ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις επί της αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ)

21 Νοεμβρίου 2023
10:47
Κανένα σχόλιο

Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), απέστειλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Σε διοικητικό επίπεδο παρατηρείται ότι στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό Γεωτεχνικών – Γεωλόγων, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες για θέματα Υδροοικονομίας και ορθολογικής Υδρογεωλογικής διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ).

2. Το υπό διαβούλευση Σχέδιο κάνει ελλιπή αναφορά για τα θέματα των ανοιχτών ορυχείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και στο Αμύνταιο χωρίς να προτείνει καίρια επεμβατικά μέτρα. Δεδομένο ότι στο Ορυχείο Αμυνταίου, έκτασης 62.000 στρεμμάτων, έχει ήδη δημιουργηθεί μια τεράστια λίμνη, με μέγιστο πιθανό βάθος τα 47 μέτρα, και ότι στο ορυχείο Πτολεμαΐδας, έκτασης 148.000 στρεμμάτων, προβλέπεται να δημιουργηθούν 3 έως 4 λίμνες, θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά και σε συνεργασία με την ΔΕΗ ΑΕ τουλάχιστον τα εξής:

α) το υδρολογικό ισοζύγιο των συγκεκριμένων λεκανών που περιλαμβάνουν τα ορυχεία,
β) οι πιθανές κλιματικές αλλοιώσεις της ευρύτερης των ορυχείων περιοχής,
γ) η διατήρηση της οικολογικής παροχής του ρεύματος Σουλού, που είναι ζωτικής σημασίας για την Λίμνη Βεγορίτιδα και για τον εμπλουτισμό, των υδροφόρων συστημάτων που συναντάει στο πέρασμα του,
δ) στοχευμένα μέτρα προκειμένου να αλλάξει ο κακός ποσοτικός και ποιοτικός σε ορισμένες περιπτώσεις, χαρακτηρισμός των ΥΥΣ, Πτολεμαΐδας (EL0900061-62-63), Πέρδικα – Φιλώτα (EL0900341) και ΥΥΣ Αμυνταίου. Τα υφιστάμενα μέτρα αφορούν κυρίως τον περιορισμό νέων αγροτικών γεωτρήσεων – υδροληψιών.

3. Στο εν λόγω Σχέδιο και στα προτεινόμενα μέτρα, να ληφθεί υπόψη το σύνολο του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αποκατάσταση των ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης καθώς και το σύνολο του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας ‘’απολιγνιτοποίησης’’.

4. Το ΥΥΣ «EL0900231 Πορώδες Γαλάτειας – Εμπορίου Κοζάνης» χαρακτηρίζεται στο Σχέδιο σε κακή ποσοτική κατάσταση, χωρίς να βασίζεται σε στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Υδάτων, αλλά σε έμμεσο υπολογισμό βάση των υδροβόρων καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής. Είναι σκόπιμο να επανεξεταστεί ο χαρακτηρισμός του ΥΥΣ, διότι το χειμώνα αρκετές γεωτρήσεις της περιοχής είναι ‘’αρτεσιανές’’, στοιχείο που δηλώνει καλή πλευρική τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου συστήματος.

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση ή συνεργασία επί του θέματος.

2023-11-15_Διαβούλευση_Αναθεώρηση_ΣΔΛΑΠ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.