Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι οι άλλοι. Οι ομοφυλόφιλοι είμαστε εμείς. (Εν είδει επιλόγου στο θέμα των ημερών – Γράφει ο Χρήστος Καφάσης)

19 Φεβρουαρίου 2024
11:40

 

«Τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη.»

Γιώργος Σεφέρης, Δ΄ Αργοναύτες.

 

«Καὶ ψυχὴ εἰ μέλλει γνώσεσθαι αὑτὴν εἰς ψυχὴν αὐτῇ βλεπτέον.»

«Λοιπόν, φίλε μου Αλκιβιάδη, και η ψυχή, αν είναι να γνωρίσει τον εαυτό της, σε ψυχή πρέπει να κοιτάξει».

Πλάτων, Αλκιβιάδης.

 

«Nos deux cœurs seront deux vastes flambeaux,
Qui réfléchiront leurs doubles lumières
Dans nos deux esprits ces miroirs jumeaux.»

«Οι δυο καρδιές μας θα είναι δυο μεγάλες δάδες
που θα καθρεφτίσουν τα διπλά τους φώτα
στα δυο μας πνεύματα, αυτούς τους δίδυμους καθρέφτες.»

Σαρλ Μπωντλαίρ, Ο Θάνατος των Εραστών.

 

Πριν λοιπόν μας το πουν οι ψυχαναλυτές και οι ψυχίατροι, μας το είπαν οι φιλόσοφοι και οι ποιητές. Πως υπάρχουν δηλαδή δύο ψυχικές εκφράσεις του μίσους: το μίσος για τον άλλον και το μίσος για τον εαυτό μας. Αλλά και τα δύο έχουν κοινή ρίζα: την άρνηση της ψυχής να δεχθεί αυτό που για την ίδια είναι ξένο. Για το λόγο αυτό, αν θέλει η ψυχή να γνωρίσει τόσο τον εαυτό της όσο και τον Άλλο θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη, όπως μας λέει ο ποιητής. Έτσι λοιπόν ο ομοφυλόφιλος άντρας ή γυναίκα δεν είναι μόνο ο Άλλος, δεν είναι το άλλο στοιχείο, αλλά είμαστε εμείς οι ίδιοι επίσης. Και αυτό δεν αποτελεί απλώς μια θεωρία. Κάθε άνθρωπος κι αυτό ο Φρόυντ και η ψυχανάλυση το έχουνε αποδείξει  έχει μέσα του στοιχεία ομοφυλόφιλα, τα οποία είτε εκδηλώνονται πρακτικά είτε εκδηλώνονται συναισθηματικά είτε εξιδανικεύονται.

Που οφείλονται οι ομοφυλοφιλικές επιθυμίες όλων μας; Όπως υποστηρίζει ο Καστοριάδης, στα ζώα ο παραστασιακός εκπρόσωπος του ενστίκτου είναι καθορισμένος, κανονικός και βιολογικά λειτουργικός. Παραδείγματος χάριν, για έναν σκύλο ο παραστασιακός εκπρόσωπος του σεξουαλικού ενστίκτου, ο οποίος τον βάζει σε κίνηση, είναι η όψη και η οσμή μιας σκύλας, και είναι μόνον αυτό και πάντα αυτό. Το ίδιο ισχύει για την τροφή, την κατοικία κλπ. Δηλαδή υπάρχει μια στερεή -μία για πάντα -σύνδεση ανάμεσα σ’ αυτό που είναι η σωματική ώθηση, η πηγή του ενστίκτου, και η παράσταση, η οποία μέσα στην ζωική ψυχή θα οδηγήσει το ζώο να ενεργήσει κατά τον τάδε τρόπο.

