Π. Κουκουλόπουλος: «Τα ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, πυρήνας της κοινωνικής απελευθέρωσης του Ανδρέα Παπανδρέου»

6 Φεβρουαρίου 2024
09:18

«Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν το ψηφίζω απλά, το στηρίζω. Αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα, με βάση τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ πολιτικά ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974» τόνισε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση επί του Νομοσχεδίου που προωθεί τα ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο ανεξαρτήτως φύλου.

Αναλυτικότερα, υπενθύμισε ότι «στο τρίπτυχο “εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση” που εισήγαγε ο Ιδρυτής μας, η κοινωνική απελευθέρωση ήταν το πραγματικά καινούριο που συνήγειρε τον Ελληνικό Λαό, ως αρχή, ως αξία, ως πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Στο διάβα του χρόνου, από τα ζητήματα αυτοδιάθεσης περάσαμε στα ζητήματα αυτοπροσδιορισμού του ατόμου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και σιγά σιγά εντός μας μορφοποιήθηκε το κοινωνικά απελευθερωτικό μήνυμα. Φυσική απόρροια ήταν η ριζική τομή του ΠΑΣΟΚ στο οικογενειακό δίκαιο. Δεν έλειψα ούτε ένα λεπτό από το ΠΑΣΟΚ, συνεπώς γνωρίζω πολύ καλά το βάθος των συγκρούσεων που χρειάστηκαν για πολλές τομές, με μεγαλύτερη αυτήν του οικογενειακού δίκαιου. Υπήρξε επαναστατική αλλαγή για την ελληνική κοινωνία, που εξέλιξε την Ελλάδα από μια χώρα των νοτιοδυτικών Βαλκανίων σε μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ταγμένοι διαχρονικά σε μια συγκεκριμένη πλευρά, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά συνέπεια ως ΠΑΣΟΚ θα μπορούσα σχηματικά να περιγράψω ότι είμαι έτοιμος από το 1974 να το ψηφίσω», ξεκαθάρισε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Διευκρινίζοντας ότι «στόχος της παρέμβασής μου είναι να καταφέρουμε να βρούμε διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να θέλω να προκαλέσω κανέναν», σημείωσε πως «ο γάμος δεν αποτέλεσε ποτέ “θεσμό”, εντάσσεται στα όρια της ρύθμισης μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας κατά το αστικό δίκαιο. Η αναπαραγωγή δεν συνδέεται αποκλειστικά με το γάμο, καθώς προφανώς το ανθρώπινο είδος ανέκαθεν αναπαραγόταν και εκτός γάμου».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι «ο γάμος δεν κινδυνεύει από το Νομοσχέδιο, ούτε αλλοιώνεται η ουσία του. Ισχύει ή όχι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γάμων στους οποίους όλοι παριστάμεθα, είναι υπερπαραγωγές που μάλλον αντλούν την καταγωγή τους περισσότερο από το …Hollywood, παρά από ελληνική παράδοση; ».

«Το Νομοσχέδιο ρυθμίζει, από πλευράς αστικού και ειδικότερα οικογενειακού δικαίου, μια σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με τα ίσα δικαιώματα, ρυθμίζει υπαρκτές και μελλοντικές καταστάσεις σχετικές με δικαιώματα παιδιών. Το Νομοσχέδιο, σε αντίθεση με όσα ευρέως ακούγονται, αποστιγματίζει. Αποστιγματίζει τον ελεύθερο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αποστιγματίζει τα παιδιά. Δια της σιωπής, μέχρι τώρα στιγματίζονται παιδιά», επισήμανε.

