kozan.gr: Προσφεύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο Δήμος Κοζάνης, για απόφαση του Επιτρόπου (ΕΛΓΚ. ΣΥΝ. της Π.Ε. Κοζάνης), που κοινοποιήθηκε στο δήμο στις 7-12-2023 κι η οποία ουσιαστικά ακυρώνει ως προς το τίμημα αγοράς, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, για την απευθείας αγοράς του ακινήτου, κειμένου επί της οδού Παύλου Χαρίση, μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης – Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την άσκηση προσφυγής

26 Δεκεμβρίου 2023
10:14

Προσφεύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο Δήμος Κοζάνης, για απόφαση του Επιτρόπου (ΕΛΓΚ. ΣΥΝ. της Π.Ε. Κοζάνης), που κοινοποιήθηκε στο δήμο στις 7-12-2023 κι η οποία ουσιαστικά ακυρώνει ως προς το τίμημα αγοράς, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, για την απευθείας αγοράς του ακινήτου, κειμένου επί της οδού Παύλου Χαρίση, μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνη. Ωστόσο ο αρμόδιος υπάλληλος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης εκφράζει τις ενστάσεις του διαφωνώντας με την κατάθεση προσφυγής από πλευράς Δήμου Κοζάνης σημειώνοντας τα ακόλουθα:

“Tέτοιου είδους συμβόλαια, όπως το επίδικο, που αφορά την απευθείας αγορά ακινήτου, ιδιοκτησίας Μπαντή από το δήμο Κοζάνης, θα πρέπει ως προς το τίμημα της αξίας του ακινήτου, να λαμβάνεται υπόψη όπως ορίζεται άλλωστε και από τη νομοθεσία, πρωτίστως η Ελληνική έκθεση εκτίμησης από πιστοποιημένο εκτιμητή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτίμησε την αξία του ακινήτου στο ποσό των 309.408,00 ευρώ και δευτερευόντως από την εκτίμηση της Εκτιμητικής Επιτροπής του δήμου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτίμησε την αξία του ακινήτου στο ποσό των 319.000,00, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, των οικονομικών συμφερόντων του δήμου μέσω της καλύτερης προσφοράς και γενικά την εφαρμογή της νομοθεσίας του Ν. 3463/2006 ΚΩΔ. ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των νόμων Ν.4700/2020, Ν. 5016/2023 και του Ν. 3871/2020.

Η απόφαση 211/2023 του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, για αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου λήφθηκε για 330.000,00 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει και τις δύο προαναφερθείσες εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων που καθόρισαν χαμηλότερα την αξία του επιδίκου ακινήτου. Σε γενικές γραμμές οι επισημάνσεις του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό Κοζάνης, όπως αυτές αναλύονται στην υπ’ αριθ. 43/2023 Πράξη του, ταυτίζονται με τις απόψεις του υπογράφοντος το παρόν, αφού στη βασική σκέψη του Επιτρόπου επισημαίνεται ότι μη νομίμως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο την αγορά του ακινήτου με τίμημα μεγαλύτερο από το προσδιορισθέν με την έκθεση εκτίμησης της πιστοποιημένης εκτιμήτριας, όσο και της Επιτροπής Εκτίμησης του δήμου. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υποβλήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, σχέδιο σύμβασης με αντικείμενο την αγορά του ακινήτου εκ μέρους του δήμου, για προσυμβατικό έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία του Επίτροπου και πριν την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου αγοραπωλησίας, αφού το ποσό της σύμβασης υπερβαίνει τις 300.000,00 ευρώ. Ακόμη θα πρέπει να σας αναφέρω ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την αγορά του επιδίκου ακινήτου με τίμημα μεγαλύτερο και παραπάνω από τις δύο εκτιμήσεις των δύο αρμοδίων οργάνων, δεν υπάρχει κάποια αιτιολογία, ούτε αναφέρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος, που θα πρέπει ο δήμος να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο με τίμημα μεγαλύτερο της πραγματικής του αξίας, ούτε προκύπτει από κάποιο γεγονός, για το πως κατέληξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και με ποια κριτήρια, ώστε να καταβληθεί στους πωλητές του ακινήτου, μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που ανέφεραν στην εκτίμησή τους, τόσο η εκ του νόμου ορισμένη πιστοποιημένη εκτιμήτρια, όσο και τα μέλη της Εκτιμητικής Επιτροπής του δήμου . Επειδή, για την άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαιτείται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για το εάν συντρέχουν νομικοί λόγοι για την άσκηση αυτής. Κατά την άποψη του υπογράφοντος δεν συντρέχουν λόγοι για την άσκηση προσφυγής στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της υπ’ αριθ. 43/2023 Πράξης του Επιτρόπου Π.Ε. Κοζάνης, αφού σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, υπάρχουν πλημμέλειες, παραλείψεις και κακή εκτίμηση των στοιχείων της τοπικής κτηματαγοράς από την πλευρά των οργάνων του δήμου. Άλλωστε οι αρχές της οικονομικότητας και αποδοτικότητας, ως εκδηλώσεις της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, που πρέπει να διέπουν τη διαχείριση των οικονομικών των δήμων , επιβάλλουν την εκπλήρωση των σκοπών τους, με τη χρήση των αναγκαίων μόνο πόρων και με τήρηση της βέλτιστης δυνατής σχέσης, μεταξύ των χρησιμοποιούμενων μέσων και των επιτυγχανόμενων αποτελεσμάτων.

………Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Υπηρεσία μας γνωμοδοτεί αρνητικά, ως προς την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά της Πράξης με αριθμό 43/2023 του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Π.Ε. Κοζάνης”.

Τελικά ο Δήμος Κοζάνης, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, αποφάσισε την προσφυγή κι ανέθεσε την υπόθεση σε δικηγόρο εξωτερικό συνεργάτη.

14 σχόλια

  • Απλά όλα γίνονται για να έχουν να λένε αργότερα,να εμείς θέλαμε αλλά δεν μας άφησαν
    Πολιτικάντηδες η δε απόρριψη αιτιολογεί γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου δεν λαμβάνουν το όψη τα όσα τους λέγονται για την προάσπιση των συμφερόντων του δήμου
    Απλά πάντα επικρατεί το δίκαιο της αυθεντίας από την μακροχρόνια παραμονή τους στην εξουσία
    Άλλωστε έτσι δεν χρεοκόπησαν και την μονοπωλιακή επιχείρηση

  • Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε μεγαλύτερη τιμή, μετά από πρόταση του δημάρχου, χωρίς αιτιολόγηση, έτσι απλά επειδή για τον εαυτό του έτσι θα έκανε.
    Και η Οικονομική επιτροπή αποφάσισε την κατάθεση προσφυγής πάλι μετά από πρόταση του δημάρχου. Επιμένει στην παραπάνω τιμή αντί έστω και την τελευταία στιγμή να συμμορφωθεί σε κάτι νόμιμο.

  • Πάλι καλά να λέμε για τη μικρή προς τα πάνω διαφορά τιμής. Για το διπλανό κτίριο το ίδιο Δ.Σ. με πρόταση πάλι του υπευθύνου δημάρχου αποφάσισε τιμή μεγαλύτερη κατά 150.000,00.
    Και όλα αυτά τα αγοράζουν αποκλειστικά για γκρέμισμα.
    ΤΡΑΓΙΚΟ.

  • Είναι αυτός που πρότεινε χαμηλό τίμημα στη μίσθωση για φωτοβολταϊκά ; Και τώρα που έμαθε από διαπραγματεύσεις πρότεινε υψηλότερο τίμημα για την αγορά ακινήτου για γκρέμισμα.
    Δεν υπάρχουν λόγια.

  • ΠΟλύ ωραία !να ελεγχθούν ότι υπογράφηκε που δεν ήταν υποχρεωτικό μετά την μη επανεκλογή της τρέχουσας διοίκησης !!!

    όλα !!!

  • Για ποιο λόγο προσφεύγουν στο Ελεγκτικό
    Μήπως γιατί δεν πέρασε η πολυμάθεια των στην ασχετοσυνη η γιατί έχουν άγρια μεσανυχτα, αλλά ο εγωισμός τους δεν τους το επιτρεπει;

  • Ειναι απευθειας αγορά άρα ο πωλητης τοσο εκτιμα ότι θέλει να το πουλήσει ξέροντας βεβαια οτι ο μονος ενδιαφερόμενος ειναι ο δήμος …βλέπω στο τελος να μην πωληθεί και να μεινουν με τις εκτιμήσεις…

  • Συγγνώμη, θα δώσει τόσα λεφτά για αγορά ο Δήμος για κάτι τέτοιο και δεν μπόρεσαν να αγοράσουν ένα οικόπεδο (που το τίμημα θα είναι πολύ μικρότερο) για να φτιάξουν σχολείο, αντί να μετατρέψουν παράνομα σε οικόπεδο τον Δημοτικό Κήπο;;;; Και επιμένουν κιόλας σε όλες τις λανθασμένες τους αποφάσεις;;; ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ;;;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.