοζάνη τουρίστες να έρθουν να δουν τι; Σοβαρευτείτε λίγο.
    Δύο χώροι και πόσοι άλλοι στέκουν εδώ και χρόνια αναξιοποίητοι δείτε και το Μπλιουρειο που φιλοξενούσε τη στέγη ανηλίκων πώς κατάντησε στο δασύλλιο κοντά στον Άγιο Δημήτριο.
    Κανένας θρησκευτικος δημοτικός δικαστικός υπεύθυνος δεν έχει ενσυναίσθηση δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους και για αυτή την πόλη;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι