Το πιο ΑΔΙΑΚΡΙΤΟ «διακριτικό σήμα» (Γράφει η Ράνια Στυλιάδου)

27 Ιανουαρίου 2024
20:25

Φαντάσου μία καρέκλα με το ένα πόδι να κουτσαίνει και αντί να κάνεις κάτι να  το επιδιορθώσεις, προσπαθείς να κάνεις και τα άλλα να είναι κουτσά.

Αυτό μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα για την προσπάθεια «να καταστεί αναγνωρίσιμο  και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων».

Η προσπάθεια να δημιουργήσουμε μία συμπονετική κοινωνία που θα νοιάζεται για τον ανάπηρο συνάνθρωπο και θα «συγκινείται» γι΄αυτόν ή θα τον «λυπάται», επειδή o ίδιος και ο συνοδός του θα φορούν ένα ¨διακριτικό σήμα¨ με εξοργίζει.

Αντί να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μία  κοινωνία που θα «παράγει» καλής πάστας ανθρώπους, με πραγματικές ευαισθησίες και αισθήματα, μεταφέρουμε το πρόβλημα σε ανθρώπους που ήδη έχουν πάρα πολλά στις πλάτες τους.

Λένε πως εν βρασμώ καλό είναι να μην μιλάς.

Για την ώρα λοιπόν το θέμα θα το «κλείσω» εδώ και μάλιστα με μία πρόταση.

Θα αντιπροτείνω να δημιουργηθεί ένα «διακριτικό σήμα» που θα φοράμε όλοι εμείς που δεν έχουμε καμία διάθεση να παραχωρήσουν την σειρά ή την θέση μας.

Όλοι εμείς, που έχουμε έναν ανθρωπισμό και μία ανθρωπιά τόσο ανάπηρα που τυφλώνουν τα μάτια μας και δεν βλέπουμε τίποτα άλλο παρά μόνο τον εαυτούλη μας.

Πως θα σου φαινόταν λοιπόν να μας κοτσάρουν ένα ¨διακριτικό σήμα¨ που θα λέει «Sorry αλλά …. δεν» έτσι ώστε να μην μπαίνει και κανένας στον κόπο να μας ρωτήσει αν θα μπορούσαμε να του παραχωρήσουμε την σειρά μας δημιουργώντας μας και αμηχανία με «άβολες εξηγήσεις»;

 

 

5 σχόλια

  • Μπράβο σας !! Όχι ότι θα αλλάξει τίποτα στα 2/3 της θρασυτατης κοινωνίας εκεί έξω , αλλά είμαστε και εμείς το 1/3 ( ίσως και λιγότερο ) που διαβάζουμε αραιά και που κάτι τέτοιο και νιώθουμε ότι ίσως υπάρχει λίγη … κάποια … ΕΛΠΙΔΑ … ΓΙΑ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ι Α …

  • Εξοργίζεστε το ίδιο και με το “αδιάκριτο” μπλε αυτοκόλλητο στα αμάξια με ανάπηρους επιβάτες και την αντίστοιχη θέση παρκινγκ; Εξοργιστειτε ελεύθερα κυρία με την τεράστια ανθρωπιά και αφήστε εμάς τους γονείς με ανάπηρα παιδιά, και όλους όσους εργάζονται στο χώρο της αναπηρίας, να χαρούμε και να ανασανουμε με αυτήν την πρωτοβουλία που θα παρει απο τις πλατες μας ενα απο τα πολλα βαρη που τοσο συμμερίζεστε, σας ευχαριστουμε. Άλλωστε, στο εξωτερικό που φοράνε το κίτρινο λουλούδι για να πάρουν προτεραιότητα στις τράπεζες και στα αεροδρόμια είναι έτη φωτός πίσω από εμάς υποθέτω…

    • Συγνώμη, αλλά η συγκεκριμένη κυρία δεν εξοργίζεται με το μπλε σύμβολο όπως λέτε καθώς είναι επίσημα αναγνωρισμένο και με βάση το νόμο του κράτους! Επίσης, εσείς κυρία μου δεν νομίζω να εκπροσωπείτε τους γονείς-κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία, υπάρχουν επίσημοι φορείς-σύλλογοι αναγνωρισμένοι που εκπροσωπούν το αναπηρικό κίνημα και αγωνίζονται!!! Αν για εσάς είναι ένα βάρος που φεύγει από την πλάτη σας ….για άλλους είναι στιγματισμός, εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση της αναπηρίας!!!

      • Το μπλε σηματάκι το ανέφερα γιατί είναι ακριβώς το ίδιο σκεπτικό. Ένα σημάδι για να παραχωρηθεί προτεραιότητα στην θέση στάθμευσης καθώς υπάρχει μια ανάγκη. Το ίδιο είναι και αυτό το σύμβολο καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προτεραιότητα σε τέτοιες καταστάσεις ουράς και αναμονής! Επίσης, όχι δεν είμαι εκπρόσωπος κάποιου συλλόγου παρόλα αυτά έχω δει πάρα πολλούς συλλόγους που υποστηρίζουν το κίνημα αυτό και αγωνίζονται να το καταστήσουν πραγματικότητα. Επομένως το επιχείρημα σας ποιο είναι; είστε άτομο σε κάποιο σύλλογο η έχετε προσωπικές σχέσεις με την αναπηρία και διαφωνειτε; γιατί δεν ακούτε εμάς όταν λέμε ότι μας κάνει καλο; Στην τελική όλων, όποιος το θεωρεί στιγματισμό μπορεί πολυ απλά να μην το φορέσει ποτέ στην ζωή του! Δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό! Δεν χρειάζεται να το βάλουν όλοι. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι που το χρειαζόμαστε, σας ενοχλεί τόσο πολύ να το χρησιμοποιησουμε; τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με αυτές τις εξοργισμένες διαμαρτυρίες και άρθρα και σχολια; ποιον βοηθάτε ακριβως; σίγουρα όχι εμάς που υποτίθεται μιλάτε εκ μέρους μας.
        Όσο για το κίτρινο αστέρι του σχολίου από κάτω θα μείνει εντελώς ασχολίαστο και ντροπή του και μόνο που αναφέρθηκε. Το να είναι κάποιος αυτιστικός δεν πειράζει κανέναν! Κι ας το δείχνει με ένα σηματάκι. Αν το θεωρείτε στιγματισμό ίσως σας ενοχλεί η ίδια του αυτισμου;
        Τελικά όλη αυτή η δήθεν ανθρωπιά και δικαιοσύνη δεν δίνει λύση σε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και απλά αποτρέπεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Ευχαριστούμε και πάλι! Περιμένουμε τις δικές σας ιδέες, πέρα από την άρνηση ας υπάρχει και πρόταση!

  • Το κίτρινο λουλούδι; σοβαρά τώρα;
    Προφανώς έτη φωτός μακριά από την ίδια την Ιστορία.
    Το κίτρινο άστρο σας λέει τίποτα;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.