Π. Κουκουλόπουλος: «Να αυξηθεί η αποζημίωση του ροδάκινου για την εφαρμογή του “κομφούζιο”»

30 Ιανουαρίου 2024
18:17

Στη Βουλή έφερε το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού για αύξηση της αποζημίωσης εφαρμογής του “κομφούζιο” στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ειδικότερα, κατέθεσε αυθημερόν στο Κοινοβούλιο, ως Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ελ. Αυγενάκη, την Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου, διεκδικώντας από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Τόνισε μάλιστα προς τον Υπουργό ότι το θέμα έχει «ιδιαίτερη σημασία για τους καλλιεργητές ροδάκινου και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δυσμενή γι’ αυτούς συγκυρία δραματικής συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματός τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς του Βουλευτή:

 

“Σας καταθέτω ως Αναφορά σημερινή Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού, με την οποία αιτείται αύξηση της αποζημίωσης στην καλλιέργεια της ροδακινιάς για την εφαρμογή του “κομφούζιο”.

Αναλυτικότερα, στην Επιστολή σημειώνεται το «παράδοξο», ενώ «στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πολλαπλάσιος προϋπολογισμός για  το “κομφούζιο”, η αποζημίωση στη ροδακινιά ορίζεται στο νέο Πρόγραμμα με υπολογισμούς της προηγούμενης δεκαετίας, σε αντίθεση με πρόσφατη επίσημη μελέτη που τεκμηριώνει πολύ υψηλότερο κόστος».

Αναδεικνύεται, επίσης, συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, ότι «το “κομφούζιο” στη ροδακινιά καλύπτει τρία έντομα – εχθρούς και αποζημιώνεται με 40 – 48 ευρώ/στρέμμα, ενώ στο αμπέλι που καλύπτει ένα έντομο – εχθρό (το 1/3 σε κόστος και απώλεια εισοδήματος) λαμβάνει από 35,3 ευρώ στο οινοποιήσιμο μέχρι και 76 ευρώ ανά στρέμμα στη σταφίδα».

«Όλα τα οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ επιβραβεύουν τον αγρότη που περνά στη νέα εποχή της βιώσιμης γεωργίας, ενώ στη ροδακινιά το “κομφούζιο” ούτε καν αποζημιώνει τα κόστη εφαρμογής του», υπογραμμίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού, τονίζοντας πως «δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Επιστολή διατυπώνεται το αίτημα για «άμεση τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του “κομφούζιο” στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, με βάση την επίσημη μελέτη». Επισημαίνεται, επιπλέον, πως «η τροποποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι στον Πυλώνα 2 οι δεσμεύσεις με την πρόσκληση του 2024 θα αφορούν 5ετία, ενώ στον Πυλώνα 1, αν η δράση δεν επιλεγεί το 2024, χάνει τη συνέχειά της και καταρρέει για όλη την υπόλοιπη προγραμματική περίοδο».

Κρίνοντας ότι το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού είναι εύλογο και δίκαιο, φέρει δε ιδιαίτερη σημασία για τους καλλιεργητές ροδάκινου και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δυσμενή γι’ αυτούς συγκυρία δραματικής συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματός τους, παρακαλείσθε όπως δρομολογήσετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ταχεία ικανοποίησή του και ενημερώσετε τη Βουλή για τις σχετικές αποφάσεις και ενέργειές σας.

Ο Αναφέρων Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Πάρις ”

 

   

4 σχόλια

  • Καλά τα λες κύριε Κουκουλοπουλε πολύ σωστά.Αλλα απέναντι από το Βελβεντό είναι και τα Ιμερα.Καλα είναι να στηρίξουμε και εκείνους τους παραγωγούς της ελιάς που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην περιοχή .Μόνο πληρώνουν στον ΕΛΓΑ και στο κράτος γενικά αλλά από την παγωνιά του 2016 και του 2020 δεν πήραν ευρώ.

  • Εσύ σίγουρα είσαι δεξιός …Γιατί μόνο οι δεξιοί σαν και εσένα σκέφτονται έτσι.Εγω που το έγραψα αυτό να ξέρεις ότι είμαι ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ και δεν είμαι και από τα Ιμερα..Εσύ αν είσαι ΠΑΣΟΚ και σκέφτεσαι έτσι..είσαι από αυτούς που το κατέστρεψαν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.