Το καλαίσθητο ‘’Ημερολόγιον 2024’’ τσέπης, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης είναι ένα εξαιρετικό θεολογικό αφιέρωμα ‘’στην ιερότητα του σώματος’’ και δίνει απαντήσεις σε πολλές παλιότερες (αλλά και σε αναπαραγόμενες παλιές) και σύγχρονες απορίες, συγχύσεις ή και σε καλοπροαίρετες ή μη κατηγορίες, κυρίως οφειλόμενες σε άγνοια της θεολογίας της Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος σημειώνει: ‘’Αφιερώσαμε το ημερολόγιο του 2024 στην ιερότητα του σώματος, ένα σημαντικό θεολογικό ζήτημα και συνάμα λεπτό ανθρωπολογικό ζήτημα’’.

Μέσα σε 9 σύντομα κείμενα, μαζί με τον πρόλογο και τον επίλογο (δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, δηλ. πιο εκτενή τα κείμενα ή πιο πολλά, μιλάμε για ημερολόγιο τσέπης) δίνεται με συνοπτικό και περιεκτικό λόγο, κάνοντας αναφορές στην Καινή και την Παλαιά Διαθήκη, στην Παράδοση της Εκκλησίας, το πώς αντιλαμβάνεται η Εκκλησία το ανθρώπινο σώμα. Και μόνο ο χαρακτηρισμός ‘’ιερότητα του σώματος’’ δείχνει την ανύψωσή του και τη σπουδαιότητά του, από τον ίδιο το Δημιουργό-Θεό καθορισμένη, στην καθολική και άρτια λειτουργία του ‘’όλου ανθρώπου’’.

Στον πρόλογό του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος κάνει σαφείς και διακριτές επισημάνσεις από το θεολογικό αγιογραφικό και πατερικό λόγο για τις πολλές και συνήθεις ‘’θρησκευτικές’’ και φιλοσοφικές δοξασίες, που είτε υποτιμούν, υποβιβάζουν, περιφρονούν είτε απολυτοποιούν αυτο-θεοποιώντας το ανθρώπινο σώμα.

Κάθε κείμενο από τα εννιά και κάθε πρόταση-φράση από κάθε κείμενο περιέχει λόγο ουσίας, ενδιαφέροντος και ευχάριστης πρό(σ)κλησης στον αναγνώστη για περισσότερη σκέψη και εμβάθυνση στο αρχικό θέμα ‘’ιερότητα του σώματος’’.

Πέρα από το αγιολόγιο 2024 και τις άλλες πληροφορίες για την υπόσταση, την ποιμαντική και τη διοικητική λειτουργία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, αξίζει κανείς να το προμηθευτεί, μόνο και μόνο για την ανάγνωση των 9 κειμένων. Αξιέπαινοι οι, προφανώς θεολόγοι, συντάκτες τους. Ευχαριστίες μας.

‘’Εύχομαι (γράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος) το νέο έτος να είναι αίσιο, ευτυχές και, πάνω απ’ όλα, γεμάτο από Χριστό, ώστε να βαδίζουμε τον σκοπό της ζωής μας μέσα από τον ασφαλή δρόμο της Εκκλησίας’’ (σελ. 7). Αμήν.

 ΥΓ.: Για μια πιο εκτενή ακρόαση-μελέτη στο συγκεκριμένο ζήτημα πληκτρολογήστε στο you tube τη φράση: ‘’Η θεολογία του σώματος. π. Νικόλαος Λουδοβίκος’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος. 12-11-2023