Έρμαιο και ξεχασμένος ο περικαλλής ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη βόρεια παραλίμνια ζώνη της Καστοριάς (Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος)

5 Φεβρουαρίου 2024
23:42
Έρμαιο και ξεχασμένος ο περικαλλής ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην φθορά του χρόνου και την αδυναμία των υπευθύνων κρατικών φορέων. Διαχρονικά εχουν αδράξει αυτή την ευκαιρία οι φαντασμένοι θησαυροκυνηγοί και δρουν ανενόχλητα με λαθρανασκαφές εντός και εκτός τού αρχαιολογικού χώρου καταστρέφοντας αυτον το πολιτισμικό πλούτο . Το παζλ συμπλήρωσε το ανεγκέφαλο δίποδο που επιδόθηκε σε δυσανάγνωστα συνθήματα με σπρέι χρωμάτων. Περισσότερα από χίλια χρόνια αντέχει και δεσπόζει στον μικρό λόφο απομεινάρι παλαιάς Μονής να αγναντεύει την λίμνη Καστοριάς. Θεωρείται ένας από τους παλιότερους ναούς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με το έτερο αδερφάκι του και ίσως μεταγενέστερο να κοσμεί το έμβλημα του δήμου Καστοριάς.
Νομίζω ότι υπάρχει σε σκονισμένο φάκελο μελέτη για σωστικές ενέργειες από την δεκαετία του ’90 που δεν έγινε η χρήση της ποτέ…
Όλα τα μνημεία χρήζουν σεβασμό , συντήρηση και αναστήλωση για τον πολιτισμό που πέρασε από κάθε τόπο , απ’ οπου και να προέρχεται αυτός.
Ας αφήσουμε λίγο την ανέγερση φαραωνικών κτιρίων για λατρευτικούς σκοπούς και να σκύψουμε σε αυτά τα μικρά και ταπεινά διαμάντια που σέ λίγο δεν θα υπάρχει ούτε η σκιά τούς.
Σίγουρα ο Ναός στα χίλια χρόνια τού θα θυμάται εκατοντάδες “αλλόθρησκους βαρβάρους” που πέρασαν το κατώφλι του καί σεβάστηκαν τον χώρο τού…
Νίκος Παναγιωτόπουλος – Υπεύθυνος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.