Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες να αποζημιωθούν στο ακέραιο για τα έξοδα τους για τα οικολογικά σχήματα και να καλυφθούν πλήρως οι δίκαιες απαιτήσεις τους για την εφαρμογή του Κονφούζιο – Κατάθεση ερώτησης»

15 Απριλίου 2024
14:42
Κανένα σχόλιο

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με αιτήματα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, με θέμα «Πλήρεις αποζημιώσεις οικολογικών σχημάτων και προσκλήσεις για Κονφούζιο»

Η ερώτηση βασίζεται σε σημερινό υπόμνημα της Ένωσης προς την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπου, αρχικά, καταγράφεται η δυσαρέσκεια των παραγωγών απέναντι στις φημολογούμενες, αυθαίρετες και άδικες, οριζόντιες μειώσεις στις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) και, συγκεκριμένα, στις δράσεις 31.6Β και 31.6Γ, για τις οποίες έχουν εκδοθεί και πληρωθεί τα παραστατικά από το προηγούμενο έτος από τους καλλιεργητές.

Έπειτα, παρατίθεται το ζήτημα των άνισων αποζημιώσεων ανά καλλιέργεια και εφαρμογή Κονφούζιο, καθώς για διαφορετικά προϊόντα προβλέπεται τεράστια διαφορά στην κάλυψη και την ενίσχυση.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην αποζημίωση για την εφαρμογή Κονφούζιο στα ροδάκινα – νεκταρίνια – βερίκοκα, όπου σύμφωνα με τη νέα Προδημοσίευση Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-70-1.3 (Δράση 2), αγνοείται η νέα, επικαιροποιημένη μελέτη για το κόστος και χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς μια μελέτη δεκαετίας, με συνέπεια την καταβολή πολύ λιγότερων χρημάτων, ειδικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής ερώτησης, που είχε καταθέσει η κ. Βέττα στις 8 Φεβρουαρίου για το ίδιο θέμα, με την οποία προωθούσε τα αιτήματα των Αγροτικών συλλόγων Βελβεντού, Νάουσας και Σκύδρας για τις αποζημιώσεις στην εφαρμογή του Κονφούζιο στις ροδακινιές. Δυστυχώς, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω σκοπιμότητας, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει απαντήσει στην συγκεκριμένη ερώτηση.

Ως εκ τούτου, η κ. Βέττα ζητά την άμεση παρέμβαση και ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ενισχυθούν οι αγρότες, τόσο πανελλαδικά, όσο και ειδικότερα στην Π.Ε. Κοζάνης, με τα προβλεπόμενα ποσά και τις απαραίτητες καλύψεις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.