kozan.gr: “Σφυροκόπημα” Κασαπίδη & Ζεμπιλιάδου στην Περιφερειακή Αρχή Αμανατίδη με αφορμή τη συζήτηση για την άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» και την άρνηση τής να στηρίξει την πρόταση για ενδικοφανή προσφυγή κατά της εν λόγω άδειας εγκατάστασης – Για υποτελή συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής έκανε λόγο ο Γ. Κασαπίδης ενώ ότι εξυπηρετεί, πιθανότατα, κάποιες άλλες σκοπιμότητες ανέφερε η Γ. Ζεμπιλιάδου – Τι απάντησε – είπε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης (Βίντεο)

19 Ιανουαρίου 2024
00:49

Στις 21/12/2023  δόθηκε στην εταιρεία «ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΝΝΕΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», άδεια εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) II.  Ο σταθμός θα εγκατασταθεί, σε αδιατάρακτες εκτάσεις, στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο», των Δημοτικών Ενοτήτων Αετού, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Φιλώτα, των Δήμων Αμυνταίου & Εορδαίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης & Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. III με εγκατεστημένη ισχύ  449,98424 MW . Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Ζεμπιλιάδου & Κασαπίδης), στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18/1/2024, πρότειναν την ενδικοφανή προσφυγή, δηλαδή πριν της 21/1/2024, με ένδικα μέσα κατά της Άδειας Εγκατάστασης, παραθέτοντας τους παρακάτω λόγους:

1ο Δεν υπάρχει ακόμη συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Διαχείριση των Ορυχείων με το σταμάτημα της λιγνιτικής παραγωγής

2ο δεν κατοχυρώνεται θεσμικά και χρηματοδοτικά, η ολοκληρωμένη αποκατάσταση των Ορυχείων

3ο νομιμοποιείται και γίνεται αποδεκτή η μέθοδος της σαλαμοποίησης στην έγκριση Π.Ο

4ο αλλάζουν οι χρήσεις Γης αυθαίρετα και παράνομα, χωρίς να έχει επικαιροποιηθεί το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο

5ο αλλάζουν οι χρήσεις γης ακόμη και σε σχέση με τους προηγούμενους Π.Ο του 2011 και του Απριλίου του 2021 για τα δύο Ορυχεία Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου Αντίστοιχα  και

6ο η όλη διαδικασία αλλαγής χρήσεων Γης εξελίσσεται χωρίς διαβούλευση, ερήμην των τοπικών αρχών και χωρίς να προφυλάσσονται τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, με το όφελος να παρακρατείται από τον Όμιλο ΔΕΗ χωρίς καμία ανταπόδοση

Aπό την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γ. Αμανατίδης αν και παραδέχτηκε ότι το δίλημμα ήταν δύσκολο αφού εν τέλει η απόφασή του για μη στήριξη της πρότασης για ενδικοφανή προσφυγή  δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να κατηγορήσουν την Περιφερειακή Αρχή ότι είναι κατά των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και ότι εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, η παράταξή του, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο έργο είναι σε εξέλιξη και κάποιες διαδικασίες έχουν “τρέξει” σε τέτοιο στάδιο που δύσκολα μπορούν να ανατραπούν κι έπρεπε να προσβληθούν  πολύ νωρίτερα (αφήνοντας αιχμές για το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο), πρότεινε τη διεκδίκηση όσο περισσότερων ανταποδοτικών για την περιοχή.

Η στάση αυτή προκάλεσε την έντονη κριτική τόσο της Γ. Ζεμπιλιάδου όσο και τον Γ. Κασαπίδη.

Tελικά με ψήφους 16 κατά και 10 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για την ενδικοφανή προσφυγή κατά της Άδειας Εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου.

Δείτε τις τοποθετήσεις:

 

kozan.gr

 

36 σχόλια

  • Ξαφνικά έγινε μια ένωση δυνάμεων από την αντιπολίτευση για ένα θέμα που όλος τυχαίος το ανακάλυψαν αφού ανέλαβε η νέα περιφερειακή αρχή.

    Αφού πρώτα αφησε ο Κασαπιδης να στηθούν εδώ όλες οι μεγάλες εταιρείες και με τις ευλογίες του ( ss.με χαμόγελα έβγαινε φωτογραφίες με Ρουβά) + τις απαλλαγές για μάνα νερού θυμήθηκε πλέον ως αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική σε τι ; σε δικιά του αστοχία, άλλη μια από τις πολλές.

    Πάρα πολύ καλά έπραξε η ομάδα Αμανατίδη και μακάρι να διεκδικήσει αυτά που εκτός τις ανικανότητας να κόψει επενδύσεις ( πλην τοπικών μικρών που έκοβε κατά κόρων) δεν διεκδίκησε ούτε τα ανταποδοτικά.

