Πτολεμαΐδα: Γεγονός…η πρώτη Αποκριάτικη Παρέλαση – Σύνθημα «Το πρώτο KAILARVAL.. και αν δεν μπορείς να το πεις, έλα να το ζήσεις»

19 Ιανουαρίου 2024
01:02

Με το σύνθημα «Το πρώτο KAILARVAL.. και αν δεν μπορείς να το πεις, έλα να το ζήσεις» μετρούν αντίστροφα οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας για την πρώτη Αποκριάτικη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στα χρονικά στην πόλη.

Με στόχο να γίνει θεσμός στην πόλη η Αποκριά, φορείς και διοργανωτές δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την πιο αξέχαστη Αποκριάτικη παρέλαση του Δήμου Εορδαίας.

Σύμφωνα με όσα είπε στην Karfitsa, o Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Εορδαίας, Κώστας Ιωαννίδης στόχος της Αποκρίατικης Παρέλασης είναι να αναδειχθεί η παράδοση και το πολιτιστικό «προφίλ» της Πτολεμαΐδας.

«Η απόφαση μας να πραγματοποιήσουμε κάτι τέτοιο προέρχεται από το ότι είμαστε από τις λίγες πόλης που δεν έχουμε Αποκριάτικη Παρέλαση και δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα στις Αποκριές. Ευελπιστούμε στην πρώτη μας Αποκριάτικη Παρέλαση να συμμετέχουν κατά βάση όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, όλα τα σχολεία, οι σχολές χώρου, όλα τα ΚΔΑΠ και ο Εμπορικός «κόσμος» της πόλης. Δεν θέλουμε η δική μας Αποκριάτικη Παρέλαση να έχει καμία σχέση ούτε με την Πάτρα αλλά ούτε και με την Κοζάνη. Φέτος στόχος μας είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και ο κόσμος, ώστε η παρέλαση να γίνει θεσμός. Την Τσικνοπέμπτη θα πραγματοποιηθούν σε μικρή κλίμακα κάποια δρώμενα, όπου θα περιέχουν την σάτιρα. Θέλουμε μέσα από τα συγκεκριμένα δρώμενα να αναδείξουμε την δική μας παράδοση και ευελπιστούμε πως η επόμενη και η μεθεπόμενη Αποκριάτικη Παρέλαση θα ενισχύσει το πολιτιστικό «καζάνι» της πόλης. Σαν πόλη θέλουμε μέσα από τις Αποκριές να αναδείξουμε την δική μας παράδοση» κατέληξε ο o Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Εορδαίας, Κώστας Ιωαννίδης.

 Karfitsa.gr

53 σχόλια

  • Ποιά παράδοση; Ουσιαστικά θέλετε να αντιγράψετε αυτό που κάνει η Κοζάνη. Άλλη μια έκφραση κομπλεξισμού και μισαλλοδοξίας που θα προσπαθήσετε να καλύψετε με ένα φανταζί περιτύλιγμα!

    • Σουρδε δεν γυριζει ολη η γη γυρω απ την Κοζανουλα σου , ξεκαβαλα απ το καλαμι , τα παμε κι αλλοτε αυτα , δεν ειστε κατι το αξιολογο για να σας μιμηθουμε… ειστε απλα μια ακομη πολη της Δυτικης Μακεδονιας και τιποτα παραπανω.
      Εσεις την εχετε ακουσει εκει περα πρωτευουσα νομου και τριχες κατσαρες και απ τον κομπλεξικισμο σας και τον τοπικισμο σας…μια ζωη πρεπει ολα να χαριζονται σε σας και να τα παιρνετε ολα εσεις , ε δεν ειναι ετσι , αρκετα κουρασατε τοσα χρονια με αυτες τις φανφαρες , ηρθε ο καιρος να καταλαβετε οτι υπαρχουν κι αλλες περιοχες τριγυρω που μπορουν να κανουν πραγματα.

      • Όλα όσα είπες ότι δεν κάνετε τα κάνετε κάθε μέρα, τοπικισμος στο full, αντιγραφή στο έπακρο και πάντα μα πάντα μια προσπάθεια να αποδειχθεί ότι είστε καλύτεροι από την κοζανη. Κόμπλεξ που φτάνει στα όρια της εμμονής.

    • Μισο γιατι εσεις εκει στη Σουρδια θα μας απομουρλανετε εντελως…
      γιατι εσεις ποια παραδοση εχετε βρε ανθρωπε την οποια θελουμε και να σας αντιγραψουμε?
      Μα ειστε σοβαροι που γραφετε τετοιες ανοησιες και μας κανετε να γελαμε?
      Παραδοση στο καρναβαλι εχει η Ξανθη , η Πατρα , η Λαρισα…και αλλες πολεις εν πας περιπτωση εσεις απο που και ως που μωρε ειστε καλα?
      Εσεις αντιγραφετε οτι βλεπετε απ αυτες τις πολεις και αυτοχρηστηκατε μονοι σας (ξανα)
      ως πολη που την αντιγραφει η Πτολεμαιδα…
      οπως αυτοχρηστηκατε και μονοι σας ως πρωτευουσα νομου (ποιο γελοιο τιτλο δεν εχω ξανα ακουσει)
      και πρεπει ολα να ερχονται σε σας γιατι ειστε πλυθησμιακα λιγο μεγαλυτεροι απ την Πτολεμαιδα.
      Και τολματε να μιλατε εσεις για κομπλεξ και αντιγραφες. Ενταξει μιλαμε για απυθμενο θρασσος.

      • Θέλει να ξαναπάς στο σχολείο, προσπάθησε να διαβάσεις τι είναι η πρωτεύουσα δυτικής Μακεδονίας γιατί βγήκε αυτός ο τίτλος από ποίους και γιατί! Ο τίτλος σε πείραξε, με την ευκαιρία που θα πας σχολείο διάβασε λίγο και την ιστορία του κάθε τόπου.

      • Καλά τα λες απλά το γελοίο δεν είναι ότι αποκαλούνται πρωτεύουσα νομού αλλά πρωτεύουσα Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχει ας πουμε πρωτεύουσα Θράκης Στερεάς Ελλάδας ;Εντελώς χωριάτικη νοοτροπία 😂😂

  • Ούτε σαν της Πάτρας, ούτε μπρε μπρε μπρε;;!!!
    Αυτό θέλω να το δω!!!

    Όπως και να χει πάντως, αξίζουν πολλά μπράβο, και όλα να πάνε καλά σε αυτό το εγχείρημα, γιατί η πόλη της Πτολεμαΐδας το αξίζει πραγματικά!!!! Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
    Φοβερό!! Υπάρχει περίπτωση να δούμε επιτέλους πολιτιστική συνοχή σε αυτή την πόλη και όχι ο καθένας χωριστά.
    ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!

    • Ενώ η κοζανουλα σας μες στη πρωτοποριακή σχεδίαση είναι όλα μόνη της τα σκέφτεται 😂😂😂
      Δεύτερη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνετε ποτέ μην έχετε αυταπάτες

        • Εχεις δικιο ναι…
          εσυ που ζηλευεις την Πατρα την Ξανθη την Λαρισα την Θεσσαλονικη….ειδικα στο θεμα καρναβαλιου… τολμας να λες οτι εμεις σας ζηλευουμε εσας που δεν εχετε τιποτα!
          Οχι μπραβο…καλα το πατε πειτε κι αλλα τετοια ανεκδοτα να γελαμε εδω μεσα!

      • Παράδοση λέγεται πράγμα το οποίο δεν το έχετε..
        Γελάει ο κόσμος κάθε φορά που προσπαθείτε να γίνεται κάτι που δεν είστε. Και το χρόνου αντιγράψτε κάτι άλλο.

        • Βρε σουρδονταμαρα τόσο πολύ χαίρεστε να είστε ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ και δεν θέλετε να να γίνει κανεις σαν εσάς;Η Πτολεμαΐδα είχε και καρναβαλια απλά είχε και Καντιότη, για να ξέρετε. Απλά μπορεί να διασκεδάσουμε και εμείς και χωρίς να ακουμε το 11εκατομμυρια φορές.

