Από τους, χωρίς αξιώματα, καλύτερους πρεσβευτές της αρχόντισσας Σιάτιστας (Γράφει ο Δημήτριος Διδωλης)

2 Δεκεμβρίου 2023
06:32
Από τους καλύτερους πρεσβευτές της αρχόντισσας Σιάτιστας, χωρίς αξιώματα, αλλά με περίσσευμα καρδιάς για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ποιος Σιατιστινός από τους παλιότερους δεν θυμάται τον θείο μου Τάκη Στεργίου που άφησε το στίγμα του στην υψηλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης με την εμβληματική δίμετρη παρουσία τού, σαν έμπορας ελαιολάδου στην αγορά των Λαδάδικων. Σημείο αναφοράς όλων των Σιατιστινών εμπόρων και φοιτητών και απλών ανθρώπων, το ισόγειο γραφείο του στα “Λαδάδικα”. Πρόθυμος πάντα να βοηθήσει και εξυπηρετήσει κάθε συμπατριώτη του,γνωρίζοντας άριστα προσωπικότητες της Θεσσαλονικιώτικης κοινωνίας.Αγαπητός από όλους αυτούς, θαρραλέος και ετοιμόλογος, επιζητούσαν και χαίρονταν την ευχάριστη παρέα του. Σύχναζε στα πιο κοσμικά στέκια του κέντρου,όπως το καφέ Ντορέ των επώνυμων, το “Όλυμπος Νάουσα” με ιδιοκτήτη τον Σιατιστινό Αριστοτέλη Σφήκα στην παραλία, το “Στρατή” και στα ποιο “in” ξενυχτάδικα.
Απαραιτήτως όλοι όσοι φοιτούσαμε στην συμπρωτεύουσα, χωριατάκια τότε,θα περνούσαμε να τον δούμε, να μας στολίσει με το ιδιαίτερο λεξιλόγιο του και να μας κατευθύνει στα όσα μας απασχολούσαν. Μποεμης με χιούμορ και η αθυροστομία του, μοναδικά χαρακτηριστικά, που όλοι οι περί την Τσιμισκή επώνυμοι ακόμα και σήμερα τον θυμούνται. Ακραιφνής δημοκράτης, πάντα στο πέρασμα μας να πάρουμε το καλάθι με τα καλούδια που μας έστελναν οι μάνες μας με τους Σιατιστινούς μπακάληδες, μας υποδεχόταν χαμογελαστός με το “καλώς τα κ@λοπαιδα τσ Φρειδερίκης”. Το αφιέρωμα στον αλησμόνητο θείο Τάκη είναι στη μνήμη της τελευταίας αδελφής του της οικογένειας Στέργιου Στεργίου, Κατίνας, που πριν λίγες ημέρες εγκατέλειψε τα εγκόσμια.Θα τους θυμόμαστε πάντα για την αρχοντιά και την καλοσύνης τους.
Χαρακτηριστική η φώτο της ανάρτησης, με τα ιδιόχειρα γραφόμενα πίσω της φώτο που επιβεβαιώνουν την τεράστια προσωπικότητα του.
Ήρθε σε ρήξη με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης του και αισιόδοξα μετεγκαταστάθηκε σε νέο χώρο.
Καλό μήνα και καλά σχαρικια..
 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι