Kozan.g: Ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης για το “έθιμο” να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου: “Ντροπή!”

24 Μαρτίου 2024
10:22

Ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης στο κήρυγμά του για το “έθιμο” να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.

Ο Σεβασμιότατος Σερβίων και Κοζάνης, «μέμφθηκε» τους πιστούς που λένε ότι την 25η Μαρτίου «τρώμε μπακαλιάρο “για το έθιμο”», λέγοντας τους ότι είναι πολύ πιο ουσιώδης ο λόγος για την κατανάλωση ψαριών την εν λόγω ημέρα και σχετίζεται με το θαύμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της κυοφορίας του Χριστού.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης, «μαλώνοντας» το εκκλησίασμα, η νηστεία για το Πάσχα είναι αυστηρή και επιτρέπεται μόνο κατανάλωση λαδιού, ωστόσο οι Πατέρες της Εκκλησίας θέλοντας να σηματοδοτήσουν και την σπουδαιότητα του γεγονότος και της ημέρας του Ευαγγελισμού της Παναγίας επέτρεψαν στους πιστούς την κατάλυση ιχθύος μόνο για την εν λόγω ημέρα, καθώς και για την Κυριακή των Βαΐων κάθε Σαρακοστής πριν την Μεγάλη Εβδομάδα».

Ο Ιεράρχης αφού τόνισε στους πιστούς πως είναι εκκλησιαστική παράδοση και όχι «έθιμο» η κατανάλωση μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου, ολοκλήρωσε το κήρυγμα του και μπήκε στο Ιερό του ναού.

19 σχόλια

  • Ο μπαλακιαρος είναι ντροπη;
    Θα τον στείλουμε στου Γουδή!
    Βρήκαμε, ποιος φταει για το κατάντημα
    αυτός της χωρας!
    Αββακουμ;μην ξεχάσεις,να μην πάρεις μπακαλιαρο!
    Παρε μόνον μυρο για τον Σταυρό,να ξεγελάμε
    τους ανθρώπους!

  • Από κάτι τέτοιους σαν κ αυτόν σταμάτησα να πηγαίνω εκκλησία..κρίνε τον εαυτό σου κ μετά θα κρίνεις τούς πιστούς.εσεις τρώτε αστακούς, καραβίδες κ γαρίδες κ ο λαός τη βγάζει με μπακαλιάρο.

  • Πιο σοβαρό θέμα είναι ο μπακαλιάρος από τον νόμο που ψηφίστηκε ;;; Για να δούμε θα αφήσει ο Δεσπότης να μπούνε μέσα στον ναό εκείνους που ψήφισαν υπέρ του νόμου ;;;

  • Για τον νόμο των ομοφυλόφιλων δεν ακούσαμε λέξη από τον δέσποτα. Ούτε βέβαια μια κριτική στους βουλευτές που ψήφισαν αυτό το έκτρωμα.Η στάση του αυτή διχνει ότι είναι υπέρ με όλα αυτά. Τουλάχιστον δέσποτα μια αυτοκριτικη δεν βλάπτει. Πρέπει να καταργήσουμε και τις παραδόσεις μας σαν λαός και να φέρουμε ότι ανωμαλία υπάρχει για να μας χτυπάει την πλάτη η Ευρώπη και να μας λέει ότι είμαστε οι καλύτεροι ηλιθιοι, γιατι μπροστά στις προσωπικές επιδιώξεις και στο χρήμα δεν έχουμε κανέναν φραγμό.

  • Δέσποτα ξέρεις τι άλλο είπαν οι πατέρες ;
    Σε όρισαν επίσκοπο για να ορθοτομείς το λόγο της αληθείας. Θα δεχθείς αύριο στη Δοξολογία, στον ορθόδοξο ναό μας τους βουλευτές που ψήφισαν τον αντίχριστο και βλάσφημο νόμο;
    Άσε λοιπόν τον μπακαλιάρο και το λάδι και φύλαξε την πίστη μας! Είναι υποχρέωσή σου να το κάνεις!
    Καλή λευτεριά!

  • Συγγνώμη, στο τέλος αναφέρει,ότι ,επειδή είναι μεγάλη γιορτή ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου επιτρέπεται το ψάρι, όπως και την Κυριακή των Βαΐων. Άρα, το πρόβλημα του Σεβασμιοτάτου δεν είναι η κατάλυση ιχθύος. Προφανώς, αντιτίθεται με τη λογική, που οι περισσότεροι έχουμε, να ασχολούμαστε μόνο με το φαγητό και να μην αντιλαμβανόμαστε την ουσία και το νόημα της ημέρας.

    • Σωστα και το καταλαβαμε ομως γιατι παιζουμε με τις λεξεις. δηλαδη αντι για εθιμο να π[ουμε εκκλσιαστικη παραδοση. αν λεγαμε εκκλησιαστικο εθιμο θα ηταν ενταξει? νομιζω οτι ενταξει δεν ειχε και πολυ νοημ αολο αυτο

  • Σεβασμιοτατε για το νόμο έκτρωμα που ψήφισαν δεν πήρες θέση…Αύριο 25η Μαρτίου τους βολεύταδες που ψήφισαν το νόμο θα τους δεχτητε εντός του Ναου??? Το πρόβλημα για εσάς είναι ο μπακαλιάρος ????

  • Από την τουρκοκρατια οι δεσποταδες μέχρι σήμερα
    και στον αιώνα τον απαντά,αστακούς,μπαρμπούνια
    και ο κοσμάκης;ούτε Αθερίνα!
    Και τι έλεγαν και λέγουν οι υποκριτες;
    Στην άλλη ζωή θα τρωτε κι εσείς αστακούς και μπαρμπούνια,
    όπως οι άλλοι λένε στους μουσουλμανους, θα τρωτε πιλάφια
    και τα ουρί του παραδεισου;όλα δικά Σας!
    ΑΘΕΡΙΝΑ,με κεφαλαία, πιο Χορταστική!
    Θεέ μου ,πόσο σε εκμεταλκεύονται οι διαχρονικοί ΑΝΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΑΦΕΣ

  • Σεβασμιοτατε ουτε μια λεξη δεν ειπες σου ηταν περιττο να ασχοληθεις για το νόμο έκτρωμα που ψήφισαν δεν καν πήρες θέση…
    Αύριο 25η Μαρτίου τους βολεύταδες που ψήφισαν το νόμο θα τους δεχτητε εντός του Ναου??? Το πρόβλημα για εσάς είναι ο μπακαλιάρος ????
    Θα τους μεταλαβεις κιολας; σαν δεν ντρεπομαστε λεω εγω..

    • ετσι κυρια μου σαν δεν ντρεπεσαι λιγακι
      ειναι γνωστες οι εκφρασεις σου και το πως μιλας.
      ελεγξε λιγο πρωτα τον δικο σου ευατο και ασε τους αλλους μακεδονες
      ακου μακεδονισσα

  • Εγώ δεν κατάλαβα τώρα… Να φάω σήμερα μπακαλιάρο; Να μην φάω ντιπ; Ή ενώ τρώω να λέω ευχαριστώ τους πατέρες της εκκλησίας που με άφησαν…;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.