        • Το ότι θεωρείτε ότι σας αντιγράψαμε απλά με ξεπερνάει. Γελάνε και τα τσιμέντα. Από πότε έχετε παράδοση σε κάτι που ουσιαστικά το έχουν άλλες πόλεις; Παράδοση στο καρναβάλι έχει η Πάτρα η Ξάνθη και άλλες πόλεις η Σουρδια μια ζωή κόμπλεξ είχε και θέλει με το αφήγημα ότι είμαστε πρωτεύουσα νομού (άκου ονομασία για γέλια) να έρχονται τα πάντα σε σας

        • Ενταξει ναι και υστερα ηρθαν οι μελισσες…
          του χρονου μπορει να γινεις και εσυ σαν την Πατρα η σαν την Ξανθη sure!

  • Ο θεατρίνος τι άλλο θα μπορούσε να κάνει?
    Ντροπή για την πόλη μας που έχει μια άλλη κουλτούρα. Κάποτε ο δήμαρχος είπε όμως δεν θα κάνουμε απόκριες θα χτίσουμε Χριστούγεννα!
    Ρε μπας θέλει να τον αδειάσει χαχα,,,,,

  • Θερμά συγχαρητήρια στην Πτολεμαΐδα! Δεν κατάλαβα η οργάνωση της Αποκριάς είναι μοναδικό προνόμιο της Κοζάνης…? Τόσες πόλεις έχουν παρελάσεις….
    Μπράβο σας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε καθώς είστε μερακλήδες.
    Ένας Φλωρινιωτης

    • Τάχα μου Φλωρινιώτη αν εκεί στα Καϊλάρια καταφέρετε να αποβάλετε την εσωστρέφεια και το κόμπλεξ, και αρχίσετε να έχετε καλές σχέσεις και συνεργασία με την Κοζάνη, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε. Υπάρχει πτολεμαδιώτης που κάθε μέρα έρχεται και εργάζεται στην Κοζάνη και περηφανεύεται ότι δεν έχει ξοδέψει στην Κοζάνη ούτε ένα ευρώ για καφέ. Και μάλιστα βάζει βενζίνη μόνο στην Πτολεμαϊδα παρά το γεγονός ότι την πληρώνει ακριβότερα. Αυτά τα κόμπλεξ αν καταφέρετε να αποβάλετε ίσως ξεφύγετε από την εσωστρέφεια σας.

  • Συγχαρητήρια για όλο αυτό μπράβο σ όποιον το σκέφτηκε και καλή επιτυχία. Κάνεις δεν αντιγραφή κανένα, δεν είναι προνόμιο μόνο των Πατρινών και των Ξανθιωτων η της Κοζάνης προς Θεού, γιατί τόση κακία ? Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας γίνετε καρναβάλι εύχομαι να γίνει καλή δουλειά και να μένουμε εδώ για διασκέδαση κι όχι να μετακινουμαστε σ άλλες πόλεις πιστεύω στη. Ανταπόκριση των συλλόγων και των σχολείων ίσως σε συνεργασία με τον δήμο …και πάλι μπράβο σας!!!

  • Συγχαρητήρια για όλο αυτό μπράβο σ όποιον το σκέφτηκε και καλή επιτυχία. Κάνεις δεν αντιγραφή κανένα, δεν είναι προνόμιο μόνο των Πατρινών και των Ξανθιωτων η της Κοζάνης προς Θεού, γιατί τόση κακία ? Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας γίνετε καρναβάλι εύχομαι να γίνει καλή δουλειά και να μένουμε εδώ για διασκέδαση κι όχι να μετακινουμαστε σ άλλες πόλεις πιστεύω στη. Ανταπόκριση των συλλόγων και των σχολείων ίσως σε συνεργασία με τον δήμο …και πάλι μπράβο σας!!!