Στην ανθρώπινη ψυχή δεν έχουμε αυτήν την αντιστοιχία υποστηρίζει ο Καστοριάδης. Γιατί; Διότι στην ανθρώπινη ψυχή έχουμε μια τεράστια και τερατώδη «νεοπλασία» ένα «καρκίνωμα της ανθρώπινης ψυχής» που είναι η ριζική φαντασία. Καρκίνωμα διότι η ανάπτυξή του είναι ανεξέλεγκτη και διότι δεν αντιστοιχεί σε καμιά βιολογική λειτουργία και, αντιθέτως, αν θεωρηθεί από μόνο του, βιολογικά είναι μάλλον καταστροφικό, όσα και αν είναι τα θετικά αποτελέσματά του από άλλες όψεις. Γι’ αυτό, και λόγω της ριζικής φαντασίας, ο παραστασιακός εκπρόσωπος του ενστίκτου μπορεί να διαφέρει, και διαφέρει τεράστια, ανάμεσα στα ανθρώπινα όντα και ακόμη και για το ίδιο ανθρώπινο όν σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του.

Για παράδειγμα, στο σεξουαλικό πεδίο, υπάρχουν οι ομοφυλόφιλοι των δύο φύλων, οι αμφιφυλόφιλοι, οι φετιχιστές, οι σαδομαζοχιστές, οι ηδονοβλεψίες, οι επιδειξίες. Ακόμη και στους κανονικούς λεγόμενους ανθρώπους, αν ξύσει κανείς τα φαντάσματα που συνοδεύουν την σεξουαλική διέγερση και την ενδεχόμενη σεξουαλική πράξη και ικανοποίηση, κάθε άλλο είναι και με κάθε άλλο έχουν σχέση παρά απλώς με την βιολογική, λειτουργική ικανοποίηση μιας σεξουαλικής ορμής και ενός βιολογικού σκοπού (της γονιμοποίησης του θηλυκού από το αρσενικό).

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή παρέμβαση θα έλεγα πως δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε ένα στερεότυπο κανονιστικό για το τι θα έπρεπε να είναι μια «νορμάλ» σεξουαλικότητα. Ας θυμηθούμε απλώς και μόνο την παρέκβαση του Φρόιντ σε ένα από τα τελευταία κείμενά του – «Ολοκληρωμένη και ανολοκλήρωτη ψυχανάλυση».  Ο Φρόυντ σ’ αυτό το κείμενο ρωτά τον αναγνώστη του, για ποιο λόγο θα έπρεπε την ομοφυλοφιλία και την αμφιφυλοφιλία να τις θεωρούμε «μη νορμάλ» – και απαντά, απερίφραστα, ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος.

Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει ν’ ανοιχτεί ένας χώρος στην ομοφυλοφιλία, και ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια αυτό κάνει. Ο νόμος αυτός ίσως καταφέρει επίσης να μεταμορφώσει και την κωμωδία της ομοφυλοφιλίας, την οποία παίζουνε συχνά οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι άντρες ή γυναίκες–, τονίζοντας δηλαδή τα ξεχωριστά τους στοιχεία σε εκδηλώσεις όπως οι παρελάσεις υπερηφάνειας (pride parade).

31 σχόλια

    • Αύτα που γράφει είναι αλλά λόγια να αγαπιόμαστε. Τι είναι ο κύριος που τα γράφει; Να σε ενημερώσω ότι το 70% των παπάδων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων της Ελλάδος. Ο κύριος που τα γράφει αυτά απευθύνεται σε ανθρώπους χαμηλής μόρφωσης όπως εγώ και εσύ.

    • Οι παπάδες κοιτάνε ΜΟΝΟ το χρήμα φίλε. Μην περιμένεις να διαβάζουν ή να μπαίνουν σε διάλογο

      Πως θα συντηρούν την πελατεία…….

  • Στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ ,το + συν στο τέλος τί πρεσβεύει? Στην ομάδα αυτή του σεξουαλικού προσανατολισμού θα προσθέτουμε ότι θέλουμε ?Τον γάμο μεταξύ αδελφών, τον γάμο μεταξύ ημών και του κατοικίδιου μας, τον γάμο μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων ?

  • Η ομοφυλοφιλία είναι πάθος τέλεια και παύλα !!! Έληξε το θέμα με τα Σόδομα και Γόμορρα που όλοι γνωρίζουμε τι έγινε τότε !!!

  • Γνώριζα πως η ομοφυλοφιλία έπαψε να αποτελεί ασθένεια για την παγκόσμια ψυχιατρική κοινότητα. Δεν γνώριζα όμως την τοποθέτηση του Καστοριάδη για το χαοτικό της ανθρώπινης ψυχής. Εντυπωσιακό!

  • Αγαπητέ Χρήστο,
    διαφέρει το φύλο ενός ανθρώπου με την σεξουαλική του προτίμηση. Ο άνθρωπος γεννιέται άνδρας ή γυναίκα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η σεξουαλική προτίμηση όμως του ατόμου δεν τον χαρακτηρίζει ως προ το φύλο.
    Επίσης το παρόν νομοσχέδιο δεν δίνει λύση στις σχέσεις ομοφυλόφιλων αλλά στην υιοθεσία παιδιών. Όπως λοιπόν κανείς αυτοχαρακτηρίζεται ΛΟΑΤΚΙ στην διάρκεια της ζωής του πως επιτάσσει χωρίς την θέλησή του ένα νεογνό να μεγαλώσει σε μια οικογένεια στην οποία δεν υπάρχει μάνα και πατέρας;
    Τα δικαιώματα έχουν γίνει a la cart; Και ποιο είναι εκείνο το ατομικό δικαίωμα με το οποίο κάποιος ή κάποια πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και παρά φύσιν μάνα ή πατέρας;

  • Δεν θα βρεις βοήθεια για την. Πάθηση σου…μόνο στην εκκλησία!
    Νηστεία.. Εξομολόγηση..Αλλαγή ζωής. Το τι λέει ο κάθε τιποτένιος…Μια είναι αιώνια αλήθεια. Του Ιησού Χριστού

  • Δεν τον γνωριζω τον κύριο αλλά το να μ περδευεις την σεξουαλική επιλογή με τα φύλα είναι η πιο σκοταδιστική θεωρία που εσκεμμένα κυκλοφορούν για να μπερδεύουν τον κόσμο και να προκαλούν σύγχυση, ώστε να δικαιώνουν εαυτόν σε εαυτούς. Κρίμα ακόμη που χρησιμοποιεί φράσεις διαφόρων έγκριτων διανοουμένων για να πετύχει τον αποπροσανατολισμό την σύγχυση και εντέλει τον πιο σκληρό σκοταδισμό και διαχωρισμό των ανθρώπων.

  • Η φύση έχει ορίσει τα 2 φύλα, άνδρας και γυναίκα. Χωρίς την σεξουαλική ένωση των δύο φύλων δεν υπάρχει διαιώνιση του είδους. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις είναι προσωπική επιθυμία και απόλαυση, όχι φύλο. Δύο άνδρες δε μπορούν μεταξύ τους να τεκνοποιήσουν, όσους νόμους και να ψηφίσουμε. Οπότε ο νόμος που ψήφισαν άνθρωποι δεν αλλάζει ούτε τη φύση ούτε την βιολογία. Οι ομοφιλόφιλοι δε θα είναι ποτέ αληθινοί γονείς με αληθινά παιδιά. Μόνο ένας από τους δύο μπορεί να είναι αληθινός γονέας, οπότε ο γάμος μεταξύ τους δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα.

  • Η φύση στο ανθρώπινο και ζωικό βασίλειο όρισε δυο φύλα για την αναπαραγωγή του είδους. Η οικογένεια σχετίζεται απόλυτα με αυτή την ανάγκη. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και καλώς ή κακώς υπάρχουν. Ας μην συγχέονται όμως με την δημιουργία οικογένειας που είναι μεγάλη ευθύνη και ιστορικά σχετίζεται με την συνύπαρξη των δυο φύλων.

  • ΜΑΥΡΗ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΠΕΦΤΕΙ ΧΙΟΝΙ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙΣ;ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ.

  • Η ενεργός συμμετοχή του κ. ΚΑΦΆΣΗ στο φαινόμενο της «ομομανιακής προπαγάνδας».
    Μια πρώτη προσέγγιση
    1.…………μας το είπαν οι φιλόσοφοι και οι ποιητές…………..ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
    Οι επιστήμονες :
    Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ντέιβιντ Κέρτις αναφέρει: «Μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει γονίδιο της ομοφυλοφιλίας. Δεν υπάρχει γονιδιακή εξήγηση για τη σεξουαλική κατεύθυνση. δεν είναι γενετικά προδιαγεγραμμένη».

