ΔΙΑΔΥΜΑ: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων στην Κοζάνη

17 Νοεμβρίου 2023
09:48
Κανένα σχόλιο

Στις 25 Νοεμβρίου 2023, 11:00-13:00, θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης εκδηλώσεις εν όψει της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων.

Η φετινή θεματολογία αφορά τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας. Τα απόβλητα συσκευασίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού που χρησιμοποιείται στην ΕΕ και προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν τους 66 εκατομμύρια τόνους το 2030. Επομένως, είναι καθήκον μας να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ως ο επίσημος φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με 3 δημόσια σχολεία (1ο και 3ο ΓΕΛ Κοζάνης και το 9ο νηπιαγωγείο Κοζάνης) και με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) θα συντονίσει δράσεις που δημιουργήθηκαν με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Πιο αναλυτικά οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

1ο ΓΕΛ Κοζάνης

Αρχικά, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα απόβλητα συσκευασίας και αποφασίστηκε η δράση. Οι μαθητές χωρίζονται σε 2 ομάδες, η μία με στρατηγικές για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας (eco-firendly ομάδα) και η άλλη χωρίς στρατηγικές. Θα συγκρίνουν την ποσότητα συσκευασίας που έχουν συλλέξει οι 2 ομάδες σε χρονική διάρκεια 2 εβδομάδων από την καθημερινότητα τους και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα. Πόσα λιγότερα κιλά συσκευασίας συγκέντρωσε η eco-friendly ομάδα;

3ο ΓΕΛ Κοζάνης

Οι μαθητές μαζεύουν συσκευασίες στο σχολείο. Την εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου θα στήσουν ένα έργο τέχνης κατασκευασμένο από τις συσκευασίες και θα το παρουσιάσουν στην εκδήλωση. Επίσης, θα κινηματογραφήσουν όλη τη διαδικασία, και θα βγάλουν φωτογραφίες για να δημιουργήσουν μια αφίσα με το αποτέλεσμα.

9o Νηπιαγωγείο Κοζάνης

Η συμμετοχή τους εστιάζει στην ενεργοποίηση των μαθητών καθώς και των οικογενειών τους, στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και των συσκευασιών. Ακολουθώντας τον κανόνα «Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω», σχεδιάζονται και υλοποιούνται δραστηριότητες και δράσεις, εντός και εκτός του χώρου του σχολείου. Αρχικά, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, πραγματοποιήθηκε Βιωματικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης, με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριων. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες εμπλέκονται με τη συμπλήρωση του Εβδομαδιαίου Ημερολογίου καταγραφής χρησιμοποιούμενων συσκευασιών στο σπίτι τους, με τη βοήθεια των οικογενειών τους, προκειμένου να πείσουν περισσότερους για τη διαδικασία πρόληψης συσκευασιών και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τέλος, οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε δύο ομάδες (Ομάδα Συσκευασίας – Ομάδα Επαναχρησιμοποίησης) συλλέγουν και ελέγχουν τα απορρίμματα συσκευασιών για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια συγκρίνουν τον όγκο τους και τα αποθέτουν στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης, αφού έχει προηγηθεί χαρτογράφηση της περιοχής του σχολείου και εντοπισμός των σημείων ανακύκλωσης.

Clube – “Το ταξίδι των συσκευασιών στον κόσμο της τέχνης”

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, θα συμμετέχει στην εκδήλωση μέσω ενός Εργαστηρίου Τέχνης από “Σκουπίδια”. Στην δράση, θα συζητηθεί το ταξίδι των συσκευασιών και πως μετά την αρχική τους χρήση, μπορούν να διατηρήσουν την χρηστική τους αξία, μεταμορφώνοντας παλιές συσκευασίες σε έργο τέχνης! Ένας βυθός θα δημιουργηθεί και μέσα σ’ αυτόν θα υπάρχει ζωή!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι πολίτες που θα παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους πάγκους των συμμετεχόντων και παράλληλα θα ενημερωθούν και θα λύσουν τυχόν απορίες τους για τη διαχείριση αποβλήτων από εξειδικευμένο προσωπικό. Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα μοιράσει:

  • ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων
  • τσάντες πολλαπλών χρήσεων για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης
  • έναν οδηγό με ιδέες για μείωση των αποβλήτων συσκευασίας που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα

Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για την προώθηση της πρόληψης των αποβλήτων όσον αφορά τις συσκευασίες. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την πρόληψη, τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων ως καλές πρακτικές σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Επιπλέον, θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κύκλο ζωής των αντικειμένων, ειδικά εκείνων που δεν είναι κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση και ως εκ τούτου να υιοθετήσουμε φιλο-περιβαλλοντικές συμπεριφορές. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα στον δρόμο προς τα μηδενικά απόβλητα.

Η δράση καταχωρήθηκε στο επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) και μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://ewwr.eu/…/how-to-reduce-packaging-waste-the…/

Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι:

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.