Χαμηλή κατάταξη (διαχρονικά) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στον τουριστικό “χάρτη” της χώρας μας (Γράφει η Λιάνα Παπατέρπου)

25 Ιανουαρίου 2024
15:12
🫤Ενδιαφέρον προκάλεσαν τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το τουριστικό ισοζύγιο της χώρας μας προκαλώντας ερωτηματικά και επικρίσεις για την χαμηλή κατάταξη (διαχρονικά) της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στον τουριστικό “χάρτη” της χώρας μας. 👀Ας δούμε κάποια επιπλέον ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται για τις περιφέρειες από το ΙΝΣΕΤΕ https://insete.gr/perifereies/ για το 2022 από τα οποία μπορούν να εξαχθούν κάποια εύλογα συμπεράσματα.
Συνοπτικά:
📉Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιπροσωπεύει το 2022, σε επίπεδο χώρας, το 1% των μονάδων, το 1% των δωματίων και το 1% των κλινών της χώρας. Συνολικά διαθέτει 122 μονάδες με 2.741 δωμάτια και 6.140 κλίνες.
🛏Στις επιμέρους κατηγορίες αστεριών, παρατηρούμε μεγάλη συγκέντρωση στα 3* (51%) και 2* (27%) ξενοδοχεία και χαμηλή στα 5* (3%), 1* (7%) και 4* (11%).
Η εικόνα στα ξενοδοχειακά δωμάτια δεν εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, 5*(4%), 4* (13%), 3* (51%), 2* (25%) και 1* (7%).
Παρόμοια είναι η εικόνα και στις κλίνες, 5* (4%), 4* (13%), 3* (48%), 2* (25%) και 1* (10%).
💮Όσον αφορά όμως την εξέλιξη των ξενοδοχειακών δωματίων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο 2010-2022, παρατηρούμε αύξηση στα 5* (+90%), 4*(+24%) και 1* (+193%) και μείωση στα 3* (-9%) και 2* (-26%).
🔹Η Ενότητα Καστοριάς αντιπροσωπεύει το 31% των δωματίων της Περιφέρειας με 36 μονάδες, 855 δωμάτια και 1.956 κλίνες,
🔹Η Ενότητα Κοζάνης διαθέτει το 30% του δυναμικού της Περιφέρειας με 32 μονάδες, 818 δωμάτια και 1.677 κλίνες,
🔹 Η Ενότητα Φλώρινας αντιπροσωπεύει το 21% του δυναμικού της Περιφέρειας με 32 μονάδες, 579 δωμάτια και 1.194 κλίνες και
🔹Η Ενότητα Γρεβενών διαθέτει το 18% του δυναμικού με 22 μονάδες, 489 δωμάτια και 1.313 κλίνες.
📍Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιπροσωπεύει τον Ιούλιο του 2023 το 0,2% των μονάδων της χώρας, το 0,2% των δωματίων και το 0,2% των κλινών. Συνολικά διαθέτει 467 μονάδες με 722 δωμάτια και 1.899 κλίνες.
❌Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί την μόνη Περιφέρεια της χώρας στην οποία δεν καταγράφονται εγκαταστάσεις κάμπινγκ.
Με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας), 867 οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί. 🏘Στην Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας καταγράφονται 7 παραδοσιακοί οικισμοί.
🌠Οι αρχαιολογικοί χώροι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρισμένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (παρατίθενται στον πίνακα κατωτέρω)
🏦Στο πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας θα πρέπει να προστεθούν και τα μουσεία στα οποία εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής. Τα αναγνωρισμένα Μουσεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το Υπουργείο
Πολιτισμού & Αθλητισμού (παρατίθενται στο πίνακα κατωτέρω).
Την περίοδο 2019-2021, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε μείωση στην επισκεψιμότητα των μουσείων της κατά -54% (από 17 χιλ. το 2019 σε 8 χιλ. το 2021, πίνακας παρακάτω)
🏔Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει δέκα ορειβατικά καταφύγια κατάλληλα για ορειβασία ή πεζοπορία.
🛫Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν κατέγραψε 🅾️καμία διεθνή αεροπορική κίνηση τα έτη 2019, 2021 και 2022.
🚗🚌Αναφορικά με την ποσοστιαία κατανομή των οδικών αφίξεων για το 2022,παρατηρούμε ότι το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Κεντρική Μακεδονία(50%) και ακολούθως στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης (27%), Δυτικής
Μακεδονίας (12%) και Ηπείρου (11%).
🔸Το 2022, οι μεθοριακοί σταθμοί της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υποδέχτηκαν το 78% της εισερχόμενης οδικής κίνησης που κατεγράφη το 2019, σημειώνοντας την περίοδο 2019-2022 μείωση κατά -22% (από 1,3 εκατ. το 2019 σε 980 χιλ. το 2022).
⚠️Επιμέρους, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί σημείωσαν πτώση: Κρυσταλλοπηγής (-21%, από 848 χιλ. το 2019 σε 670 χιλ. το 2022) και Νίκης (-23%, από 403 χιλ. το 2019 σε 310 χιλ. το 2022).
🚘Αναφορικά με την ποσοστιαία κατανομή των οδικών αφίξεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2022, παρατηρούμε ότι το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στο μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής (68%) και το υπόλοιπο 32% στο μεθοριακό σταθμό Νίκης.
🚫Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί την μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας η οποία δεν βρέχεται καθόλου από θάλασσα και ως εκ τούτου δεν καταγράφεται κίνηση κρουαζιερόπλοιων.