Δηλώνοντας ότι σέβεται όλους εκείνους τους Βουλευτές, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, που ενδιαφέρονται ειλικρινά για τα δικαιώματα των παιδιών, ανέπτυξε σειρά «πολύ σοβαρών προβλημάτων για τα παιδιά και τη νέα γενιά». Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στα παιδιά που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, στα παιδιά σε περιβάλλοντα όπου συντελούνται γυναικοκτονίες, καθώς και στην αυξανόμενη βία ανηλίκων. «Να μιλήσουμε για τη συνεχή επιμήκυνση της ηλικίας απογαλακτισμού των “παιδιών” από την οικογένεια, με νέους που φθάνουν τριάντα χρονών και αδυνατούν να “σταθούν στα πόδια τους” και να φύγουν από το σπίτι τους. Να μιλήσουμε για τους νέους που όσο κι αν προσπαθήσουν, τόσο στο πεδίο της μόρφωσης όσο και της εργασίας, σπανίως -έως ποτέ- δεν καταφέρνουν να φθάσουν εκεί που κάποιοι άλλοι φθάνουν πολλές “στροφές” νωρίτερα, ελέω γονικών παροχών. Όλα αυτά είναι τα μεγάλα θέματα για τα παιδιά της Ελλάδας και ταλανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, ανεξαρτήτως φύλου ή χαρακτηριστικών ή προτιμήσεων των γονιών τους», υπογράμμισε στο πέρας της τοποθέτησής του.

Μπορείτε να δείτε το video με ολόκληρη την ομιλία εδώ: https://collab.parliament.gr/~bk2Tq .

20 σχόλια

  • Ο καλυτεροτερος.Η παρουσια σου και μονο στη Βουλη μας δινει θαρρος και ελπιδα πως μπορουν να ερθουν και για τον τοπο μας
    καλυτερες μερες. Οσο για τη μη ψηφιση του νομοσχεδιου μπορω να πω (ως ορθοδοξος χριστιανος και αμαρτωλος) πως απο αγαπημενος βουλευτης μας γινεσαι ο βουλευτης της καρδιας μας.

  • Καλές και άγιες οι γενικές και αόριστες διακηρύξεις περί δικαιωμάτων και σύνδεσης των με την κοινωνική δικαιοσύνη που πράγματι έλεγε το ΠΑΣΟΚ,αλλά ο ίδιος δια των ψήφων φρόντισε να απογύμνωση(Ναι σε όλα)
    Τίποτα όμως για το νομοσχεδίου που προβλέπει τι θα ισχύσει για την τεκνοθεσια κλπ
    Συμφωνεί και με αυτά η όχι
    Απάντηση σε ολα

  • αυτη την στιγμη η ισοτητα προαγει την αδικια!

    που εχετε δει στην φυση κατι να ειναι ισο;
    και ισο ως προς τι;
    με τα φθηνα ιδεολογηματα του 70 κοροιδευετε ακομα τον κοσμο;

    μην μας δουλευετε αλλο ολα αυτα εχουν δοκιμασθει και εχουν αποτυχει…ειδικα στην Ελλαδα.
    ειδικα οι πασοκτζηδες δεν πρεπει να μιλουν καθολου!

    η Ελλαδα μετα τα μνημονια που μας χωσατε εγινε τριτικοσμικη χωρα διαφθορας και αδικιας.

    μονο οι ελιτ απο τα σαλονια του νταβος και της βουλης μιλανε για ισοτητα και αλλες παραξενες εννοιες!
    ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ!

  • Είναι πασίγνωστο ότι η διαιώνιση της ανθρωπότητας έχει στηριχθεί στην ύπαρξη δύο φύλων και στην ένωσή τους. Κανείς πολιτισμός, θρησκεία ή σύστημα νόμων (Σόλων, Πλάτων κ.λπ.) δεν θεσμοθέτησε τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων ως γάμο.

  • ……είμαστε ταγμένοι διαχρονικά σε μια συγκεκριμένη πλευρά, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ….

    τρικυμία εν κρανίω ! η άποψη ότι δύο άνδρες ή δύο γυναίκες και ένας σκύλος ή μερικές γάτες ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !

  • Πρόοδος δεν είναι ο γάμος των ομοφυλόφιλων ζευγαριών πρόοδος είναι να δώσεις δουλειά στα νέα ζευγάρια να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να τεκνοποιήσουν γιατί σαν κοινωνία έχουμε ημερομηνία λήξης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.