Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Αιανής του ΚΚΕ το Σάββατο, 27 Γενάρη, για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τις 25/1/1944

29 Ιανουαρίου 2024
11:43
Κανένα σχόλιο

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Αιανής του ΚΚΕ το Σάββατο , 27Γενάρη, για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τις 25/1/1944, ημέρα που οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν τον ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή Γιάννη Γιαννάκη και τη μέρα όπου αποφεύχθηκε η μαζική εκτέλεση των Αιανιωτών στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου Αιανής.

Μεγάλη ήταν η συμβολή των συναγωνιστών και απογόνων αγωνιστών, του Χαρισίου Γρηγορίου Στάμου και του Μιχάλη Μανδραβέλη, οι οποίοι όχι μόνο κατέγραψαν τα γεγονότα της περιόδου και  όσων αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές  του   ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΔΣΕ αλλά ανέδειξαν την απλόχερη κάθε είδους  βοήθεια της πλειοψηφίας του λαού και στην περιοχή μας.

Στο γεγονός αναφέρθηκε ο Γιάννης Μητσιάκος , μέλος της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Επίσης τόνισε ότι η ύπαρξη  ισχυρής ΚΟ Αιανής τότε, είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή πολλών Αιανιωτών στο ΕΑΜ , τον ΕΛΑΣ , στην ΕΠΟΝ και τον ΔΣΕ μετέπειτα. Επεσήμανε δε ότι με απόφαση του ΚΚΕ ιδρύθηκε το ΕΑΜ το Σεπτέμβρη του 1941. Ανέδειξε επίσης  την ανάγκη συνέχισης της ιστορικής καταγραφής -διάσωσης στοιχείων για την περίοδο 1940-1949,  για να μαθαίνει η νέα γενιά  τη ένδοξη δράση των παππούδων τους για τη λευτεριά αλλά και να εμποδιστεί  η παραχάραξη της ιστορίας και μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.

Στη συνέχεια στην κεντρική ομιλία ,  ο Θανάσης Χαστάς μέλος το Γραφείου Περιοχής  Δυτικής Μακεδονίας  του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο β΄ παγκόσμιο πόλεμο και στις συνθήκες της τριπλής κατοχής στην Ελλάδα όπου το ΚΚΕ , βαριά χτυπημένο από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, κατέβαλε ηρωικές προσπάθειες να ανασυγκροτηθεί και να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση. Στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ συνέβαλαν σημαντικά οι κομμουνιστές και οι κομουνίστριες που απέδρασαν από τους τόπους εξορίας.Ταυτόχρονα, ανέλαβαν πολλές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση απελευθερωτικών οργανώσεων  του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης  καθώς και των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού  που έσωσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από την πείνα, απελευθέρωσε μεγάλες περιοχές της χώρας από την Κατοχή και απέδειξε ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο συμπέρασμα που βγαίνει από  την πείρα του απελευθερωτικού αγώνα, του ηρωικού Δεκέμβρη ’44 και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, ότι ο λαός μπορεί, όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και αποφασίσει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, να φέρει τα πάνω κάτω, ότι μόνον ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ,  με γραμμή αντεπίθεσης και πάλης για την ανατροπή της αστικής και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας.

Στη συνέχεια Κώστας Νικολαΐδης Γραμματέας του  ΔΣ του παραρτήματος Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο σκοπό αλλά και τη δράση του παραρτήματος Κοζάνης, καθώς  και στα μνημεία της περιοχής. Ανέδειξε δε την ανάγκη για  περαιτέρω  μαζικοποίηση του παραρτήματος με απογόνους και φίλους από την Αιανή.

 Το παρών έδωσε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Στέργιος Βαβλιάρας απόγονος αγωνιστή του ΕΑΜ και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Αιανής με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Γιώτα Φούτσιου. Επίσης εκτός από μέλη, οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ ,παρευρέθηκαν και απόγονοι των αγωνιστών της περιόδου 1940-49.

29/1/2024

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.