Γ.Αδαμιδης: “Ανιστόρητος ο υπουργός Ενέργειας κύριος Σκυλακάκης και όσοι υποστηρίζουν το ίδιο σχετικά με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5”

15 Νοεμβρίου 2023
11:06
Το 2003 επί υπουργού Ενέργειας Τσοχατζόπουλου, μετά την οδηγία 54 και το νόμο 3175 για αντικατάσταση παλαιών μονάδων με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, και την πίεση του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, κρίθηκε σκόπιμο στη θέση του παλιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας να κατασκευαστεί μία νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα.Το 2007 επί κυβέρνησης Ν.Δ η διοίκηση του κυρίου Αθανασόπουλου προκειμένου να θολώσει τα νερά, αφού ως στόχο είχε τις λιθανθρακικές μονάδες, προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, μάλιστα με την δεύτερη να είναι τεχνολογίας ρευστοποιημένης κλίνης.

Ωστόσο ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος αφού ο στόχος ήταν οι λιθανθρακικές μονάδες.

Το 2010 ο κύριος Αρθούρος Ζερβός με υπουργό Ενέργειας την κυρία Μπιρμπίλη στο πλαίσιο της αντικατάστασης του παλαιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδος, προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Τον Μάρτιο του 2013 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου συμβολαιοποιείται η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδα 5 ύψους 1,4 δις ευρώ.

Το 2015 επί υπουργίας Λαφαζάνη εκδίδεται η άδεια κατασκευής και τον περασμένο Φεβρουάριο εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Σε ότι έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα της μονάδας σε αυτά θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός και η Συνκυβέρνηση για την στάση τους τόσο το 2014 για τα δικαιώματα ρύπων, όσο και για τις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Αλήθεια κύριε υπουργέ θα κάνατε τις αντίστοιχες δηλώσεις πέρυσι όπου οι τιμές στην ενέργεια είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ ελέω φυσικού αερίου;

Σε κάθε περίπτωση η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας μαζί με το αντίστοιχο ορυχείο που θα την υποστηρίζει, ασφάλεια εφοδιασμού με βάση τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας και πρωτίστως καθαρό περιβάλλον αφού έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση όταν ο ίδιος ο κύριος σκυλακάκης ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2010 ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος.

Είναι γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 με την εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία μαραζώνει.

Το σχέδιο δίκαιης μετάβασης δεν δημιούργησε ούτε μία θέση εργασίας.

Είναι όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Μία τρύπα στο νερό.

16 σχόλια

  • ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΣ
    Ο ΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ( ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΡΥΠΟΓΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ , ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΣΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΠΑΕΡΜΒΕΙ
    ΚΑΜΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ , ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ

  • Απλή πολιτική λογική
    Πως «πήγε» ο ΣΥΡΙΖΑς από το 3% στο 35%;
    Μα, φυσικά, από τη «μεταφορά», ωσάν τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων, στελεχών, μελών και ψηφοφόρων του … ΠΑΣΟΚ.

    Προφανώς, τώρα, έφτασε η … ώρα, να γίνει το … ανάποδο.
    Να «μεταφερθούν» στελέχη, μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

    Μόνο, που η όλη διαδικασία, θα γίνει … αργά και … βασανιστικά, μιας και που οι επόμενες εκλογές αργούν πολύ να γίνουν.
    Οι ευρωεκλογές, λίγο ενδιαφέρουν …
    Αυτά συνταξιούχε & συμμέτοχε Αδαμιδη ,πολιτικές αποφάσεις εν αμαρτία.

