Π. Κουκουλόπουλος: «Μπαράζ Τροπολογιών στη Βουλή για οικονομικά θέματα»

17 Απριλίου 2024
19:13
Κανένα σχόλιο

Στην κατάθεση συνολικά έξι προτάσεων με Τροπολογίες στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, που εισάγεται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κοζάνης, Πάρι Κουκουλόπουλου, που είναι ο Ειδικός Αγορητής για το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο.

Πρόκειται για στοχευμένες αλλαγές σε σημαντικές παραμέτρους του υπό ψήφιση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αλλά και για μέριμνα σε θέματα που η Κυβέρνηση “ξέχασε” να ρυθμίσει.

Επιγραμματικά, με τις έξι Προτάσεις – Τροπολογίες, το ΠΑΣΟΚ καλεί την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποδεχτεί τις εξής αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις:

  • Να ληφθεί μέριμνα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε συγκεκριμένους οικισμούς – “φαντάσματα” της Δυτικής Μακεδονίας

Αναλυτικότερα, να παραταθεί και για το 2024, η απαλλαγή (που δικαιολογημένα ίσχυσε εδώ και χρόνια) της παρ.7Α άρθρου 3 ν. 4223/2013 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε συγκεκριμένους οικισμούς – “φαντάσματα” των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, που είτε είναι σε αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων εξαιτίας κατολισθητικών φαινομένων είτε σε μετεγκατάσταση ή πολεοδομικά ανενεργοί.

  • Να εφαρμόζονται και στους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι μειώσεις στα πρόστιμα που ήδη περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο.

Αυτή η διεύρυνση εφαρμογής των μειώσεων είναι απαραίτητη,  δεδομένου του ύψους των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (ανέρχονται σε 8,76% το χρόνο). Χωρίς αυτήν, αναιρείται η επίτευξη του σκοπού ολόκληρου του άρθρου 75 του Νομοσχέδιου, δηλαδή η διευκόλυνση των φορολογουμένων, η  επιτάχυνση της είσπραξης δημοσίων εσόδων και η ταχεία περάτωση της εκκρεμότητας.

  • Να μην επιβάλλεται πρόστιμο, όταν η μη ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αφορά το πρόστιμο μη διαβίβασης των δεδομένων των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, ειδικά στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται πως η μη υποβολή οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα, εφόσον βεβαίως προκύπτει ότι τα  φορολογικά στοιχεία έχουν νομίμως εκδοθεί, έχουν εμπρόθεσμα καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία και έχουν αποδοθεί οι φόροι που αναλογούν σε αυτά εφόσον παρήλθε η προθεσμία υποβολής των αντιστοίχων δηλώσεων.

  • Να προστατευθούν από την εκτόξευση των επιτοκίων οι πολίτες που εντάχθηκαν στο νόμο ΠΑΣΟΚ (3869/2010) για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Ειδικότερα, προτείνεται να θεσπιστεί ανώτατο όριο ως προς το επιτόκιο, με το οποίο θα εκτοκίζεται η ρύθμιση για την προστασία της κατοικίας  που έχει οριστεί με τη δικαστική απόφαση. Είναι βαθύτατα άδικο, νοικοκυριά των οποίων η μόνιμη αδυναμία για την εξυπηρέτηση των χρεών τους και το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία αναγνωρίστηκαν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, να υποχρεώνονται να καταβάλλουν υπέρογκες δόσεις, προκειμένου να διασώσουν την κατοικία  τους. Τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες συσσωρεύουν τεράστια κέρδη, αυξάνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και επιτόκια χορηγήσεων.

  • Να παραταθεί ο διακανονισμός ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του άρθρου 48 ν. 3943/2011.

Έληξε στις 31/12/2023, με αποτέλεσμα πλήθος ασφαλισμένων που εξυπηρετούσαν ανελλιπώς το διακανονισμό, να έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Είναι απαραίτητη η παράταση, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλουν την ίδια δόση.

  • Να θυμηθεί η Κυβέρνηση τους σεισμόπληκτους στις Π.Ε. Σάμου, Ικαρίας, Χίου

Ειδικότερα, να παραταθεί και για το 2024, η απαλλαγή (που αυτονόητα εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια) της παρ. 7Γ άρθρου 3 ν. 4223/2013 για τους πληγέντες από το σεισμό συμπολίτες μας στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου, Ικαρίας και Χίου.

Επισυνάπτονται, τα πλήρη κείμενα των Τροπολογιών.

1η_ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

2η_ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΚΩΝ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

3η_ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ

4η_ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟ ΠΑΣΟΚ 2010

5η_ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 3943 2011

6η_ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ ΙΚΑΡΙΑ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.