    2.………τονίζοντας δηλαδή τα ξεχωριστά τους στοιχεία σε εκδηλώσεις όπως οι παρελάσεις υπερηφάνειας (pride parade). ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
    Από το pride (ΛΟΑΤΚΙ) της Θεσ/νίκης 2019 και από τα Χανιά 30 Ιουν 2023
    Σύνθημα τους :”Η Ελλάδα νά πεθάνει να ζήσουμε εμείς, στον Διάoλο η Οικογένεια, στον Διάoλο και η Πατρίς”

  • Η φύση όρισε αρσενικό καί θηλυκό !!!!!!
    …..αν ο κάθε άνθρωπος δεν κοιτάζει να κάνει χρήση αυτό που του χάρισε η φύση καί φαντασιονεται διάφορα άλλα…….. αυτό είναι λανθασμένο σκεπτικό δικό του ,ας κοιτάξει στον καθρέφτη να διορθώσει το λάθος του.
    Γιατι κάνει λάθος αυτός…..
    ……….καί δεν έκανε λάθος η φύση.

  • Πλάτων, Αλκιβιάδης………….Ιδού κ. Καφάση !!!

    Ο αρχαίος ελληνισμός, μαστιζόταν από την ομοφυλοφιλία. Παρά την διάδοσή της όμως, παρά την παραδοχή της εκ μέρους της κοινωνίας, ήταν, και τότε, μειωτική του ατόμου και ο χαρακτηρισμός “κίναιδος” ήταν υβριστικός. Ο Αριστοφάνης (Αχαρνείς, 715) χαρακτηρίζει ωμά τον Αλκιβιάδη “ευρύπρωκτο”».

  • Το πιο σημαντικό είναι να είναι κάποιος καλός γονέας και να δίνει αγάπη στο παιδί του, όχι να ικανοποιήσει το “εγώ” του απαιτώντας τη βούλα της πολιτείας σε κάτι που δεν έχει σχέση με τον βιολογικό ρόλο του άνδρα και της γυναίκας.

  • κ. Καφάση ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΞΑΝΑ ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ –
    σε καμμιά φιλοσοφία και σε καμμιά θρησκεία ! ποιά ανθρωπολογική σταθερά άλλαξε και πρέπει να γίνει τώρα !

  • Ενεργός η συμμετοχή του κ. ΚΑΦΆΣΗ στο φαινόμενο της «ομομανιακής προπαγάνδας».
    Μια πρώτη προσέγγιση
    1.…………μας το είπαν οι φιλόσοφοι και οι ποιητές…………..ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
    Οι επιστήμονες :
    Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ντέιβιντ Κέρτις αναφέρει: «Μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει γονίδιο της ομοφυλοφιλίας. Δεν υπάρχει γονιδιακή εξήγηση για τη σεξουαλική κατεύθυνση. δεν είναι γενετικά προδιαγεγραμμένη».

  • Πλάτων, Αλκιβιάδης………….Ιδού κ. Καφάση !!! 6,00 κοζαν

    Ο αρχαίος ελληνισμός, μαστιζόταν από την ομοφυλοφιλία. Παρά την διάδοσή της όμως, παρά την παραδοχή της εκ μέρους της κοινωνίας, ήταν, και τότε, μειωτική του ατόμου και ο χαρακτηρισμός “κίναιδος” ήταν υβριστικός. Ο Αριστοφάνης (Αχαρνείς, 715) χαρακτηρίζει ωμά τον Αλκιβιάδη “ευρύπρωκτο”».

  • «Οι Διεμφυλικοί (Τρανσέξουαλ) αποτελούν την ψυχή του αμερικανικού έθνους…»
    Λευκός Οίκος, Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρος των ΗΠΑ… 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2024 ΡΕΣΑΛΤΟ

  • Είχαν λύση το σύμφωνο συμβίωσης.
    Δεν χρειάζονταν τον γάμο.
    Οι στρέιτ κάνουν σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχουν πρόβλημα .
    Αυτοί τί πρόβλημα έχουν;
    Αλλά άλλου είναι το θέμα.
    Στην διεκδίκηση και στην εδραίωση με τσαμπουκά .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι