Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Σεβασμός και σοβαρότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Δημοτικών Κοιμητηρίων Κοζάνης – Συμφωνήσαμε με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής έτσι ώστε να υπάρξει άμεση – αν και προσωρινή –  επίλυση του προβλήματος.

19 Φεβρουαρίου 2024
22:23

Ο σεβασμός στο θρησκευτικό συναίσθημα του νεκρού και στη μνήμη του θανόντος αποτελούν αρχές που ίσχυαν ανέκαθεν στις περισσότερες κοινωνίες. Στην ελληνική νομοθεσία ο σεβασμός αυτός εκφράζεται ρητά στον Ποινικό Κώδικα όπου η «περιύβριση νεκρού» και η «προσβολή της μνήμης του νεκρού» αποτελούν ποινικά αδικήματα. Ο θάνατος δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό γεγονός, αλλά ένα γεγονός κατ’ εξοχήν προσωπικό και υπαρξιακό. Η ταφή των νεκρών είναι δομικό στοιχείο της Ορθόδοξης πίστης και θεμελιώδης πρακτική της Ορθόδοξης παράδοσης. Ο σεβασμός στη μνήμη του νεκρού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ταφικά έθιμα και τα ταφικά μνημεία σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Επομένως η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή αφού το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Τα κατά τόπους έθιμα που υπάρχουν ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο αλλά και ιδιαίτερα στην Κοζάνη, και κυρίως το μοναδικό έθιμο της διενέργειας της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στα κοιμητήρια του Αγίου Γεωργίου, τονίζουν ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη σχέση των Κοζανιτών με αυτό τον χώρο.

Το θέμα της λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων Κοζάνης δεν είναι τωρινό. Απασχολεί τις δημοτικές αρχές για σχεδόν 20 χρόνια και για την αντιμετώπισή του ορθώς επιλέχθηκε η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Δημοτικού Κοιμητηρίου. Δυστυχώς οι χρονικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκάλεσαν την δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην ταφή των θανόντων που πέρα από τα υγειονολογικά προβλήματα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της ψυχικής οδύνης των οικείων.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική Κίνηση παρά τις πολλές ενστάσεις της, που τις εξέφρασε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συμφώνησε με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής έτσι ώστε να υπάρξει άμεση – αν και προσωρινή –  επίλυση του προβλήματος. Η θετική μας όμως ψήφος δεν νομιμοποιεί ούτε την πρόχειρη εισήγηση που μας παρουσιάστηκε αλλά ούτε και τις κινήσεις εντυπωσιασμού που ακολούθησαν εκ μέρους των σχετικών αντιδημάρχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο απαραίτητος χρόνος εκταφής σε κάθε κοιμητήριο προσδιορίζεται κατά κανόνα από 3 έως 5 χρόνια και προσδιορίζεται με τα επί τόπου δεδομένα για την κάθε περίπτωση (υγειονολογικά, υδρολογικά, εδαφολογικά κ.α.).  Με δεδομένο το γεγονός ότι τα Δημοτικά κοιμητήρια Κοζάνης είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένα η μείωση του χρόνου ταφής αυθαίρετα, από τα 5 στα 4,5 χρόνια μπορεί να αποβεί αναποτελεσματική.

Επομένως σχετικά με την προσωρινή αντιμετώπιση προτείνουμε επιπροσθέτως:

  • Αξιοποίηση του εναπομείναντος ελεύθερου χώρου που βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά του κοιμητηρίου έκτασης περίπου 500 m2, εφόσον πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης και προετοιμασίας του χώρου (σχέδιο 1).
  • Δυνατότητα ταφής στα κοιμητήρια των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Κοζάνης, ανεξαρτήτως καταγωγής από αυτά, στα οποία υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και συμφωνεί για τη διάθεσή τους στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου το τοπικό συμβούλιο. Η επιλογή θα ανήκει στους συγγενείς του θανόντος και θα πραγματοποιείται με όρους αντίστοιχους με το Δημοτικό Κοιμητήριο Κοζάνης (χρόνος ταφής, τέλος ταφής).
  • Παραμονή των οστών στο οστεοφυλάκιο για όσο χρόνο επιθυμούν οι συγγενείς του θανόντος και καταβάλουν το αντίστοιχο τέλος. Απομάκρυνση μόνο των οστών όσων οι συγγενείς δεν επιθυμούν την περαιτέρω φύλαξή τους.

