kozan.gr: Εγκρίθηκαν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι, για την εκμετάλλευση, κοιτασμάτων λιγνίτη του λιγνιτωρυχείου «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ», μετά την αναπροσαρμογή της βάσει της απολιγνιτοποίησης και μετά των απαραίτητων εγκαταστάσεων επιφανείας κ’ επεξεργασίας για την υλοποίηση του έργου, σε χώρο συνολικής έκτασης 147.925.860 τ.μ.

22 Φεβρουαρίου 2024
23:14

Εγκρίθηκαν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι, για την εκμετάλλευση, κοιτασμάτων λιγνίτη του λιγνιτωρυχείου «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ», μετά την αναπροσαρμογή της βάσει της απολιγνιτοποίησης και μετά των απαραίτητων εγκαταστάσεων επιφανείας κ’ επεξεργασίας για την υλοποίηση του έργου, σε χώρο συνολικής έκτασης 147.925.860 τ.μ.,.

Η Τροποποίηση του μεταλλευτικού σχεδιασμού περιλαμβάνει 
Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της πρόωρης ολοκλήρωσης των μεταλλευτικών εργασιών το έτος 2028, ο μεταλλευτικός σχεδιασμός του έργου της παρούσας, επικαιροποιείται και τροποποιείται
αναλόγως. Κύριο αποτέλεσμα της τροποποίησης, σε σχέση με τον ήδη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο σχεδιασμό, είναι η μεταβολή των χώρων εκμετάλλευσης, η μείωση των εξορύξεων και η σημαντική μείωση των εκτάσεων κατάληψης. Πιο συγκεκριμένα, ο επικαιροποιημένος μεταλλευτικός σχεδιασμός, βάσει της παρούσας, προβλέπει :
 την πρόσθετη μείωση επέμβασης κατά 23.500 στρ. σε σχέση με την προηγούμενη ΑΕΠΟ, στην οποία δεν ελάμβανε χώρα επέμβαση σε έκταση 21.400 στρ. εκ των 147.925,86 στρ. Ως εκ τούτου εκ των 147.925,86 στρ. του έργου της παρούσας, γίνεται πλέον επέμβαση στα 103.000 στρ.
 τη λειτουργία του ορυχείου Μαυροπηγής και του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, έως την παύση τροφοδοσίας με λιγνίτη της Νέας Μονάδας Πτολεμαΐδα V (έτος 2028).
 τη λειτουργία της εκμετάλλευσης του ορυχείου Μαυροπηγής με χρονικό ορίζοντα πέρατος το 2028, συμπεριλαμβανομένης μικρής νέας εξορυκτικής επέκτασης προς Βορρά (βιομηχανικό πάρκο- πρώην ΛΙΠΤΟΛ), εντός του υφιστάμενου πολυγώνου του λιγνιτωρυχείου. Με τον νέο μεταλλευτικό σχεδιασμό, θα πραγματοποιείται συναπόθεση αγόνων υλικών και υποπροϊόντων της Μονάδας V, καλύπτοντας κενό χώρο στο εξοφλημένο ορυχείο Βορείου Πεδίου και παράλληλα θα πραγματοποιείται εσωτερική απόθεση αγόνων υλικών στο ορυχείο Μαυροπηγής. Η διαμορφωθείσα απόθεση Προαστείου έχει εναρμονιστεί με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και ήδη έχει υλοποιηθεί μερική περιβαλλοντική αποκατάσταση στα πρανή της με δασικά είδη και δεν θα λάβει χώρα πλέον επαναδιακίνηση υλικών από την εξωτερική απόθεσης Προαστείου, στο εσωτερικό του Ορυχείου Μαυροπηγής.
 την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην περιοχή «Δομικών» του ορυχείου Μαυροπηγής. Η εκσκαφή αυτή εκτείνεται περίπου 170 στρ. πέραν και βορείως του εγκεκριμένου ορίου επέμβασης του ορυχείου Μαυροπηγής.
 την αναπροσαρμοζόμενη τελική διαμόρφωση του ορύγματος του Ορυχείου Καρδιάς, με την εκτέλεση εργασιών που θα διασφαλίσουν τη γεωτεχνική ευστάθεια των πρανών εκσκαφής και 82749 13 απόθεσης.
 τη διαφορετική διαμόρφωση των χώρων εκσκαφής και αποθέσεων και δημιουργία διαφορετικών τελικών ορυγμάτων.
 τον περιορισμό του τελικού ορίου εκμετάλλευσης των επιμέρους ορυχείων του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, το οποίο θα υπολείπεται του αντίστοιχου εγκεκριμένου ορίου, λόγω μη πλέον
προσβολής αδιατάρακτων εκτάσεων.
 τη λειτουργία του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, χωρίς να απαιτηθεί νέα εδαφική κατάληψη πέραν της υφιστάμενης επέμβασης.
 την ακύρωση της μεταλλευτικής επέμβασης επί των εκτάσεων των οικισμών Ποντοκώμης και Πτελεώνα.
 την αξιοποίηση αδιατάρακτων εδαφών τα οποία προοριζόταν για μεταλλευτική χρήση και για χώρους αποθέσεων, προς εγκατάσταση Φ/Β

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ KOZAN.GR

3 σχόλια

  • Οι λιγνίτες και τα ορυχεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και ενεργά. Καλή η πράσινη ενέργεια αλλά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, χρειαζεται ένα mix από διάφορες μεθόδους παραγωγής ενέργειας.
    Δεν μπορεί να στηριζόμαστε στους Κινέζους, Ρώσους, Άραβες για την ενέργεια 100%. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να πάμε σε λιγνίτη αν κάποιο γεωπολιτικό γεγονός μας κόψει οποιαδήποτε τροφοδοσία.
    Όταν κράτη σαν τη Γερμανία και ΗΠΑ ανοίγουν καινούργια ορυχεία παρόλο που έχουν μεγαλύτερη δυναμικότητα στη παραγωγή ενέργειας από εμάς. καταλαβαίνεις ότι κάτι παίζετε.

    • Ό,τι κλείνει σε Ορυχείο δεν ξανανοίγει. Είναι ασύμφορο. Αυτό σημαίνει ότι όλη η επένδυση στα Ορυχεία πάει περίπατο χάριν των συμφερόντων που υπηρετεί η οικογένεια Μητσοτάκη.

  • Η απόθεση στο Προάστειο σκέπασε καλαμποκοχώραφα και αμυγδαλιές. Καμιά αποκατάσταση δεν έγινε, πέρα από κάποιες αριζόνες που φυτεύτηκαν και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αποκατάσταση θα κάνει η φύση από μόνη της, οι νεροφαγιές θα κουβαλήσουν τις αποθέσεις για να μπαζώσουν όσα ρέματα δεν μπαζώθηκαν. Όλοι πρέπει να ντρέπονται, ακόμα μια φορά τα ‘κονόμησε η ΔΕΗ, ρημάζοντας την περιοχή.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.