    • Συγκρίνεις πόλεις με ιστορία δεκαετιών στην διοργάνωση αποκριάς, και στην Κοζάνη πάνω από έναν αιώνα. Μη μετακινείστε καθόλου να γνωρίσετε άλλους τόπους και έθιμα, βάλτε και τσιμέντο στα πόδια να μη κάνετε βήμα. Μετά το φεστιβάλ με τους μωμόγερους (!!!!!), τώρα και αντιγραφή της αποκριάς. Άλλη μια ιδέα είναι να κάνετε δικό σας πύργο του Άιφελ για να μη μπαίνετε στον κόπο να επισκέπτεστε το Παρίσι και ξοδέψετε κανά ευρώ. Και ένα φράχτη γύρω γύρω από τα Καϊλάρια, μη τυχόν δραπετεύσει κανείς.

  • Ότι οι Κοζανίτες πιστεύουν ότι η Πτολεμαϊδα θέλει να αντιγράψει την Κοζάνη που αντιγράφει τη Λάρισα που αντιγράφει την Ξάνθη που αντιγράφει την Πάτρα πολύ με διασκεδάζει.

    • Δεν έχεις ιδέα πόσο παλιά παράδοση είναι, μάθε πρώτα και μετά θα μιλάς, στην ίδια τάξη φέτος για να βάλεις μυαλό.

      • Ναι πολυ παλια παραδοση … ηδη η Πατρα και η Ξανθη κοιταει πως να αντιγραψει την Κοζανουλα μπας και γινουν σαν εσας
        Κουνα το μυαλο σου να δεις κανει φραπε?
        αχαχαχαχαχ

  • Μόνο ένα καθαρά ποντιακό καρναβάλι θα σας σώσει με ποντιακά κεράσματα γιατί θα έχει μια πρωτοπορία κ μπορείτε να το στηρίξετε. Όλα τ άλλα είναι μια από τα ίδια

    • Εδώ θα συμφωνήσω, γιατί δεν αναδεικνύουν τον πολιτισμό τούς και απλά αντιγράφουν. Γιατί το έτοιμο είναι πιο εύκολο;