    Ο κόσμος έκρινε και πρέπει να το καταλάβει ο απερχόμενος ότι τα έδρανα δεν είναι στημένα πάνελ . Πέρασε η προεκλογική περίοδος.

    • Είσαι εκτός πραγματικότητας!
      Η εναντίωση του Κασαπίδη στην αλόγιστη εξέλιξη των φωτοβολταϊκό πάρκων κόντρα στα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, “τον έφαγαν”, σε αντίθεση με τον Αμανατίδη, που μάλιστα, χρηματοδότηση και την προεκλογική του εκστρατεία…
      Τι δεν καταλαβαίνεις;;; ( ή μάλλον, τι δεν θέλεις να καταλάβεις;)

  • Δυστυχως κ Αμανατίδη από την αρχη συντάσσεστε στην καταστροφική για την περιοχή μας πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων .
    Δεν περιμέναμε και καμία μεγαλη σύγκρουση αλλά όχι κι έτσι και μάλιστα απ την αρχη της αναληψης των καθηκόντων με άμεση αθέτηση των υποσχέσεων σας έναντι των επιχειρημάτων του προσκυνημένου Κασαπίδη.!

    • Επτά (7) δις ευρώ επιπλέον κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο οι αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου εξαιτίας των κυρώσεων της χώρας στη Ρωσία (!!!) δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μόλις προχθές στο Νταβός της Ελβετίας. Οι αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου οφείλονται κυρίως στην πρόωρη απολιγνιτοποίηση για να δοθούν μεταξύ των άλλων οι εκτάσεις των ορυχείων για την εγκατάσταση μεγαΦ/Β πάρκων. Αν ακόμα δεν το κατάλαβαν οι αιρετοί στην περιφερειακή και στην τοπική αυτοδιοίκηση Δ. Μακεδονίας, για να αντιδράσουν έστω στο και πέντε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν μας σώζει τίποτα(!!!)

  • Κασαπιδη τα εργα στο Αμύνταιο οπωσ ειπε και ο δημαρχος Αμύνταιου εχουν φτασει στο μισο. Μαζι με την Γεωργια τι κανατε τον περασμένο μηνα? Τωρα γινατε φιλαράκια?

    • Η Γεωργία προσέφυγε και προς τιμήν της ! Ο Κασαπίδης και το προηγούμενο Περιφερειακό πήρε απόφαση κατά όλων των αποφάσεων για φωτοβολταϊκά! Αυτό κατασκευάζεται χωρίς άδειες ! Π ΠΣ έγινε το μισό αφού άδεια πήρε προν ένα μήνα; Συναλλαγές με συμφέροντα και πλέον πι μάσκες έπεσαν! Αμανατίδη είσαι βαριά εκτεθειμένος. Καιρός να μας πεις και πώς ένας υπάλληλος έχει μισό εκκατομυριο καταθέσεις…..

  • KN
    Τελικά ο Γ. Αμανατίδης υποστηρίζει μια Ηθική και Χρηστή Διοίκηση και δεν τη θυσιάζει στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας και ψηφοθηρίας όπως έκαναν οι προηγούμενοι.

    Συγχαρητήρια για τα πρώτα δείγματα διοίκησης της παράταξης Αμανατίδη.

  • Μέσα σε 18 μέρες που ανέλαβε ο Αμανατίδης πρόλαβε κυρία Ζεμπιλιάδου και κύριε Κασαπίδη να μας κάνει τόσο μεγάλο κακό; Τι μου λέτε!
    Ρήτορες της κακιάς ώρας και δυο

  • Συνεχίζεται το ξεπούλημα της περιοχής στο όνομα των “επενδύσεων”…
    Αυτό δεν λέγεται ανάπτυξη κ. περιφερειάρχα. Αυτό λέγεται υποτέλεια…
    Δεν υπάρχει δίλημμα…
    Ή αποδέχεσαι τη νομιμότητα ή όχι.
    Δεν ήταν αρκετοί οι 6 λόγοι για να σε πείσουν;
    Και καλά εσύ, οι υπόλοιποι σύμβουλοι δεν είχαν άποψη; Δεν είχαν φωνή;
    Στιβάχτηκαν κι αυτοί στην γραμμή της παράταξης;

  • Μόνο η Ζεμπιλιάδου φωναζε προεκλογικά αλλα επιλέξαμε τα συμφεροντα. Ειναι αργά για δάκρυα δυτικομακεδόνες. Όσο και να ενοχλεί, χαλαρώστε και απολάυστε το.

  • ΤΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ ΠΟΛΥ Η ΕΚΛΟΓΤΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ ΘΥΜΥΘΗΚΑΝ…ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΣΑΠΟΖΕΜΠΙΛΙΑΔΙΔΕΣ

  • ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ(ΠΑΣΟΚ) , ΟΙ ΘΑ ΣΚΙΣΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ(ΣΥΡΙΖΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ(ΝΔ) ΜΕΣΩ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΚΑΙ ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΜ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΠΡΟΧΘΕΣ…Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΝΤΡΟΠΗ…

  • Ο Αμανατίδης επειδή κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος δε σημαίνει πως έπαψε να είναι στη Νεα Δηομοκρατία και να υπηρετεί την πολιτική Μητσοτάκη, η οποία δίνει άδειες για εγκατάσταση μεγα- φωτοβολταικών σταθμών σε εταιρείες φίλων του από τη μια, ενω από την άλλη αποκλείει συνηδειτά όλους τους μικροεπενδυτές που κατάγονται και ζούν στον τόπο μας από τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ένα μικρό ΦΒ σταθμο.

    Αν ενδιαφερόταν ο κ. Αμανατίδης για τους δυτικομακεδόνες θα ζητούσε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να άρει αυτήν την αδικία.

  • Ποσο σε εχει πονεσει βρε Ροδονερε η ηττα σου στις εκλογες δεν περιγραφεται. Ποσο πικρα εχεις μέσα σου και θες να την βγαλεις. Ο κοσμος σε εστειλε σπιτι σου με την ανικανοτητα διοικησης σου και εσυ ταχα θες να πουλησεις παλι δρακους και παραμυθια για αληθειες.

  • Μας αρέσει δεν μας αρέσει ολα τα μεγάλα επενδυτικά deal, σε ολη την Ελλάδα, σε ολη την Ευρώπη, σε ολο τον κόσμο ειναι στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Κανεις περιφερειάρχης δεν μπορει να εμποδίσει ότι γινεται στην ελευθερη αγορά πόσο μάλλον οταν η κυβερνηση ρητά δηλώνει διεθνώς οτι η χωρα θα γινει ενεργειακός κόμβος.

  • Ακόυστε τι είπε ο Δήμαρχος Αμυνταίου στην τοποθέτησή του. Μιλάμε για ένα φωτοβολταικό 60% ολοκληρωμένο, που έλαβε όλες τις αδειοδοτήσεις από την ΠΕ Φλώρινας και βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση της ΔΕΗ.

    Και θυμήθηκαν λίγο πριν λειτουργήσει να κινηθούν νομικά;

    Που ηταν όλοι αυτοί κατά τη διάρκεια αδειοδότησης να το σταματήσουν

    • Ωραία τοποθέτηση….το σκεφθηκε πολύ ο Λιάσσης; Ωραίο επιχείρημα αφού πρόλαβαν και έκαναν το 60%χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανείς και χωρίς άδειες νόμιμες ας τους αφήσουμε να το τελειώσουν ! Ότι χάνουμε σαν περιοχή πλούτο δεν πειράζει . Ας πάει ένας δημότης του Δήμου σου να κτίσει κρυφά σε κανένα δάσος …. Και αν το καταλάβεις αργά με τις ευλογίες σου α στον να το τελειώσει . Λιάση είσαι δήμαρχος απο τα lidl! Κρίμα που σε στήριξα κιόλας

      • Ποίός έπρεπε να τους πάρει χαμπάρι; Μήπως αυτοί που χθες φώναζαν στο περιφερειακό.

        Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο

        • Πώς να το πάρουν είδηση εννοείς αφού όλα έγιναν εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα μουλωχτά επειδή έτσι το κανόνισε αυτός που τα ψήφισε ως βουλευτής και τώρα το παίζει περιφερειάρχης

  • Εγω παντως δεν ειδα ουτε εναν (!) πολίτη από την Φλωρινα που να αντιδραει σε αυτο το νομοσχεδιο.
    Οποτε μαλλον Κασαπιδης και Ζεμπιλιαδου μιλάνε απλα για να μιλανε και κανουν αντιπολιτευση λαϊκιζοντας

    • Το ότι κοιμούνται οι πολίτες και δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν την επερχόμενη καταστροφή.

  • Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύεται η υλοποίηση οποιοδήποτε έργου αν δεν έχει προηγηθεί εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων… Οι “μαγκιές” της ΔΕΗ Α.Ε. που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία και φυσικά την τοπική κοινωνία πρέπει να κοπούν!!! Άμεσα αυτοψία υπαλλήλων της υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας να βεβαιώσουν την υλοποίηση των έργων και εκκίνηση των διαδικασιών για κυρώσεις, οι οποίες θα είναι η απομάκρυνση των παρανόμως κατασκευασθέντων και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.