Αφιέρωμα ‘’στην ιερότητα του σώματος’’ το ‘’Ημερολόγιον 2024’’, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

12 Νοεμβρίου 2023
16:56

 

Το καλαίσθητο ‘’Ημερολόγιον 2024’’ τσέπης, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης είναι ένα εξαιρετικό θεολογικό αφιέρωμα ‘’στην ιερότητα του σώματος’’ και δίνει απαντήσεις σε πολλές παλιότερες (αλλά και σε αναπαραγόμενες παλιές) και σύγχρονες απορίες, συγχύσεις ή και σε καλοπροαίρετες ή μη κατηγορίες, κυρίως οφειλόμενες σε άγνοια της θεολογίας της Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος σημειώνει: ‘’Αφιερώσαμε το ημερολόγιο του 2024 στην ιερότητα του σώματος, ένα σημαντικό θεολογικό ζήτημα και συνάμα λεπτό ανθρωπολογικό ζήτημα’’.

Μέσα σε 9 σύντομα κείμενα, μαζί με τον πρόλογο και τον επίλογο (δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, δηλ. πιο εκτενή τα κείμενα ή πιο πολλά, μιλάμε για ημερολόγιο τσέπης) δίνεται με συνοπτικό και περιεκτικό λόγο, κάνοντας αναφορές στην Καινή και την Παλαιά Διαθήκη, στην Παράδοση της Εκκλησίας, το πώς αντιλαμβάνεται η Εκκλησία το ανθρώπινο σώμα. Και μόνο ο χαρακτηρισμός ‘’ιερότητα του σώματος’’ δείχνει την ανύψωσή του και τη σπουδαιότητά του, από τον ίδιο το Δημιουργό-Θεό καθορισμένη, στην καθολική και άρτια λειτουργία του ‘’όλου ανθρώπου’’.

Στον πρόλογό του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος κάνει σαφείς και διακριτές επισημάνσεις από το θεολογικό αγιογραφικό και πατερικό λόγο για τις πολλές και συνήθεις ‘’θρησκευτικές’’ και φιλοσοφικές δοξασίες, που είτε υποτιμούν, υποβιβάζουν, περιφρονούν είτε απολυτοποιούν αυτο-θεοποιώντας το ανθρώπινο σώμα.

Κάθε κείμενο από τα εννιά και κάθε πρόταση-φράση από κάθε κείμενο περιέχει λόγο ουσίας, ενδιαφέροντος και ευχάριστης πρό(σ)κλησης στον αναγνώστη για περισσότερη σκέψη και εμβάθυνση στο αρχικό θέμα ‘’ιερότητα του σώματος’’.

Πέρα από το αγιολόγιο 2024 και τις άλλες πληροφορίες για την υπόσταση, την ποιμαντική και τη διοικητική λειτουργία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, αξίζει κανείς να το προμηθευτεί, μόνο και μόνο για την ανάγνωση των 9 κειμένων. Αξιέπαινοι οι, προφανώς θεολόγοι, συντάκτες τους. Ευχαριστίες μας.

‘’Εύχομαι (γράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος) το νέο έτος να είναι αίσιο, ευτυχές και, πάνω απ’ όλα, γεμάτο από Χριστό, ώστε να βαδίζουμε τον σκοπό της ζωής μας μέσα από τον ασφαλή δρόμο της Εκκλησίας’’ (σελ. 7). Αμήν.

 ΥΓ.: Για μια πιο εκτενή ακρόαση-μελέτη στο συγκεκριμένο ζήτημα πληκτρολογήστε στο you tube τη φράση: ‘’Η θεολογία του σώματος. π. Νικόλαος Λουδοβίκος’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος. 12-11-2023

3 σχόλια

  • Καθαρίστε πρώτα τις ψυχές σας
    που κατηγορείτε συνέχεια μανάδες και παιδιά,
    αγαπήστε τους ανθρωπους και μετά,πεστε ο,τι θελετε!
    Εξ άλλου δύο είστε,ο ένας λιβανιζει τον άλλον.
    Σαν να μην υπάρχουν άλλοι ιερείς στη Μητροπολη,
    όμοιος ομοίω αεί πελάζει.

  • οι Ναοί είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν και να πληρώσουν τα ημερολόγια. είτε τα πουλήσουν είτε όχι.
    περάστε, πληρώστε, πουλήσατε.
    λεφτά, λεφτά, λεφτά
    άλλοι εκτίθενται άλλοι παρουσιάζουν έργο.
    να δώσουμε και εμείς συγχαρίκια για το έργο….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.