    • Ετσι ετσι με αυτα τα αφηγηματα να κοιμαστε δεξιουληδες της καταστροφης και θα προκοψετε!
      Περιμενε να δεις σε μερικους μηνες ποσο λιγο ενδιαφερουν οι ευρωεκλογες και οχι μονο!
      Το οτι επειδη υπαρχουν μερικοι δεξιοβολεμενοι που τρωνε τον σανο περι δηθεν σταθεροτητας και ψηφισαν ξανα αυτους τους μπαταχτσηδες φεσαδορους που χρωστανε σε οποιον μιλαει , δεν σημαινει οτι θα γινεται εσαει.
      Η αλλαζονεια σας θα ανταμιφθει παρακατω.
      Κανε υπομονη και θα τα δεις ολα!
      Μαλλον το πρωτο χαστουκι που φαγατε στις δημοτικες και περιφερειακες εκλογες δεν σας ταρακουνησε αρκετα!

      • Ζακετα να παρεις συριζαιε γιατι αρχισαν τα κρυα!!! Στις ευρωεκλογες θα ειναι μεγαλη επιτυχια αν ο τσιριζα ειναι τριτο κομμα!!! Οσο για τις προβλεψεις σου εδω και 3 χρονια οτι ο συριζα θα κερδιζε τις εκλογες ασ μην μιλησουμε καλυτερα,χαχαχα……χα!!!!!!

  • Η ΜΟΝΑΔΑ 5 ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ.Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΒΕΣΤΕΙ ΠΟΤΕ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.ΑΥΤΑ Κ. ΑΔΑΜΙΔΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠ…..Σ

  • Δεν είναι θέμα ο υπουργός να ξέρει ιστορία, όταν με τις αποφάσεις του εξυπηρετούνται συμφέροντα.
    Οι Αμερικάνοι λένε: Follow the money… ακολούθα το χρήμα…

  • Κ.Αδαμιδη,οσο και να θες να εισαι στην επιφανεια δεν μπορεις να το καταφερεις,γιατι στην κοινωνια δεν προσφερες τιποτα και το αποτυπωμα δεν υπαρχει πουθενα εκτος απο το “ολοι κατω”, οπου οι ολοι ηταν 6 ατομα μαζι με τον εαυτο σου.

  • Γιατι ποτε μια μπλε ακριδα ηταν ενημερωμενη και σχετικη με τετοια λεπτα ζητηματα γιατι ειναι και τωρα?
    Πετανε μια ανοησια και νομιζουν οτι εχουν και δικιο και ετσι ειναι τα πραγματα και ενταξει μωρε εχουμε το 41% αρα ειμαστε πλειοψηφια ξερω γω. Ετσι νομιζει το συνονθυλευμα των Πατσηδων.

  • Αδαμίδη, δεν βαρέθηκες ακόμα να ασχολείσαι με την πολιτική; Ένας γυρολόγος ήσουν και αρχισυνδικαλιστης που δεν προσφερες τίποτα. Τράβα σπίτι σου να ξεκουραστείς επιτέλους! Αμάν πια!!

  • Καθόλου ανιστόριτα αυτά που λέει ο υπουργός

    Έχει αναδημοσιευθεί στο παρελθόν άρθρο στο kozan που τα εξηγει λεπτομερέστατα και όσοι ήταν στα πράγματα μπορούν να επιβεβαιώσουν κάθε λέξη του άρθρου

    https://kozan.gr/archives/241107

    Με λίγα λόγια: άσχετοι συνδικαλιστές και αυτοδιοικητικοί χάραζαν την ενεργειακή πολιτική της χώρας καθώς και την στρατηγική της ΔΕΗ και ιδού τα αποτελέσματα. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις συνέπειες. Και έχουμε να δούμε κι άλλα δυσάρεστα για την περιοχή τα επόμενα χρόνια.

  • Αδαμίδη, καλό είναι να ξαναθυμηθείς τι και πότε ανακοίνωσε ο Αθανασόπουλος: Πτολεμαΐδα 5 πακέτο με μετεγκατάσταση Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Αν ήθελε τις λιθανθρακικές, δεν είχε κανένα λόγο να πάει σε μετεγκαταστάσεις. Μην παραποιείς την ιστορία του τόπου!
    Και για τις μετεγκαταστάσεις άλλοι δούλεψαν, όχι εσύ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.