Λιάνα Παπατέρπου, στέλεχος ΑΝΚΟ

👉Πιο αναλυτικά στοιχεία για όλες τις Περιφέρειες εδώ https://insete.gr/perifereies/

5 σχόλια

  • Μια χαρά δηλαδή. Όλα αυτά τα ταξιδακια τους και οι πληρωμές για την ανάδειξη της Περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας ως τουριστικου προορισμού πιάσανε τόπο
    Τελευταίοι στον Τουρισμό, η μοναδική περιφερεια στην Ελλαδα με αρνητικό ισοζύγιο στο άνοιγμα επιχειρήσεων.
    Οδεύουμε από θρίαμβο σε θρίαμβο.
    Το θράσος τους απύθμενο.
    Πήγανε τώρα να σώσουνε και το Πανεπιστήμιο. Φτάνει πια πηγαίνετε σπίτια σας. Έλεος.

  • Πρέπει να είναι πανέξυπνοι για να καταλάβουν γιατί γίνεται αυτό????
    Να έρθει κάποιος να δει τι ??? Τα φωτοβολταϊκά πάνελ ή τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια???
    Για κάποιο λόγο είμαστε τελευταίοι σαν περιφέρεια σ αυτόν τον τομέα!!
    Αν είχαν κρατήσει όλες οι απομακρυσμένες περιοχές την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα ιστορικά κτήρια όπως σε άλλες χώρες θα υπήρχε ένα κάτι ενδιαφέρον αλλά η αντιπαροχή δεν άφησε τίποτα όρθιο !!!
    Εκτός της Καστοριάς που έχει μια φυσική ομορφιά τι να δει κάποιος στην Κοζάνη την Πτολεμαΐδα την Φλώρινα και τα Γρεβενά???Ειδικά Κοζάνη και Πτολεμαΐδα δεν έχουν καμία φυσική ομορφιά !!!

  • Αν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιφέρειας θεωρούν ότι η περιοχή μας έχει πολύ περιορισμένους τουριστικούς πόρους τότε κανένα πρόγραμμα ή σχέδιο τουριστικής προβολής ή τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να πετύχει. Η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου είναι πρόκληση των κατοίκων και των επιχειρηματιών ενός τόπου και δευτερευόντως των αυτοδιοικητικών και της κυβέρνησης που δίνουν τους οικονομικούς πόρους.

  • Αφού ο τουρισμός δεν είναι το δυνατό μας σημείο! Γιατί να επενδύσουμε σε αυτό; Έχουμε άπειρους μηχανικούς και εξειδικευμένους τεχνίτες και τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα (βλέπε 3Κ). Ας τους αξιοποιήσουμε!

    • Είναι γνωστή η επάρκεια τεχνιτών στην περιοχή. Όμως το οικονομικό μοντέλο της περιοχής εδώ και χρόνια δεν είναι αυτό που ήταν παλιά επί μονοκρατορία της ΔΕΗ λιγνίτες. Ακόμη κι η ΔΕΗ άλλαξε κατεύθυνση κι έγινε πράσινη. Εμείς θα μείνουμε όπως ειμασταν; δεν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω αξιοποιώντας όλους τους πόρους που έχουμε σωστά; οι εποχές αλλάζουν ραγδαία. Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει οικονομικά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.