  • Αν δεν γνωρίζετε κύριοι και κυρίες, το καρναβάλι είναι κατ’ εξοχήν ειδωλολατρικό έθιμο. Ανοίγει το τριώδιο λοιπόν την ερχόμενη Κυριακή και ο κόσμος θα γεμίσει σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο. και πολλές μάσκες…. Γνωρίζετε μήπως από που προέρχονται αυτές οι γιορτές? Ποιά είναι η αρχή τους? Οι ρίζες τους? Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με τους πραγματικούς Χριστιανούς?
    ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:
    Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στους 12 ψευτοθεούς του Ολύμπου, έκτιζαν ναούς γι αυτούς και τους ετοίμαζαν γιορτές για να τους ευχαριστούν. Εκτός των 12 του Ολύμπου, υπήρχαν και μικρότεροι θεοί, όπως ήταν ο Διόνυσος. Σε μια γιορτή λοιπόν που την έλεγαν ” Ανθεστήρια” δηλ. ανθίζουν τα λουλούδια διασκέδαζαν οι Έλληνες πολύ. Ομως με το πέρασμα του χρόνου τα ” Ανθεστήρια ” άρχισαν να ξεχνιούνται. Δεν χάθηκαν όμως ολότελα.
    Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνήθεια να μασκαρεύονται οι άνθρωποι και σήμερα. Η λέξη ΑΠΟΚΡΙΕΣ προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια και ονομάζεται έτσι, γιατί την τελευταία Κυριακή αυτής της περιόδου αρχίζει η αποχή από το κρέας. Αποχαιρετισμός στο κρέας λοιπόν, λόγω της επερχόμενης Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το ίδιο σημαίνει και η ξένη ονομασία ” καρναβάλι ” δηλ. από το “κάρνε βάλε” που σημαίνει κρέας έχε γειά (σε χαιρετώ)…
    Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία δεν συμφωνεί καθόλου με την γιορτή αυτή, που όμως έχει καθιερωθεί σαν έθιμο. Η Χριστιανική πίστη μας δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά τα μασκαραλίκια. Το αντίθετο, θέλει να μας προετοιμάσει η Εκκλησία μας αυτή την περίοδο του Τριωδίου για την μεγάλη περίοδο νηστείας, μετάνοιας και προσευχής που έρχεται σε λίγο την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ξεκινάμε λοιπόν την προπόνηση στα πνευματικά αθλήματα. Τις δύο πρώτες Κυριακές λοιπόν μας προβάλλει 3 πρόσωπα. Την πρώτη Κυριακή, τον Τελώνη και τον Φαρισαίο και την δεύτερη Κυριακή τον άσωτο υιό ώστε να παραδειγματιστούμε από την ζωή τους. Ταπεινοί λοιπόν όπως ο τελώνης ο φοροεισπράκτορας που όμως μετανόησε και γύρισε δικαιωμένος από τον Θεό στο σπίτι του. Την δεύτερη Κυριακή η παραβολή του Ασώτου και την τρίτη ακούγεται το Ευαγγέλιο της Μέλλουσας Κρίσης της πιο σημαντικής στιγμής της ζωής μας. Οι περισσότεροι όμως Χριστιανοί δυστυχώς ούτε καν εκκλησιάζονται εκείνη την ημέρα αφού ξενύχτησαν το προηγούμενο Σαββατόβραδο σε κάποιο γλέντι… Το αληθινό νόημα του Τριωδίου φαίνεται ότι δεν αρέσει καθόλου στον μεγάλο εχθρό μας, τον διάβολο. Θέλει ο μιαρός να μας αποσπάσει από την αληθινή εορτή του Τριωδίου και να μπερδέψουμε τον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό μας και στην Εκκλησία Του. Πρώτος και μεγαλύτερος αρχιμασκαράς είναι ο εχθρός της ψυχής μας ο διάβολος. Θέλει να μας ρίξει στα δίχτυα της αμαρτίας και να λυπήσουμε τον Θεό μας. Βάζει χίλιες δυο μορφές και μάσκες για να τα καταφέρει! Επίσης αναρωτηθήκαμε όλοι εαν αξίζει τον κόπο οι Δήμοι και οι διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να ξοδεύουν τόσα χρήματα, κόπο και χρόνο για τέτοιες εκδηλώσεις που τόσο πολύ ζημιώνουν οικονομικά, ψυχικά και πνευματικά κυρίως τους Χριστιανούς? Έτσι λοιπόν ο αρχιμασκαράς διάβολος χαίρεται, ενώ αντίθετα ο Θεός μας λυπάται που μπερδέψαμε το θέλημά Του με αυτές τις ειδωλολατρικές συνήθειες. Στο χέρι μας λοιπόν είναι να μην ακολουθήσουμε τους συγγενείς & φίλους σε αυτές τις ειδωλολατρικές συνήθειες, στα αμαρτωλά ξενύχτια, στα γλέντια και στα μεθύσια του ψευτοθεού Διόνυσου. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνει ο Κύριός μας ο Χριστός και η Εκκλησία Του. Να ζήσουμε αυτή την περίοδο ήρεμα με ταπείνωση και εξομολόγηση, προετοιμαζόμενοι για την αγία περίοδο της Τεσσαρακοστής. Ένας δύσκολος μα και όμορφος δρόμος που μας καλεί ο Χριστός μας να ακολουθήσουμε. Εκείνος μας χτυπάει την πόρτα … Θα Τον ακούσουμε, θα τον αφήσουμε να μπεί στη ζωή μας για να νιώσουμε το νόημα αυτών των ημερών? Συμφιλιωνόμαστε λοιπόν με όλους τους συνανθρώπους μας, νηστεύουμε από τροφή, πάθη και αδυναμίες με σύμμαχό μας την προσευχή, συμμετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες, κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας πάντοτε υπό την καθοδήγηση του Πνευματικού μας.
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ & ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.