Π. Κουκουλόπουλος: «Να επισπευσθεί η μακροχρόνια εκκρεμότητα της ΔΕΗ για ανάπλαση στο φράγμα Ιλαρίωνα»

11 Φεβρουαρίου 2024
13:54

 

 

Απαντήσεις στη Βουλή αναφορικά με την υλοποίηση του ανταποδοτικού έργου της ΔΕΗ για την ανάπλαση της περιοχής στο φράγμα Ιλαρίωνα, ζητά ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την Υπουργό Εσωτερικών, γι’ αυτό το σημαντικό τοπικό ζήτημα που χρονίζει και απασχολεί τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής και ευρύτερα του Δήμου Κοζάνης:

 

«Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής για τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής του Δήμου Κοζάνης η εξέλιξη των ανταποδοτικών έργων που οφείλει να υλοποιήσει η ΔΕΗ για την ανάπλαση του χώρου στην περιοχή του φράγματος Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.

Πρόκειται για υπόθεση που απασχολεί την τοπική κοινωνία δεκαετίες, από την απόφαση κατασκευής του φράγματος και του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου. Με το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησής τους, η ΔΕΗ ανέλαβε σειρά ανταποδοτικών υποχρεώσεων. Παρά ταύτα, χρόνια μετά, οι εργασίες ανάπλασης της περιοχής δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Το θέμα παραμένει ζήτημα προτεραιότητας για την Αιανή, με τους κατοίκους να διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία ερωτήματα για την εξέλιξη του έργου. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα, υπήρξαν σχετικές συναντήσεις ανάμεσα στο Δήμο Κοζάνης και τη ΔΕΗ, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου από τη ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι η περιοχή στο φράγμα Ιλαρίωνα διαθέτει τις φυσικές προϋποθέσεις, εφόσον αναπλασθεί κατάλληλα με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, να αποτελέσει σημείο έλξης επισκεπτών και να δώσει σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή ανάταξη της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής.

Δεδομένου ότι η ΔΕΗ ανέλαβε την ανταποδοτική αυτή υποχρέωση προ ετών και η εκκρεμότητα χρονίζει.

Δεδομένου ότι και η Δημοτική Κοινότητα Αιανής πλήττεται από τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης που η Κυβέρνηση με εσφαλμένο τρόπο επέλεξε να εφαρμόσει στη Δυτική Μακεδονία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάπλαση από τη ΔΕΗ της περιοχής στο φράγμα Ιλαρίωνα;

2) Εντός ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το εν λόγω ανταποδοτικό έργο της ΔΕΗ;

3) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για να επισπευσθεί η περάτωση αυτής της μακροχρόνιας εκκρεμότητας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις) »

 

 

3 σχόλια

 • Συνολικά.
  1. Δρόμος ή πεζογέφυρα πλησίον Μονής Αγίου Νικάνορα ζάβορδας
  2. ΔΡόμος Μικρόβαλτο-Ρύμνιο,5,6 χιλιομέτρων σύμφωνα με πρόταση Κου΄ρα Γιάννη δικηγόρου. (νεός δρομος,υφιστάμενος αγροτικός )
  3. Ασφαλτόστρωση δρόμου μικρόβαλτο- μονή ΖΙδανίου.
  4. Βελτίωση δρόμου Ελάτη-Λαζαράδες-μέχρι σύνδεση με κάθετο Κοζάνης-Λάρισας.
  5. Ασφαλτόστρωση Δρόμου ΣΚούμτσα – ¨Αγιος Νικάνορας μοναστήρι,,
  5. Ολοκλήρωση δρόμου Κοζζάνη-Ρύμνιο-Λάρισα.

 • Χωρίς ντροπή ο πρωτος υπεύθυνος για την καθυστέρηση με 20 χρόνια δήμαρχος και ευτυχως λίγα για υπουργός ομιλεί για όλα και κοροϊδεύει τον κόσμο λες και θα μας κάνει με το ζόρι να ξεχάσουμε την πρωτη ευθύνη του με μπλα-μπλα .!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.