Σχετικά με την οριστική αντιμετώπιση, μετά την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού και την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, η κατασκευή των νέων κοιμητηρίων πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Λόγω της ύπαρξης παρατηρήσεων εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στην πρόταση του Δήμου Κοζάνης, και για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, προτείνουμε το «σπάσιμο» του έργου των νέων κοιμητηρίων Κοζάνης σε δυο υποέργα σχεδόν ισόποσα. Το πρώτο, λόγω πλήρους ωριμότητας, θα αφορά τον χώρο κατασκευής των τάφων (κτιστών) με τις αντίστοιχες προσβάσεις, χώρους στάθμευσης και φυτεύσεις και το δεύτερο λόγω εκκρεμοτήτων στις αδειοδοτήσεις, θα αφορά τις κτιριακές κατασκευές δηλαδή τον Ιερό Ναό και το κωδωνοστάσιο, το κτίριο νεκροθαλάμων, το κτίριο διοίκησης, το οστεοφυλάκιο και την αίθουσα δεξιώσεων (σχέδιο 2). Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και θα δοθεί η επιθυμητή οριστική λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κοζάνη 19/02/2024

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

8 σχόλια

  • Εδώ και μια δεκαετία πριν υπήρχε το θέμα των κοιμητηρίων της πόλης και όμως ούτε η δημαρχεία ιωαννίδη ούτε εκείνη του μαλούτα ασχολήθηκαν όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση!!!! Έτσι πρέπει να λέγονται τα πράγματα!!!

  • Επειδη το ζήσαμε το θεμα νομιζω ότι δεν μπορει να γινεται τοσο συντομα εκταφή, εμεις ημασταν στο νεο κομματι οι πρωτοι που μπηκαν αρα δεν ηταν βεβαρυμενη η περιοχη. Καναμε εκταφη στα 7 χρονια πληρωνοντας την παραμονή ακριβα για να αποφυγουμε την ασηψια που βλέπαμε στους γυρω μας και τελικα καταληξαμε αλλα 2 χρονια στο παρτερι. Δε επαιρνε φαρμακα και ηταν σχεδον 90% ασηπτο σωμα ημουν παρον. Καλυτερα στο χωριο παρα στο παρτερι…

    • Έτσι ακριβώς είναι, θα γίνει χαμός στα μνηματα. Ο κόσμος θα ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν θα μπορεί να ξεχάσει ποτέ.

  • Εσύ ο Άντε, κάθισε και διάβασε τι γράφει η δημοτική κίνηση και πόσο πιο αποτελεσματικό είναι αυτό που προτείνουν.

    Δϊνει άμεση λύση και δεν είναι ευχολόγια, όπως αυτά που χειροκροτάς.

    Θα έπρεπε να αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντική είναι στην παρούσα φάση η σύμπνοια για να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

  • Κύριε Χάρη Κουζιάκη
    σωστά γράφετε το παρακάτω :

    “Παραμονή των οστών στο οστεοφυλάκιο για όσο χρόνο επιθυμούν οι συγγενείς του θανόντος και καταβάλουν το αντίστοιχο τέλος. Απομάκρυνση μόνο των οστών όσων οι συγγενείς δεν επιθυμούν την περαιτέρω φύλαξή τους.”

    ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ : ” Γράφει μετά την 25ετία τα οστά
    να πετιούνται στά σκουπίδια ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πράγμα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΣΕΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!!!!!!!!

    ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΕΣΑ .

    ΥΓ 1 Αν υπάρχουν πτωχοί άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν τα φύλακτρα των οστών ας το κάνει ο Δήμος – η Κοινωνία ,
    Ας υπάρξει αυτή η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ . Οχι όλα γιά τα χρήματα !!! ΕΛΕΟΣ και λίγο σεβασμό . Η Δαπάνη είναι μικρή και εκεί πληρώνουμε
    ενοίκιο πολυτελούς γκαρσονιέρας γιά ένα άθλιο χώρο , που ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΕΙ , ΝΑ ΕΥΠΡΕΠΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ
    μπή ΤΑΞΗ .

    ΥΓ 2 Όλοι οι τάφοι κατά την Ορθόδοξη Παράδοση 2.000 ετών πρέπει να έχουν προσανατολισμό Ανατολή – Δύση υποχρεωτικά .
    Οι Αρχιτέκτονές άς κρατήσουν γιά άλλα θέματα την μοντέρνα αρχιτεκτονική τους .

  • Ασ γινει το καινουριο νεκροταφειο οπως λετε εσεις. Η εκκλισια μπορει να γινει μετα. Συγχαρητηρια που μας ενημερωνετε. ο καθενας λεει το μακρυ του και το κοντο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι